UV lampy používané na gelové nehty poškozují DNA. Vědci zveřejnili šokující studii

Krásné ruce jsou pro většinu žen naprostou nutností. Jenže co když vám řekneme, že gelové nehty mohou být pro vaše zdraví nebezpečné? Přesněji řečeno tedy UV lampy používané pro kosmetické účely. Vědci přinesli poměrně šokující výsledky své studie.

Gelové nehty jsou poměrně populární, především díky svému dlouhotrvajícímu lesku a vysoké odolnosti. Ženy se nechtějí trápit s každodenním lakováním nehtů a tohle pro ně byla poměrně příjemná služba, která jim měla ulehčit práci a poskytnout kýžený „wow efekt“. Jenomže opravdu dostáváme pouze manikúru nebo si tím zaděláváme na pořádný problém?

Čtěte také: Rozcuchané a husté obočí je trendy. Zapomeňte na trhání a inspirujte se u celebrit

Vědci z Kalifonské univerzity se ve svém zkoumání věnovali lampám s ultrafialovým zářením, které se běžně využívají zejména pro kosmetické účely. A právě ty podle nich mohou představovat větší riziko, než jsme si doposud mysleli. Podle výsledků studie, kterou publikovali v časopise Nature Communications, se totiž ukázalo, že pravidelné ozáření může vést ke změnám nebo dokonce zničení DNA. V některých případech dokonce i k takovým mutacím, které jsou podobné těm při rakovině kůže. Ačkoliv máme ruce pod UV lampou pouze několik minut, vypadá to, že i tato doba se může časem na naší kůži i těle podepsat.

Mohlo by vás zajímat: Kolik stojí krása? Není to vůbec málo! Máme tipy, jak ušetřit

První rozsáhlá studie svého druhu

Podle všeho doposud nikdo zcela nezkoumal vliv takových lamp na lidské buňky na molekulární a buněčné úrovni. „Pokud se podíváte, jakým způsobem jsou tato zařízení prezentována, tak zjistíte, že jsou označována jako naprosto bezpečná a neškodná,“ uvedl pro Science Daily profesor bioinženýrství a buněčné molekulární medicíny Ludmil Alexandrov, který se na výzkumu podílel.

Spolu se svým týmem zkoumal, jaký vliv má krátkodobé a pravidelné ozáření ultrafialovým spektrem. Ukázalo se, že 20 až 30 % buněk odumřelo po 20 minutách UV záření. Tři po sobě jdoucí dvacetiminutová ozáření způsobila 65-70% odumření buněk. Opakované vystavování UV záření následně poškodilo DNA a mitochondrie v přeživších buňkách. (Mitochondrie produkují energii pro organismus - pozn. red.) Mimo to vedlo také k mutacím, které byly běžně pozorovány u pacientů s rakovinou kůže.

A víte, jak na samovyšetření prsou?

Sdílejte článek
Štítky nemoci DNA buňky gelové nehty zdraví krása manikúra UV lampy rakovina kůže

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.