Celebrity

23. února 2024 16:10

Eliška Reiglová

Tereza Mašková o boji s bulimií: Oči mi otevřela návštěva dětské psychiatrie

Oblíbená zpěvačka Tereza Mašková (27), která se proslavila účastí v show Česko Slovensko má talent, dříve bývala šedou myškou a potýkala se s nadváhou. Negativní komentáře na její vzhled se na ní bohužel podepsaly, začala totiž trpět poruchou příjmu potravy, konkrétně bulimií. S tou bojuje od 14 let dodnes a nyní o svém zápase otevřeně promluvila.

O svém boji s bulimií Tereza Mašková vždy mluvila poměrně otevřeně. V posledních letech si její sledující na sociálních sítích mohli všimnout, že se oddala sportu, proto nikdo neměl šanci pojmout podezření, že poruchu příjmu potravy nemá pod kontrolou. Začátkem února to ale sama přiznala. Její problémy jsou dlouhodobé, záleží jen na tom, zda je zvládá kočírovat.

„Na konzervatoři se zřejmě bulimie přetahovala s anorexií, byla jsem schopná týden nejíst. Ani sousto. Pila jsem jen vodu a kávu. Sedmý den jsem se lekla, protože se mi začala motat hlava a nedošla jsem ani na metro. Zatáhla jsem za záchrannou brzdu. Chvíli byl klid a pak zase všechno nanovo,“ zavzpomínala Tereza Mašková na první léta s PPP v rozhovoru pro web iDNES.cz.

Další pád k bulimii

Nově se jí porucha příjmu potravy znovu rozjela poté, co kývla na účast v taneční soutěži. Obávala se toho, co si lidé pomyslí při pohledu na ni v krátkých a mnohé odhalujících šatech. Tehdy začala uvažovat nad tím, co se sebou udělá, aby vypadala co nejhubeněji a připravila se i o kilogramy, které pověstně přidává kamera.

Čtěte také: Pro pacienty s poruchou příjmu potravy může být internet pomocník i nepřítel

„Už když jsem se dozvěděla, že budu účinkovat, říkala jsem si: Musím zhubnout do těch všech krátkých šatiček, všichni mě v nich budou sledovat! Nutkání, že musím zhubnout, mívám i před natáčením videoklipu nebo před nějakým důležitým focením. A tam to bylo ještě znásobené. Odvážné šaty, odhalené nohy, přímý přenos, televize...“ zavzpomínala.

Fyzicky náročné tréninky nejen v posilovně samozřejmě zapříčinily, že kilogramy šly rapidně dolů. Zatímco jiní účastníci hubnutí vnímali jako nedílnou součást přípravy, zpěvačka proslulá zářivě růžovými vlasy našla v klesajících údajích na váze velké zalíbení. A tím se se svým dosud zdravým životním stylem spočívajícím ve zdravé stravě a pohybu na nějakou dobu rozloučila.

Místo aby jedla, začala Mašková jen pít vodu a kávu. Když už něco pozřela, vyzvracela to. „Začínala jsem na to doplácet a tělo vypínalo. Bulimie není jen přejídání a následné zvracení kvůli obavě z tloustnutí, ale vy doufáte, že kromě jídla ze sebe dostanete i strach a stres. Bylo to úplně zacyklené,“ uvedla.

Lži a výmluvy

Na Tereze Maškové si lidé z jejího okolí později začali všímat změn. Jednou z těch velkých byly podlitiny v oblasti očí, které vypadaly jako monokly. Při pohledu na ni by si leckdo mohl myslet, že ji někdo zbil. Stejně jako tvrdila, že štíhlá je díky cvičení a malým porcím pětkrát denně, i ohledně podlitin si vymýšlela výmluvy.

Čtěte také: Instagram bombarduje ženy s anorexií fotkami hubených dívek, ukazuje vyšetřování

„To je důsledek zvracení, chronický zápal, který je okamžitě vidět. Už se mi nechtělo pořád vymlouvat, že mi praskla žilka, když jsem čistila koberec. Bylo to ode mě ubohé. Navíc si lidé, co mě sledují na Instagramu, začali všímat, že nějak nápadně často chodím do fitka, a začali se mě vyptávat proč,“ řekla s tím, že lhát lidem se jí příčilo a byl to jeden z důvodů, proč nakonec řekla pravdu.

„Oči mi otevřela návštěva dětské psychiatrie v pražském Motole, kde jsem byla během krátké doby dvakrát na besedě. Viděla jsem tam holky dvanáctileté, třináctileté, patnáctileté. Tak mladé a problém se snaží řešit a já, skoro třicetiletá, na to kašlu. Normálně jsem se za sebe styděla,“ prozradila Tereza Mašková k momentu, kdy si uvědomila, že je v průšvihu, s nímž musí něco dělat.

Cesta za zotavením

Zpěvačka vyhledala odbornou pomoc a na lednici si vypsala seznam věcí, které se mohou s jejím tělem stát, když poruchu příjmu potravy nedostane pod kontrolu. Také si vnitřně uvědomila, že se nechce hnát za ideálem krásy nastaveným pro ženy působící v showbyznysu. Úspěšná totiž může být díky svému talentu i bez ohledu na vzhled.

„Vypadají ti vlasy. Zkazí se ti zuby. Přijdeš o menstruaci. Budeš mít problém počít dítě. Můžeš přijít o hlas. No a já chci mít někdy rodinu a chci dělat práci, kterou miluju. Chci normálně fungovat a dát si večer pizzu bez výčitek. Nechci být otrokem nějaké vymyšlené dokonalosti. Kvůli nesmyslu, že zpěvačka má být krásná, štíhlá, protože jen tak bude úspěšná,“ dodala.

S poruchou příjmu potravy bojovala také Gabriela Soukalová:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.