Celebrity

10. února 2023 11:55

Eliška Reiglová

Textař Michael Prostějovský se vzdal včelky Máji. Nechtěl, aby měl Karel Gott problém

7 pádů Honzy Dědka (2) - upoutávka

Michael Prostějovský (74) je uznávaný textař a nebýt jednoho žertu, mohl si na konto připsat i legendární píseň spojovanou s kultovní pohádkou. Byl totiž prvním mužem, kterému se do ruky dostala úvodní znělka ke včelce Máje. Ta mu nakonec unikla jen o vlásek.

Michael Prostějovský se narodil v květnu roku 1948 v Praze a texty k písním začal psát už koncem 60. let. Následně otextoval mnoho známých písní, například Nářek převozníka, Zázrak je žít, Když písně lžou, Trémou nedýcháš a řadu dalších. Jedna píseň mu ovšem unikla, což ho dodnes mrzí, i když už na situaci vzpomíná s úsměvem.

Zrádný vtipálek

Oblíbenou pohádku Včelka Mája a znělku k ní, kterou nazpíval Karel Gott (†80) a kterou v jeho podání milovali i Němci, původně neměl otextovat Zdeněk Rytíř (†69). Byl to Michael Prostějovský, za kterým Mistr přišel jako k prvnímu.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

„Začátkem 80. let v Německu frčela kreslená Die Biene Maja a Karel chtěl, abych na to napsal český text. A protože tady to nikdo neznal, udělal jsem si z toho takovou slovní hříčku a nazval jsem tu písničku Mája a Kája,“ zavzpomínal Prostějovský v talkshow 7 pádů Honzy Dědka.

Vše nakonec zmařil nepovedený vtípek dosud neznámého člověka. „Byl natočený základ a Karel přišel do studia, vzal si partituru a nějaký vtipálek na ni přes noc napsal Mamája a Kakája. Karel říkal, že si z toho lidi budou dělat srandu,“ popsal známý textař moment, na který vzpomíná s úsměvem.

Mohlo by vás zajímat: Za Tři oříšky pro Popelku Karel Svoboda koupil luxusní vilu. Miliony vydělává i po smrti

Situace se nakonec vyvrbila tak, že Michael Prostějovský odjel z vlasti a oblíbenou písničku kvůli tomu známe v podobě, v jaké je nyní. „Vzhledem k tomu, že jsem v té době měl skoro sbalené kufry, že pojedu do Německa, protože tady byla situace, jaká byla, domluvili jsme se, že to otextuje Zdeněk Rytíř, aby z toho Karel neměl problémy, když odejdu. Takže písnička vznikla, měla český text, ale ne ode mě,“ dodal.

Sdílejte článek
Štítky Karel Gott FTV Prima píseň 7 pádů Honzy Dědka text textař Včelka Mája Zdeněk Rytíř Michael Prostějovský

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.