Celebrity

8. září 2023 12:05

David Laštovka

Václav Postránecký měl idylické manželství. Vzal si první lásku, studentku baletu

Vinaři I (5) - Buddy proniká do tajů vína

Václav Postránecký se do srdcí diváků zapsal mnoha filmovými a televizními rolemi. Mezi nejznámější patří postava dirigenta Michala v komedii S tebou mě baví svět. Slavný herec byl pověstný svojí skromností, humorem, ale také příkladným manželstvím. 8. září si připomínáme jeho nedožité 80. narozeniny.

Jeho milovaná manželka Helena byla jeho první a zároveň jedinou životní láskou. Seznámili se v době, když mu bylo třiadvacet let.

„Žena ještě studovala baletní konzervatoř v Brně, když jsem tam nastupoval jako herec Státního divadla. Byli jsme zrovna v Náměšti nad Oslavou, kde jsme se s klukama z divadla učili baletní prvky. Když jsem byl úplně schvácenej, říkal jsem, že bych se potřeboval ještě před představením někde osvěžit, a ptal se, kde je tam hospoda. Ti, kdo to tam znali, se už museli chystat na představení, ale řekli: ‚Tady Helenka Svobodová ti ukáže, kde je hospoda.‘ Tak jsem se seznámil se svou ženou, že mě zavedla do hospody,“ líčil Václav Postránecký s úsměvem v rozhovoru pro Katolický týdeník.

Čtěte také: S tebou mě baví svět slaví: Jak vypadají Matýsek, Bertík a Míša po 40 letech?

Nepředělávat partnera k obrazu svému, zněla jeho rada

Po roce chození byla svatba. „Bylo mi čtyřiadvacet let. Tenkrát se kluci ženili hned po vojně,“ poznamenal herec. Manželství s Helenou, které rozdělila až jeho smrt, bylo idylické. V roce 2017 oslavili zlatou svatbu, tedy padesát společných let. Měli spolu syna Viléma a dceru Lucii. Rodina držela vždycky láskyplně pohromadě. Recept na harmonické soužití si ale netroufal dávat.

„Nikomu nemohu dávat žádný recept. Tyhle věci se tvoří z nepatrných každodenních maličkostí. Velkými gesty, velkými slovy nic nedokážete, ale drobnou trpělivou činností určitě ano. Myslím, že největší chybou je, když se lidé pokoušejí modelovat partnera ke svému vytouženému obrazu. Pokud si nebereme člověka pro to, jaký je, radši si ho neberme. Máme-li představu, že si ho vychováme, vždycky to špatně skončí,“ zmiňoval Václav Postránecký, jenž si zahrál v seriálu Vinaři, který si můžete pustit na prima+ (a na ukázku se podívat v úvodním videu).

Umíral doma obklopen milující rodinou

Milovaná Helenka mu bylo obrovskou oporou i v době, kdy statečně bojoval s rakovinou jícnu. Doma přestavěla pokoj přesně pro jeho potřeby, včetně zdravotnické postele. Přestože mu bývalo velmi zle, nedával na sobě nic znát, aby svým milovaným nepřidělával starosti. Když umíral, za ruku ho držela nejen manželka, ale také syn Vilém, který v Písku vystudoval Filmovou akademii a dcera Lucie, díky níž se stal dědečkem.

„Jsme moc šťastni, že se manželovi splnilo přání a zemřel doma obklopen rodinou, kterou v životě stavěl nade vše. Netrpěl a odešel v pokoji, a to je velký dar. Svůj odchod už ani nevnímal. Jsme za něho vděčni,“ prozradila po jeho smrti vdova pro deník Blesk. Václav Postránecký zemřel 7. května roku 2019 ve věku 75 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.