Celebrity

10. srpna 2023 16:26

David Laštovka

Dobrý rodák Václav Babka patřil mezi nejskromnější české herce. Zradilo ho srdce

Podzimní sezóna na Primě

Od smrti herce Václava Babka v červenci uplynulo třináct let. 11. srpna si připomínáme jeho nedožité 96. narozeniny. Jaký byl život nenápadného umělce, kterého nejvíce proslavily filmy Všichni dobří rodáci a Parta hic?

Václav Babka se vyučil soustružníkem, ale díky rodičům, kteří hráli ochotnické divadlo, ho to už odmalička táhlo k herectví. Začínal jako elév v divadelní společnosti B. Boka v Hradci Králové, poté přešel do Středočeského divadla, kde strávil čtyři roky a po vojně se usadil na Moravě. Nejdříve v tehdejším Gottwaldově, dnešním Zlíně, a od roku 1962 až do odchodu do penze byl členem činohry Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci, dnešního Moravského divadla.

Mohlo by vás zajímat: Krutý osud hvězdy filmu Bony a klid. Josef Nedorost se napil mléka a ochrnul

Výrazně se prosadil také před kamerou. Debutoval ve svých třiceti letech ve snímku režiséra Karla Zemana Vynález zkázy. Do svých filmů si ho vybíral především režisér Vojtěch Jasný, který ho obsazoval do postav vesnických svérázných mužů.

V komedii Parta hic se postaral o pozdvižení

Za zmínku stojí film Všichni dobří rodáci, kde ztvárnil postavu Franty Lampy, nebo komedie Parta hic, v níž hrál předsedu ROH Rudlu Janečka. „Točil jsem s ním párkrát, ale vždy byl na place perfektně připravený. Působil velmi skromně, měl rád legraci. Vzpomínám si v Partě hic na scénu, kdy jsme jako horníci museli jít nazí do sprchy. Vynutili jsme si, že na place zůstanou jen pánové a všechny ženy půjdou pryč. Když jsme celou scénu natočili a byli ještě v podobě, v jaké nás pánbůh stvořil, odhrnuli jsme závěs a za ním se v tichosti mačkalo veškeré ženské osazenstvo a s nimi Vašek Babka. Smál se až se za břicho popadal. Řekl nám, že ho ženy požádaly, ať něco vymyslí, že si tuhle scénu nemohou nechat ujít, tak je nemohl zklamat. Samozřejmě, všichni jsme se tomu zasmáli,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy během života herec Jan Skopeček, který ve zmíněném filmu ztvárnil jednoho z horníků.

Na co nejraději vzpomínal na sklonku života?

Václav Babka zemřel v olomoucké nemocnici na selhání srdce. Bylo mu 82 let. „Ze všeho nejvíc v poslední době vzpomínal na film Psi a lidé a také na film Až přijde kocour, kde hrál s Janem Werichem,“ sdělil jeho syn Martin pro ČTK. Babka v roce 2007 získal Cenu města Olomouce, ocenění však nemohl převzít kvůli zdravotním problémům. „Byl to úžasný pán, který nikdy netoužil po slávě. Hrál především menší role, ale vynikajícím způsobem. Byl to velmi skromný a lidský člověk. Hrála jsem s ním naposledy ve Slaměném klobouku, kde mi hrál tatínka,“ prozradila o něm ČTK kolegyně z Moravského divadla v Olomouci Ivana Plíhalová.