Celebrity

31. prosince 2022 09:54

Tomáš Durčák

Vnučka diktátora Mussoliniho dnes sedí v Evropském parlamentu a svého dědečka hájí

Fašistický diktátor Benito Mussolini (1883 až 1945) během druhé světové války nechvalně proslul napříč celou Itálií a nakonec byl v roce 1945 zajat, lynčován a popraven. Jeho jméno je všeobecně známé. Už méně se ale ví, že rod nevymřel a stále je politicky aktivní. Mussoliniho rázná vnučka Alessandra (60) kromě herecké, pěvecké a modelingové kariéry dokázala prorazit i v politice a dnes je dokonce poslankyní Evropského parlamentu. Zajímavé je i to, že svého dědečka brání.

Alessandra je dcerou čtvrtého syna Mussoliniho Romana a jeho manželky Anny Marie. Její tetou je proslulá italská herečka Sophia Loren (88). Narodila se v Římě a od malička prokazovala velký intelekt i ambice. V roce 1994 vystudovala již jako provdaná paní římskou Univerzitu Sapienza, kde získala magisterský titul v oboru zaměřeném na medicínu a operace.

O ruku ji manžel nežádal, požádala ona jeho

Jejím mužem se v roce 1989 stal celník Mauro Floriani. V rozporu se zavedenou tradicí jej požádala o ruku ona, nikoli naopak. Jde jen o další důkaz Alessandřiny ráznosti a cílevědomosti. S manželem vychovali tři děti, dcery Caterinu a Clarissu a syna Romana.

Alessandra je vnučkou italského diktátora Benita Mussoliniho:

Později Alessandra Mussolini prošla složitým právním procesem, aby svým dětem umožnila přijmout příjmení Mussolini. Tento zážitek se pro ni stal inspirací k zahájení kampaně s cílem změnit italskou legislativu a umožnit dětem přijmout matčino příjmení bez větších komplikací.

Její manžel byl jedním z obviněných, kteří měli v roce 2015 stanout před soudem v procesu řešícím dětskou prostitucí. V roce 2013 bylo v Itálii přibližně 50 mužů - mezi nimiž byly známé osobnosti, odborníci, kněží, novináři i politici - obviněno z toho, že v Římě platili dvěma dospívajícím školačkám ve věku 14 a 15 let za sexuální služby.

Od herectví až do Evropského parlamentu

Její slavná teta Sophia Loren jí umožnila dostat se k herectví a dokonce si zahrát v několika filmech. Štěstí Alessandra zkoušela také v popové hudbě i modelingu. Nakonec se však - možná i díky kontroverzní známosti svého příjmení - rozhodla vstoupit do italské politiky, jež rod Mussolinů provází již více než sto let.

Je ostatně také sestřenicí Caio Giulia Cesare Mussoliniho, pravnuka Benita Mussoliniho, který ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 kandidoval za stranu Fratelli d'Italia. Sama Alessandra se v roce 2004 stala historicky první ženou, která stanula v čele italské politické strany. Založila totiž vlastní národně konzervatiní stranu s názvem Sociální akce.

V letech 2008 až 2013 byla členkou italského parlamentu a následně strávila rok v senátu. Rok 2014 však pro ni znamenal mimořádný úspěch, když byla zvolena do Evropského parlamentu. V roce 2020 oznámila odchod z politiky, který se však ukázal pouze jako dočasný. V listopadu 2022 se jí totiž podařilo opět dostat do Evropského parlamentu, kde je nyní poslankyní.

Svérázná Alessandra neměla problém se na prahu šedesátky svléknout:

Obhajoba ideálů Benita Mussoliniho

Prakticky po celý svůj život se Alessandra aktivně snaží obhajovat památku svého dědy, který udržoval spojenectví s Hitlerem. Dostala už se kvůli tomu do celé řady sporů i kontroverzních slovních výměn. Jedna z nejznámějších se odehrála na Twitteru s americkým hercem Jimem Carreym, který tehdy sdílel karikaturu italského fašisty.

„Pokud vás zajímá, kam vede fašismus, stačí se zeptat Benita Mussoliniho a jeho milenky Claretty,“ napsal Carrey na Twitter. „Jste bastard,“ odpověděla na tweet podrážděně Alessandra. Následně herci poslala fotografii Rosy Parks nebo atomového hřibu a dotázala se jej, zda zná příběh této ženy, nebo zda by nemohl nakreslit karikaturu výbuchu atomové bomby.

Možná ani nepřekvapí, že Alessandra je dlouhodobě podporovatelkou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který má momentálně problémy nejen s FBI.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.