Móda a krása

18. července 2023 13:20

Marie Makovská

Tenisky ke společenským šatům? Vondroušová uchvátila svět, české experty ale zaskočila

Tenisky k šatům už dávno nejsou nic šokujícího. Především kecky v bílé barvě k sukni nebo i obleku vídáme v ulicích často. Kombinací luxusních černých šatů s bílými teniskami v posledních dnech zaujala také nová wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová, které tleskají lidé po celém světě. Oslovili jsme známého stylistu Filipa Vaňka a také popularizátora společenské etikety Ladislava Špačka, abychom zjistili, co říkají na tento světový trend.

Královna s pivem a teniskami, častují novinové titulky tenistku Markétu Vondroušovou. Zní to trochu jako oxymóron. Může být žena s pivem a teniskami královnou? Celosvětové trendy naznačují, že ano, proč by ne. Mnohé celebrity se nebojí ani na významné společenské akce s nařízeným dress codem obléknout například saténové šaty, třpytivé koktejlky nebo oblek a k nim – tenisky.

Na nedávném filmovém festivalu v Karlových Varech promotér Oktagonu Ondřej Novotný doprovázel partnerku Renatu Langmannovou a vynesl oblek s křiklavými červenými teniskami ladícími k jejím šatům.

Vondroušová zvolila na slavnostní banket Wimbledonu dlouhé černé šaty bez ramínek s bohatými sukněmi, které neváhala vykasat, aby svoje bílé sportovní boty ukázala fotografům. Jejího osobitého stylu si všimla i britská média, která o české hvězdě píšou s obdivem. Je jisté, že se o její styl jako veřejně známé mladé ženy bude zajímat stále více expertů.

Nevkus, nebo nový trend?

Předepsaný dress code společenských akcí dříve vůbec nepředpokládal, že by si jej někdo vyložil po svém a k hedvábným šatům nazul kecky. Nový trend ale můžeme čím dál častěji vídat nejen na různých premiérách a podobných akcích, ale také na svatbách. Pro někoho nemyslitelné, pro jiného trendy a šik. Nohy prodloužené botami na podpatku jsou všeobecně považovány za sexy symbol, ale co si budeme povídat, tenisky jsou pohodlnější.

Jak uvádí Forbes, tento trend se projevuje také na vývoji prodejů bot. Například minulý rok na americkém trhu stoupl prodej dámských tenisek o 37 %, zatímco boty na vysokém podpatku šly na odbyt v meziročním srovnání o 11 % méně.

Sportovní značky často úzce spolupracují s těmi luxusními módními, a tak můžeme už léta vídat modelky v teniskách procházející se po přehlídkových molech. Stejně tak celebrity rády propagují určité značky mnohdy zahrnující právě sportovní boty. „Doba je hodně uvolněná, někdy až příliš. Tenisky jsou kultem dnešní doby, nedivím se, že je můžeme vidět stále více jako součást různých outfitů,“ zhodnotil trend tenisek pánský módní krejčí Leo Macenauer pro Forbes.

„Nicméně pravidla společenského oděvu jsou jasně daná,“ dodal Macenauer. „V drtivé většině je doporučuji bezmezně následovat. Je v pořádku je porušovat, ale musíte mít na paměti, že mezi nevkusným buřičem a designovým trendsetterem je tenká hranice. Pokud tedy není móda vaše silná stránka, sáhněte k obleku po rámově šitých botách derby nebo oxford,“ poznamenal.

Ve světě i na honosné večerní akce čas od času zavítá celebrita ve společenském oděvu a teniskách, u nás je ale na některé události stále pohlíženo s velkým respektem a úctou k tradicím. Těžko říct, kdy a jestli vůbec přijde velká éra sportovních bot a šatů či obleků, anebo navždy zůstanou módním výstřelkem, který se někdy povede na jedničku a jindy bude shozen ze schodů potažených červeným kobercem.

Na pravidla musí dbát i sportovec, říká Vaněk

Známý stylista Filip Vaněk tenisky k šatům neodmítá, ovšem na některé akce podle něj zkrátka nepatří. A to nikdy. „To je hrozně těžké, protože to vždy záleží na příležitosti, kam člověk jde,“ vysvětlil redakci webu Prima Ženy. „Třeba v Itálii lidé normálně nosí oblek, bílé ponožky a bílé tenisky, ale třeba do práce či na méně formální akce. Tenisky večer ke společenským šatům nikdy, ale bílé tenisky třeba k letním šatům ano. Pokud to dovoluje společenská událost,“ dodal Vaněk, který hodně cestuje a módní trendy může srovnávat napříč zeměmi.

Na adresu závěrečného wimbledonského banketu a tenisek Markéty Vondroušové si však neodpustil ostrá slova: „To je určitě nevhodné, pokud to byl ples, nesvědčí to o člověku, že ví, jak se tam má obléct. Každý by měl dodržovat nějaký dress code a společenské konvence a je jedno, jestli je to sportovec, nebo kdokoliv jiný,“ řekl Vaněk.

Všichni by se měli podřídit pravidlům, která platí po staletí, říká Špaček

Na tradiční společenské události, jako jsou plesy, bychom si dle Ladislava Špačka nikdy neměli obout tenisky k šatům či obleku. „Na ples rozhodně ne. Ples je konzervativní, velmi tradiční a vrcholná společenská událost. A tam by žena měla mít opravdu střevíčky či lodičky,“ popsal expert na etiketu pro web Prima Ženy. „Samozřejmě že na procházku městem si žena může vzít lehké letní šaty a k nim tenisky. Jsou ženy, které třeba chtějí svůj outfit nějak ozvláštnit,“ dodal na téma tohoto typu bot k šatům všeobecně.

A co říká Špaček na slavnostní outfit Markéty Vondroušové, který nyní rezonuje veřejností? „Pravidla platí pro všechny, kteří se chtějí zúčastnit takové události. Všichni by se měli podřídit standardizovaným pravidlům, která platí už po staletí a všichni je znají,“ uvedl.

Tenisky ano, ale...

S rozhodováním, zda tenisky ano, či ne, nejvíce pomůže povaha události, na kterou se chystáte, a také místo jejího konání. Různé společenské akce by se z hlediska obutí daly rozdělit na tři kategorie, a sice:

  1. Tenisky nikdy nebrat – slavnostní akce s dress codem black tie, Národní divadlo a podobná místa, plesy, svatby v kostele apod.
  2. Tenisky mohou pohoršit, ale pokud outfit vhodně poskládáte, budou v pořádku – některé pracovní schůzky, svatby (pokud jsou například konané venku), různé premiéry, benefitní akce apod.
  3. Vyrazte v teniskách bez váhání – kanceláře s casual nebo smart casual dress codem, festivaly, venkovní akce apod.

Co říkáte na tenisky k šatům na společenských událostech?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.