Celebrity

5. března 2023 06:00

Tomáš Durčák

Stalinovy osudové ženy. Které sdílely lože s brutálním sovětským vůdcem?

Stalinova dcera - těžká role v rodině diktátora

Josif Vissarionovič Stalin vynaložil během své vlády nemalé úsilí nejen na odstranění všech svých odpůrců, ale také na utajení svého soukromého života. Proto se o jeho osudových ženách příliš neví ani nemluví. Přesto jich v životě chladného diktátora nebylo málo a příběhy všech rozhodně stojí za pozornost.

Snaha tajnůstkařit okolo svých manželek, milenek i dětí patří ke společným znakům všech nejen sovětských, ale i ruských diktátorů. V dnešní době se to netýká zdaleka jen Vladimíra Putina, ale i jeho nejbližších podporovatelů. Stalin byl oficiálně ženatý dvakrát, avšak žen, které se dokázaly k jeho chladnému srdci dostat blíž než všichni ostatní, bylo více.

První manželství trvalo sotva rok

První manželkou Stalina se v roce 1906 stala Jekatěrina Semjonovna Svanidzeová zvaná „Kato“. Jekatěrina platila za plachou ženu, která se údajně ve své domácnosti schovávala i před návštěvami, jež sem přicházely za jejím manželem. I přesto však byla oddanou členkou bolševické strany. Mladá žena již rok po svatbě a nedlouho po porodu syna Jakova v pouhých 22 letech náhle zemřela buď na tuberkulózu, nebo břišní tyfus. Dle očitých svědků byl Stalin její smrtí nesmírně zasažen. Její dva sourozenci byli za neznámých okolností ve 30. letech 20. století zastřeleni.

Milenky a levobočci v exilu

Po smrti první ženy byl revolucionář Stalin celkem pětkrát odeslán do exilu na Sibiř, kde měl minimálně dvakrát poměr s ženami, u nichž zde pobýval. První z nich byla Maria Kuzaková, mladá vdova a matka samoživitelka, u níž Stalin přebýval v roce 1911. Přeskočila mezi nimi jiskra a Maria otěhotněla. Stalinův exil však již o rok později skončil, a tak Sibiř opustil, aby mohl pokračovat ve svých revolučních aktivitách, zatímco se mu zde narodil druhý syn Konstantin.

Jeho druhým objevem na Sibiři se stala Lida Pereprygina, teprve třináctiletá dívka, u jejíž rodiny tehdy sedmatřicetiletý Stalin přebýval dva roky mezi lety 1914 až 1916. Během této doby s ním Lida dvakrát otěhotněla. První dítě zemřelo krátce po porodu, druhé bylo v dubnu 1917 pojmenováno Alexander Džugašvili (Stalinovo skutečné jméno). Vztah vzbudil ve vesnici pozdvižení a Stalin musel slíbit, že si nezletilou dívku, kterou znesvětil, vezme. Jakmile jeho exil oficiálně skončil, beze stopy však zmizel. Obě ženy musely ve 30. letech podepsat mlčenlivost, na základě které nesměly do smrti nikomu prozradit, kdo byl otcem jejich dětí.

Druhá manželka spáchala sebevraždu

Svou budoucí druhou ženu, šestnáctiletou Naděždu Allilujevu, Stalin poznal téměř ihned po návratu z exilu. V roce 1919, po dvouletém vztahu, se pár vzal a manželství vydrželo dvanáct let. Během něj Stalinovi přibyli další dva potomci: syn Vasilij a jediná dcera Světlana. Adoptovali také dalšího syna, Arťoma Sergejeva. Dle všeho depresemi sužovaná manželka však svou bezvýchodnou situaci vyřešila v roce 1932 pistolí, kterou si prostřelila srdce.

„Po boku Josifa Nadia připomínala fakíra v cirkuse, který boso kráčí po skleněných střepech, usmívá se na publikum a v očích má hrozivé napětí. Nikdy nevěděla, co bude následovat, jaký výbuch vzteku jí předvede,“ vzpomínala na svou zesnulou blízkou kamarádku Irina Gogua. Existují rovněž údajná tvrzení o tom, že Stalin Naděždu opakovaně donutil k potratům, kterých mělo být snad až deset.

Milenky z řad umělkyň

Stalin měl dle celé řady tvrzení slabost pro baleríny i některé své pisatelky. Jeho nejoblíbenější balerínou měla být Olga Lepešinská, která však jakýkoli poměr nikdy nepřiznala. Sovětský diktátor však s železnou pravidelností navštěvoval její vystoupení v divadle. V roce 2004, čtyři roky před svou smrtí, bývalá tanečnice prohlásila: „My [baleríny] jsme ho všechny milovaly. Uměl být velmi milý a hodný, ale byla to pravděpodobně jenom jedna z jeho masek. Protože v jádru šlo o zlou osobu – pomstychtivou a mnohdy rozhněvanou.“

Druhou umělkyní spojovanou se Stalinem je operní pěvkyně Viera Davidová, která ve svých pamětech s názvem „Přiznání Stalinovy milenky“ uvedla, že měla se sovětským diktátorem 19 let trvající vztah. Během něj se neodvažovala jeho pozvání či příkazy, aby se svlékla, nikdy odmítnout. „Jak jsem se mohla bránit nebo odmítnout? V kterékoli sekundě, jedním jediným slovem, mohla skončit celá moje kariéra nebo jsem mohla být fyzicky zlikvidována,“ napsala Davidová v pamětech. Během svého poměru se Stalinem měla k dispozici byt v Moskvě a třikrát od něj obdržela vyznamenání.

Historici dnes odhadují, že Stalin měl pravděpodobně ještě další milenku. Jednou z nejčastěji skloňovaných je Valentina Istomina, služebná, která v jeho domácnosti strávila posledních 18 let diktátorova života. Spekuluje se, že kromě praní, vaření a uklízení se loajální žena, která na rozdíl od řady jiných Stalinových blízkých unikla vězení i popravě, starala i o diktátorovy fyzické potřeby. O jejich možném poměru však neexistují téměř žádné důkazy.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.