Celebrity

19. září 2024 14:35

Michaela Vlčková

Twiggy určila nový ideál krásy. Křivky nahradila superštíhlá těla. Anorexii vždy popírala

Lesley Lawson, která proslula spíše pod přezdívkou Twiggy, je jednou z nejikoničtějších a nejvlivnějších tváří světa módy. V šedesátých letech se díky ní naprosto otřásly základy světa módy a také se navždy změnily. Právě Twiggy totiž určila trend superštíhlosti v době, kdy frčely křivky.

Určitě každý z nás někdy slyšel přirovnání „jsi hubený jako Twiggy“. Toto přirovnání pochází od světoznámé módní ikony Lesley Lawson, známé pod přezdívkou Twiggy. Její pseudonym se stal synonymem pro štíhlost – doslovně totiž znamená "větvička", což přesně vystihovalo její drobnou postavu a bylo základem pro vznik její přezdívky.

Existuje několik verzí o tom, jak šílenství kolem jejího, do té doby nevšedního, vzhledu vlastně vzniklo. Všechny se ale shodují v tom, že celé to odstartovalo v luxusním kadeřnictví v Londýně. Tehdy úspěšný kadeřník Leonard jí vytvořil ikonický krátký sestřih s androgynním vzhledem, který se stal jejím poznávacím znakem. Navíc aby její přednosti zdůraznil, nalíčil ji velmi výrazně, že připomínala mrkací panenku.

Čtěte také: Vatu nejíme a drogy nebereme. Prostředí podle české modelky prošlo brutální proměnou

Světová superstar

Snímky mladé Britky Lesley Lawson, rozené Hornby, zaujaly v roce 1966 módní redaktorku časopisu Daily Express Deirdru McSharry. Fotografie šestnáctileté dívky magazín zveřejnil s titulkem Tvář roku 66. Okamžitě se z ní stala superstar světového kalibru. Objevila se na obálkách všech módních časopisů, což se podařilo jen málokomu. Twiggy byla první teenagerkou, která se v šedesátých letech stala supermodelkou. Ohromné honoráře, vlastní módní řady, ale i třeba vlastní panenka Barbie, to je jen zlomek výhod, kterých se po svém objevení Lesley dočkala.

Určila nový ideál krásy

V době, kdy byl v módě ženský vzhled připomínající hollywoodské hvězdy 50. let s výraznými křivkami, jako byla třeba Marilyn Monroe, přinesla Twiggy revoluci ve vnímání krásy. Její drobná, androgynní postava, velké oči a krátké vlasy, tedy chlapecký vzhled, nastavily nový standard pro ženský ideál krásy. Twiggy, která 19. září oslavuje 75. narozeniny, byla jednou z prvních modelek, které zpopularizovaly extrémní štíhlost, čímž zavedla nový trend, který výrazně ovlivnil módní průmysl v 60. a 70. letech.

Zpopularizovala také například falešné řasy namalované na spodním víčku, kterým se říkalo twiggies. Twiggy se stala symbolem tehdejší doby a synonymem pro mladistvou revoluci v módě. Její styl, který zahrnoval minišaty, výrazné řasy a krátký sestřih, ztělesňoval náladu Swinging London (kulturní revoluce řízená mládeží ve Velké Británii v 60. letech -  pozn. red.). Lesley zkrátka přitahovala mladou generaci, která se identifikovala s jejím vzhledem a energií. Změnila vnímání módního modelingu, protože najednou bylo v kurzu mládí, svoboda a neformálnost.

Mohlo by vás zajímat: Upnutý korzet a vysoké jehly. Česká 19letá kráska dobývající svět popsala běžný pracovní den

Twiggy se stala průkopnicí pro mnoho dalších modelek, které následně určovaly trendy, jako například Kate Moss. Její vliv na módu a kulturu trvá dodnes. I když se standardy krásy neustále mění, štíhlost a moderní, androgynní styl po vzoru Twiggy zanechaly trvalý otisk v historii módy.

Pozdější kariéra

Kromě modelingu se Lesley hojně věnovala herectví. Zahrála si například v muzikálu The Boy Friend z roku 1971, za který získala Zlatý glóbus. Po úspěchu ve filmu a divadle rozšířila svou kariéru o zpěv a objevovala se také v televizi. V roli porotkyně zazářila například v úspěšné reality show Amerika hledá topmodelku po boku Tyry Banks.

V pozdějších letech se Twiggy věnovala kampaním na podporu zdraví, hlavně v oblasti duševního zdraví, a postupně se stala obhájkyní zdravějšího přístupu ke kráse a tělesné vnímavosti. V reakci na kritiku, že přispěla k šíření extrémně hubeného ideálu krásy, několikrát zdůraznila, že její štíhlost byla přirozená a nikoli výsledkem diety. Nařčení z anorexie vždy důrazně odmítala.

Twiggy byla a stále je revoluční postavou ve světě módy. Její role v zpopularizování štíhlosti nejen ovlivnila generace modelek, ale změnila celkový pohled na ženskou krásu v druhé polovině 20. století.

Chci motivovat. I v 50 můžou ženy vypadat takhle skvěle, řekla Krainová a ukázala kalendář:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.