Celebrity

3. dubna 2022 06:10

David Laštovka

Matka Jiřího Štěpničky skončila ve vězení. Herečky pro ni žádaly trest smrti

Od narození hvězdné herečky Jiřiny Štěpničkové právě uplynulo 110 let. Její život připomínal scény jako z hororu. Místo vytoužené cesty na svobodu skončila ve vězení a blízké kolegyně pro ni žádaly ten nejtvrdší možný trest - šibenici. Její syn Jiří, který se stal rovněž uznávaným hercem, a navíc skvělým dabérem tehdy putoval do dětského domova.

Rok před čtyřicátými narozeninami se Jiřina Štěpničková rozhodla s tehdy pětiletým synem Jiřím emigrovat. Skočila však do pasti komunistické tajné policii. Průvodce, který je měl převést přes hranice, byl totiž nastrčeným agentem. „Maminka mi řekla, že jedeme vlakem za tatínkem do Karlových Varů a že tam dostanu kolo. Ten průvodce byl jedním z vysokých důstojníků StB, což jsme se dozvěděli až mnohem později. Vedl nás dopředu, vždy se porozhlédl, mávl a skupina šla k němu. Pamatuju si, že končil les a byl tam potok. Najednou se ozvala střelba a pokyn stůjte. Tak jsme zastavili a já najednou zjistil, že máma nikde není. Řval jsem, jako když mě na nože berou. Máma vylezla zpoza nějakého smrčku, kde se na poslední chvíli schovala. Asi jí došlo, že je to neřešitelné,“ vzpomínal Jiří Štěpnička v pořadu Neobyčejné životy.

Zatímco on putoval do dětského domova, matka stanula před soudem, kde se měla stát odstrašujícím příkladem pro všechny. Umělci ze všech divadel sepisovali petice, v nichž pro ni žádali ten nejtvrdší trest. Svůj podpis tehdy přidala například i Jiřina Jirásková. „Tenkrát jsme se dozvěděli oficiální verzi, že byla napojená na americkou rozvědku a z tohoto důvodu prchala z Československa. Já jsem si prostě myslela, že je agent,“ vysvětlovala Jirásková.

Kdo pro ni žádal trest smrti?

V divadle, kde Štěpničková působila, pro ni některé kolegyně dokonce měly žádat trest smrti. Vlasta Chramostová ve svých pamětech uvedla, že pro to hlasovala Světla Amortová, Jarmila Švábíková, Světla Svozilová nebo Soňa Neumannová. Pravdou ovšem je, že se listina s požadavkem na trest smrti nikdy nenašla.

Jiřina Štěpničková bylo po dvoudenním procesu odsouzena k patnácti letům vězení. Její sestra o dva roky později požádala tehdejšího prezidenta Antonína Zápotockého o udělení prezidentské milosti. Současně s tím se na hlavu státu se stejnou žádostí obrátili také někteří přední čeští umělci. Podepsal například Jaroslav Marvan, Bohouš Záhorský, Martin Frič, Jiří Trnka, Ladislav Pešek, Dana Medřická, Zdeněk Štěpánek nebo Eduard Kohout. Další žádost podal o několik let později i Jaroslav Vojta.

Herečce byl nakonec trest snížen na deset let. Z pardubické věznice byla propuštěna dva měsíce před prezidentskou amnestií v roce 1960. Znovu se vrátila k herectví, ale až do konce života si nesla trauma z toho, jak ji někteří blízcí přátelé a kolegové podrazili. Svůj poslední film Komediant natočila rok před smrtí, kdy už bojovala s rakovinou a měla za sebou vážnou operaci. Zemřela 5. září 1985 ve věku 73 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.