Celebrity

23. září 2024 13:18

Tomáš Durčák

Režisér Adamec trpí Alzheimerem: Zůstal sám v bytě, manželka už má vlastní život

Známý český režisér Jiří Adamec (76) prožívá sice zasloužený, ale poměrně náročný důchod. Jeho vždy bystrou mysl totiž sužuje zákeřná Alzheimerova choroba. A jak se ukázalo na osmdesátinách Františka Janečka, kam Adamec dorazil v doprovodu manželky Jany Adamcové, choroba u něj bohužel výrazně postoupila. Právě Jana starost o manžela zajišťuje, byť už oba žijí zcela odděleně.

Velkolepá oslava osmdesátých narozenin známého hudebního skladatele Františka Janečka byla pro mnoho známých osobností příležitostí, aby se po delší době opět ukázaly ve společnosti. Platí to i pro režiséra Jiřího Adamce, který už na běžné společenské události nějaký ten pátek vůbec nechodí. Dorazil navíc po boku své o 24 let mladší manželky a moderátorky Jany Adamcové (52).

Čtěte také: Adamec nevěří vztahu manželky se synem Escobara: Jací milenci? Jana potřebuje volnost

Velmi brzy však bylo jasné, že režisérova manželka dorazila primárně jako doprovod, aby korigovala jeho slova a případně i kroky, jelikož mu počínající příznaky jeho zákeřné Alzheimerovy choroby občas komplikují běžné úkony. To se naplno ukázalo ve chvíli, kdy Jiří Adamec popsal v rozhovoru svůj aktuální život i zdravotní stav, přičemž dle jeho slov má s manželkou stále skvělý, ne-li pohádkový vztah. Ona to však vidí trochu jinak a musela pár věcí vzápětí uvést na pravou míru.

„Nestůňu, není to tak zlý. Upadl jsem ze schodů, zlomil jsem si kotník na pravé noze, takže jsem to dával dohromady, ale v podstatě mi je dobře a jako důchodce sedím doma, dívám se na televizi a čtu si,“ popsal legendární režisér své aktuální zdraví, který vzápětí podle všeho vychválil manželství s Janou. Ta přitom dle svých slov už nějakou dobu s manželem nežije a je mu podle všeho spíš ošetřovatelkou než manželkou.

Mohlo by vás zajímat: Zvrat v boji proti Alzheimerově chorobě? Tohle je začátek jejího konce, velebí vědci nový lék

„Je to teď hodně o tom dohlížet, aby chodil na vyšetření, měl navařeno a měl pravidelné procházky,“ popsala své současné povinnosti vůči manželovi Jana, která s dětmi Danielem a Jasmínou obývá jejich rodinnou vilu na Hanspaulce, zatímco Jiří Adamec se přestěhoval do sousedního bytu, kde se o něj starají.  „Snažíme se s ním být jednou, dvakrát týdně. Komunikujeme každý den několikrát. V podstatě k sobě pořád tak nějak patříme jako rodina, i když my dva spolu už nežijeme, protože nás toho od sebe už dělí hodně,“ potvrdila Adamcová, že její manžel aktuálně tráví většinu času doma sám.

Manželé Adamcovi letos na jaře také absolvovali svou zřejmě úplně poslední rodinnou dovolenou, a to v Egyptě. Jana totiž během pobytu usoudila, že vzhledem ke svým rostoucím problémům s orientací už manžel není ve stavu, aby někam daleko cestoval. „On už je samozřejmě ve věku... Když jsme s ním byli na jaře na dovolené v Egyptě jako celá rodina, zjistila jsem, že měl malinko problém s orientací, a došla jsem k tomu, že se mu příště pokusím zařídit v Čechách třeba lázně, než abych ho 'tahala' někam, kde si až tak neužije. Vlastně je rád sám doma, víc než někde na cestách. Je zkrátka už někde trochu jinde než my,“ vysvětlila manželka režiséra Adamce, proč se jejich cesty zcela rozešly a dnes už zůstávají manželi spíš jen formálně.

Jana Adamcová otevřeně o rozvodu: S Jiřím jsme přátelé. Je na obzoru nová láska?

Sdílejte článek
Štítky zdraví rodina společnost Alzheimerova choroba stárnutí vila Jiří Adamec Alzheimer Jana Adamcová (Nováková) nemoci a zdravotní potíže společenská rubrika

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 9. 2024

Berani, nějaký příjem navíc by vám mohl přinést počítač nebo jiná technologie. Měli byste mít náročný den, ale to, co děláte, vás bude bavit a vyhlídka na peníze navíc vás nadchne. I když o tom teď možná nepřemýšlíte, to, co děláte, by se mohlo rozvinout v lukrativní podnikání, což vás nakonec přivede k otázce, co vlastně chcete v životě dělat?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.