Celebrity

18. listopadu 2023 07:30

Vanesa Havlíková

Tereza Kostková za drahé věci neutrácí. Zbytečně kupuju jen dřevěné tácky, říká

Tereza Kostková o bydlení a módě

Tereza Kostková (47) si na nakupování oblečení příliš nepotrpí, svůj volný čas tráví raději s rodinou než v obchodních centrech. Na křtu knihy a vernisáži designérky Lucie Volfové oblíbená herečka redakci Prima Ženy exkluzivně přiblížila detaily o svém bydlení a prozradila, jaký vztah má k módě, co by si nikdy neoblékla i jaký je její nejdražší kousek v šatníku.

Bydlíte v domě, nebo bytě?

Bydlíme v domě. Je to malý domeček se zahradou, do kterého jsme se přestěhovali právě z bytu. Náš sen a hlavně sen mého synka byl právě dům se zahradou, v souvislostí s ní si přál i pejska.

Využili jste při zařizování bydlení služeb profesionálů?

Ano, v minulosti jsme již služeb profesionálů využili. Shodou okolností moje kamarádka pracuje jako designérka, takže nám tenkrát pomáhala se zařizováním bytu. Ten jsme prodali a pak bylo potřeba všechny věci přemístit do domku. Měla tehdy poměrně složitý úkol, protože všechno, co tam vymyslela, se zase muselo převést do domu.

Zahradu nám dělal také profesionál. Vždycky se tedy snažím odborníků ptát, protože se za designéra nepovažuji. Samozřejmě mám svůj názor, takže jim do toho občas povídám, ale velmi ráda se nechám inspirovat. Myslím si, že výsledek toho, kde bydlíme, je kombinací jejich umu a našeho normálního lapidárního života, kde běhá pes a had, ale stopa kvalitních designérů tam je.

Máte domácnost zařízenou spíš moderně, nebo v retrostylu?

Ani jedno, vše je laděné do klasického stylu a vždy je tam nějaký prvek, který to oživí. Máme třeba starou malovanou venkovskou komodu, ale jinak tam převažuje francouzský styl a je to vše tak velmi dobře vyladěné, že se to k sobě hodí.

Nakupujete často doplňky do domácnosti, nebo spíš investujete například do módy?

To je asi dané věkem, ale už moc neutrácím. Mám doma spoustu oblečení a ráda ho nosím, ale nejsem typ člověka, který tráví volný čas nakupováním oblečení. Ani si nemyslím, že je to ekologicky v pořádku. Není nutné zaměstnávat děti v Číně, takže jsem vůči tomu střídmá, ale samozřejmě jsem žena a ráda se hezky obléknu. Právě tím, že už mám ráda domov a domácnost a jsem šťastná, když je mé rodině dobře, většinou vyhrávají ty doplňky. Musím přiznat, že jsem ulítlá na dřevěné tácky, kterých mám doma opravdu spoustu  a ty si teda občas koupím zbytečně.

Potrpíte si na udržitelnou módu?

To je celkem složité téma, do kterého bych se nerada pouštěla. Ne všechno, co je hlášené jako udržitelné, totiž reálně udržitelné být může. Svět už je tak bohužel dlouhodobě nastaven, takže to není tak snadné změnit. Osobně si myslím, že opravdu nenakupuji zbytečně, že jsem vůči sobě upřímná a racionální. Nepotřebuju pět triček za cenu jednoho ani za cenu pěti. Ráda nosím starší věci, opět se to vrací do módy. Vůbec mi nepřijde hanba, když si jako veřejně pracující osoba obléknu něco vícekrát, určitě si to člověk na sebe víckrát vzít může. Naopak tak ukáže pestrost a variabilitu oblečení. A to je za mě udržitelnost – racionalita a inteligence.

Čtěte také: Máte plný šatník a stále nic na sebe? Chybí vám tyto základní kousky za hubičku

Jaký styl módy preferujete? Oblékla byste si třeba tepláky?

Tepláky teda opravdu nenosím, nic proti nim nemám, ale myslím, že mi nesluší. Nejsem na ně zvyklá, moje maminka nešla nikdy v teplákách ani vyhodit odpadky, tak já to spíš ani nemám okoukané. Znám spoustu lidí, kterým tepláky vyloženě sluší, ale je to jedno, nejsem proti nim nijak vyhrazená. Ráda chodím oblečená elegantně. Nosím nejčastěji kalhoty, sukně, šaty... francouzská a italská móda je pro mě takovou klasikou, kterou mám v oblibě.

O módě a bydlení promluvila také herečka Barbora Štěpánová:

Co by podle vás nemělo chybět žádné ženě v šatníku?

Neexistuje nic, co by musel mít každý. Jsme tak individuální, že je to asi jedno. I když řeknu podprsenku, není to pravda, protože někdo se bez ní obejde. Dobré ale je, že nechodíme nahatí.

Přečtěte si: 10 nej módních investic: Nákup těchto luxusních kabelek, šperků či bot se vyplatí

Jaký je váš nejdražší kousek v šatníku?

Určitě to není doplněk, na drahé šperky moc nejsem. Mám pár milých, protože jsou od někoho milého, na kabelky nejsem už vůbec. U oblečení mám ráda, když je něčím zajímavé – tam cena občas vyšplhá výš. Úplně nejdražší je jen jediná věc, a to ručně malované hedvábí, konkrétně šaty, a každý kousek byl originál. Stály zhruba dvacet tisíc, dražší kousek nemám. Už tohle jsem pokládala za hrůzu, ale byla to tak krásná ruční práce, že jsem neodolala.

Nejvtipnější tehdy bylo, že jsem tyto šaty vynesla na nějakou akci a napsali o mně, jak jsem něco tak strašného, patrně ze sekáče, mohla obléknout. Nikdo ani nepoznal, že je to hedvábí a ruční malba, já to ale vím a jsem ráda, že jsem zainvestovala právě do tohoto kousku.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.