Vánoce

24. prosince 2023 06:45

Šarlota Chmelařová

Nepodceňujte vánoční pověry. Na Štědrý den zapomeňte na úklid i milostné zprávy

Vánoční zvyky a tradice

Poslední svíčka na adventním věnci už se brzy rozhoří. S Vánoci se pojí řada tradic a zvyků. Na co byste si na Štědrý den měli dát pozor? Následující věci podle pověr přinášejí smůlu.

Vánoce jsou svátky plné radosti, setkávání a především tradic. Z dřívějších dob se zachovala řada zvyků, které rodiny dodržují dodnes. Stejně tak tomu je také u pověr. Víte, co by se na Štědrý den nemělo dělat a proč? Řada z následujících věcí podle některých přináší smůlu.

Neperte a nevěšte prádlo

Čtyřiadvacátého prosince byste měli zapomenout na praní i věšení prádla. Pokud jste nestihli vyprat, nechte to raději až na povánoční čas. Pověšené prádlo totiž v dávných dobách symbolizovalo neštěstí a oběšence. Tradovalo se také, že v následujícím roce by potkala smrt některého člena rodiny. Do domu to podle pověr přináší smůlu a neštěstí.

Neuklízejte

Obecně by se o Vánocích nemělo uklízet vůbec. Pokud jste něco nestihli, už to raději nechte být, dejte si nohy nahoru a dopřejte si kvalitní odpočinek. Dříve si lidé zakazovali úklid chlévů, jelikož hrozilo, že by jejich dobytek začal kulhat. Proto ani u sebe doma raději neuklízejte, abyste neriskovali zdravotní problémy. Zapomeňte také na zametání, protože byste mohli z domu vymést duchy předků, kteří o Vánocích přicházejí navštívit všechny živé.

Mohlo vám uniknout: Vánoční úklid podle odbornice: Lidé nejčastěji hodnotí toaletu. Okna se dají umýt pudinkem

Nepište milostné zprávy

Tohle vás možná překvapí, ale na Štědrý den byste neměli psát člověku, kterého milujete, láskyplné dopisy. V dnešní době tedy hlavně zprávy či e-maily. Dříve se totiž tradovalo, že to do vztahu přinese brzký rozchod.

Nevstávejte od stolu

Předtím než usednete ke štědrovečerní večeři si vše připravte na dosah ruky. Jakmile si spolu s rodinou sednete ke stolu, už by nikdo z vás neměl vstávat. Pověra totiž pravila, že ten, kdo se vzdálí, do roka zemře. U tabule by také měl sedět sudý počet stolovníků. Říkalo se, že pro lichého strávníka by si mohla přijít smrt. Jestli vás je doma lichý počet, existuje jednoduché řešení: Prostřete talíř navíc pro strávníka a smůla vás obejde.

Čtěte také: Ideální zábava na Vánoce podle horoskopu: Berani si užijí hry, Býci pohádky

Nebuďte lakomí a obdarovávejte

Myslete na ty, které máte rádi, a obdarujte je milým dárkem. Být o Vánocích lakomý se nevyplácí. Pokud totiž nikomu nic nedáte, podle pověry se v následujícím roce budete potýkat s bídou a finančními problémy. Ze stejného důvodu byste neměli ani nikomu nic dlužit. Dávání dárků bylo symbolem křesťanské pohostinnosti a dobroty.

Nepleťte, nešijte ani neháčkujte

Pokud se rádi věnujete těmto činnostem, o Vánocích nechte jehly raději schované. Pracovat s vláknem by vám totiž podle předků mohlo přinést neúrodu a bídu v následujícím roce.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.