Celebrity

5. července 2023 06:30

Zuzana Schneidewind

Herec Václav Postránecký vinaře jenom nehrál. Vinařství se učil přímo na Moravě

Vinaři I (5) - Buddy proniká do tajů vína

Oblíbený český herec, režisér i pedagog Václav Postránecký (†75) proslul hned několika rolemi vinařů. Pozitivní vztah k vínu a vinné kultuře neměl ale jen před kamerou. Byl dokonce členem Evropského řádu rytířů vína. V čem ono členství spočívalo a jak se vlastně k vínu rodilý Pražák a vyučený zámečník dostal?

Nezapomenutelného moravského vinaře (Michalicu) ztvárnil Václav Postránecký už ve filmu Bobule. Podobně jako pozdější seriál Vinaře se také točil převážně ve vinných sklepích. „Všude kolem nás teklo víno. Možná i z toho důvodu se můj vztah k vínu ještě prohloubil. Bylo to v době burčáku, což je podoba vína, která je maximálně léčivá. Já tomu alespoň věřím, a proto jsem tento lék užíval, co to šlo,“ vzpomněl v roce 2008 pro Deník Postránecký, který bohužel už není mezi námi.

„Pokud játra dovolí, tak usrkávám víno. Dokud mi to pan doktor nezakázal, tak jsem pil úplně všechno, aniž bych cokoliv favorizoval. Měl jsem svá období – od tvrdého alkoholu až po pivo – ale teď na stará kolena mi zůstalo víno, protože je ušlechtilé. Jde o nápoj, který si vynucuje určitý rituál. Pivem se dá opít i z kelímku, což u vína moc nejde,“ prohlásil tehdy ještě kumštýř s úctou k vínu.

Kde se vzala hercova láska k vínu? Odpovědí nepřekvapíme. Na Moravě. Jak Václav Postránecký uvedl při příležitosti uvedení seriálu Vinaři na obrazovky, už ve svých sedmnácti letech coby rodilý Pražák „šokoval“ právě moravské vinaře svými znalostmi o révě a jejích odrůdách.

Jako mladík odešel z Prahy na Moravu a první, čemu se tam učil, bylo vinařství. „Měl ještě ještě pražský akcent, a už jsem rozeznal sauvignon od burgundského. Takže tím jsem je šokoval, jak je možné, že takový mladý spratek, a už se tak dobře vyzná ve vínu,“ zavzpomínal s dodatkem, že tenkrát se ještě smělo říkat burgundské. „Dnes je to obtížnější, těch odrůd vína je víc a jejich frází je taky víc. Ale myslím si, že v těch základních sortách se sotva spletu. Koneckonců snad i proto, že tomu trošku rozumím, jsem byl přijat do Řádu evropských rytířů vína,“ vyprávěl ještě herec, kterého nyní opět připomíná komediální seriál Vinaři, vysílaný každou středu večer na Primě nebo na prima+.

Čtěte také: S tebou mě baví svět slaví: Jak vypadají Matýsek, Bertík a Míša po 40 letech?

Právě roli vinaře Pavlíčka si Postránecký poměrně dost zamiloval. „Mně se líbí moje role tím, že je zase trošku jiná než ty předešlé. Evidentně mě baví být hercem a na herectví mě nejvíc baví proměny – čili by mě docela mrzelo, kdybych se donekonečna musel opakovat v nějaké oblíbené nebo populární podobě. Tady to nehrozí, protože vinař Pavlíček, kterého hraju, je velký svéráz. Je to dokonalý odborník na svém místě, který nemá soupeře v nejbližším okolí, co se týče kvality vína, jeho chuťových vlastností i samotné výroby, která je velmi promyšlená a která je tajemstvím. On si na tom zakládá a hájí klasické způsoby výroby vína, zatímco mu hrozí střetnutí s novodobými technologiemi,“ přiblížil herec postavu, kterou si takřka okamžitě oblíbili i diváci.

Znáte těchto 10 zajímavostí o víně? Možná jste o nich nikdy neslyšeli.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.