Společnost

30. března 2024 10:10

Tomáš Durčák

Ze slušnosti kývla a přišla o dítě. Popis šokujícího potratu na Bulovce vámi hluboce otřese

Právníci k fatální záměně pacientek v nemocnici Bulovka

Česká společnost se stále vzpamatovává ze čtvrtečního odhalení hrozivého následku omylu personálu ve Fakultní nemocnici Bulovka. Zdravá těhotná pacientka zde kvůli záměně identity ze strany personálu přišla o nenarozené dítě. Roli v tragickém incidentu dle nových informací údajně sehrála i jazyková bariéra mezi ženou a personálem.

Fatální omyl, nad nímž stále nevěřícně kroutí hlavou i odborníci. „Řetězec chyb, k nimž muselo dojít, je tak dlouhý, že si to prostě nedokážu představit,“ popsal svůj údiv poslanec a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Phillip v pořadu 360° na CNN Prima News. Policisté již v celé věci zahájili úkony trestního řízení a případ vyšetřují jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

Zatímco samotná nemocnice i kriminalisté onen řetězec chyb postupně rozplétají, jeho poslední, tragický článek, je již podle všeho znám. Dle deníku Blesk došlo k záměně obou žen v čekárně, kde zdravotní sestra vyvolala jméno ženy původem z Asie, která měla jít na kyretáž, ale na místě ještě nebyla. Sestře se místo toho přihlásila druhá Asiatka, údajně bez znalosti českého jazyka.

Usměvavá paní byla objednaná na běžnou těhotenskou kontrolu. „Nerozuměla ani slovo a zřejmě ze slušnosti vše odkývala. Pak dostala zdravotní dokumentaci ženy, která šla na kyretáž, a tak se dostala postupně až na sál, kde přišla o miminko,“ cituje Blesk svůj anonymní zdroj. I přesto však vina stále padá na personál. „Kdyby striktně dodrželi postup, nestalo by se to,“ dodává.

Dle nových zjištění pacientka na zákrok čekala zhruba půl hodiny, než byla převezena na ARO, uspána a byla jí provedena zmíněná kyretáž. Během celé této doby nikdo nezkontroloval štítek ženy s jejími údaji. Není však jisté, zda ho žena na sobě vůbec měla. Až během zákroku, když došlo k odtečení plodové vody a objevil se kousek pupečníku, si operující doktor uvědomil, že je něco špatně.

Fakultní nemocnice Bulovka se za incident ihned veřejně omluvila a potvrdila svou ochotu vyplatit poškozeným odškodné. „Samozřejmě jde o trestný čin, mělo by se jednat o těžké ublížení na zdraví. Odpovědným zaměstnancům hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky nebo peněžitý trest. Bavíme se tady o milionové částce. Těžko hledat slova při takovém selhání,“ popsala pravděpodobný osud viníků z řad personálu pro CNN Prima NEWS advokátka Klára Slámová.

Odborníci ze všech možných oborů se víceméně shodují na jedné hlavní pointě. Za celou tragédii téměř jistě nemůže jeden konkrétní člověk, ale jde o selhání celého týmu, respektive potenciálně systémové selhání celé nemocnice. „Ta pacientka musela nejprve dorazit někam na recepci, kde měla kontakt s administrativním pracovníkem, pak tam musel být zdravotnický personál, nejspíše anesteziolog a nakonec lékař, který výkon provedl,“ řekl v pořadu 360° lékař Boris Šťastný.

Ten připomněl, že byť jsou záměny pacientů pro každé zdravotnické středisko noční můrou, dochází k nim bohužel relativně často. Dokonce tak často, že jde o šestou nejčastější chybu vyskytující se ve zdravotnictví. „Není to o nějakém chudákovi doktorovi nebo sestře. Je to organizační selhání, které jde za managementem nemocnice a vyžaduje přezkoumání všech procesů,“ dodal Šťastný. Odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál pak ve stejném pořadu odhadl výši potenciálního odškodného na jednotky milionů korun.