Vánoce

24. prosince 2023 06:45

Šarlota Chmelařová

Nepodceňujte vánoční pověry. Na Štědrý den zapomeňte na úklid i milostné zprávy

Vánoční zvyky a tradice

Poslední svíčka na adventním věnci už se brzy rozhoří. S Vánoci se pojí řada tradic a zvyků. Na co byste si na Štědrý den měli dát pozor? Následující věci podle pověr přinášejí smůlu.

Vánoce jsou svátky plné radosti, setkávání a především tradic. Z dřívějších dob se zachovala řada zvyků, které rodiny dodržují dodnes. Stejně tak tomu je také u pověr. Víte, co by se na Štědrý den nemělo dělat a proč? Řada z následujících věcí podle některých přináší smůlu.

Neperte a nevěšte prádlo

Čtyřiadvacátého prosince byste měli zapomenout na praní i věšení prádla. Pokud jste nestihli vyprat, nechte to raději až na povánoční čas. Pověšené prádlo totiž v dávných dobách symbolizovalo neštěstí a oběšence. Tradovalo se také, že v následujícím roce by potkala smrt některého člena rodiny. Do domu to podle pověr přináší smůlu a neštěstí.

Neuklízejte

Obecně by se o Vánocích nemělo uklízet vůbec. Pokud jste něco nestihli, už to raději nechte být, dejte si nohy nahoru a dopřejte si kvalitní odpočinek. Dříve si lidé zakazovali úklid chlévů, jelikož hrozilo, že by jejich dobytek začal kulhat. Proto ani u sebe doma raději neuklízejte, abyste neriskovali zdravotní problémy. Zapomeňte také na zametání, protože byste mohli z domu vymést duchy předků, kteří o Vánocích přicházejí navštívit všechny živé.

Mohlo vám uniknout: Vánoční úklid podle odbornice: Lidé nejčastěji hodnotí toaletu. Okna se dají umýt pudinkem

Nepište milostné zprávy

Tohle vás možná překvapí, ale na Štědrý den byste neměli psát člověku, kterého milujete, láskyplné dopisy. V dnešní době tedy hlavně zprávy či e-maily. Dříve se totiž tradovalo, že to do vztahu přinese brzký rozchod.

Nevstávejte od stolu

Předtím než usednete ke štědrovečerní večeři si vše připravte na dosah ruky. Jakmile si spolu s rodinou sednete ke stolu, už by nikdo z vás neměl vstávat. Pověra totiž pravila, že ten, kdo se vzdálí, do roka zemře. U tabule by také měl sedět sudý počet stolovníků. Říkalo se, že pro lichého strávníka by si mohla přijít smrt. Jestli vás je doma lichý počet, existuje jednoduché řešení: Prostřete talíř navíc pro strávníka a smůla vás obejde.

Čtěte také: Ideální zábava na Vánoce podle horoskopu: Berani si užijí hry, Býci pohádky

Nebuďte lakomí a obdarovávejte

Myslete na ty, které máte rádi, a obdarujte je milým dárkem. Být o Vánocích lakomý se nevyplácí. Pokud totiž nikomu nic nedáte, podle pověry se v následujícím roce budete potýkat s bídou a finančními problémy. Ze stejného důvodu byste neměli ani nikomu nic dlužit. Dávání dárků bylo symbolem křesťanské pohostinnosti a dobroty.

Nepleťte, nešijte ani neháčkujte

Pokud se rádi věnujete těmto činnostem, o Vánocích nechte jehly raději schované. Pracovat s vláknem by vám totiž podle předků mohlo přinést neúrodu a bídu v následujícím roce.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.