Zasejte semínka, pomůžete včelám

S příchodem jara přichází i období bzučícího hmyzu, který sedá na rozkvetlé květiny a stromy naší přírody.

Mezi nejčastější zástupce opylovačů patří všechny druhy včel a čmeláků. Dále můžeme pozorovat poletující motýly nebo i některé brouky. Bez opylovačů bychom nesklízeli ovoce ani zeleninu. Včely dělnice opylují více než osmdesát procent všech kulturních plodin. Na zahradu je v potřebném množství přilákáte výsadbou medonosných rostlin. Pěstitelé dobře vědí, že bez včel by se nedočkali úrody – sklizeň ovoce i zeleniny je na nich závislá víc, než se zdá. Medonosné rostliny v zahradě poskytnou včelám pastvu v období, kdy přestanou kvést stromy.

Proč jsou opylovači důležití?

Aby vzniklo semeno rostliny ze kterého později vyroste rostlina daného druhu, musí dojít k opylení. Rozlišujeme samoopylení a opylení pomocí opylovačů (např. vítr nebo hmyz). Většina našich rostlin je závislá na přenosu pylu z rostliny na rostlinu pomocí hmyzu.

Jedná se o ovocné stromy (např. jabloně, hrušky, švestky), zemědělské kulturní plodiny (např. řepka olejka, okurky, jetele), ovocné keře (maliny a ostružiny), ale i luční porosty. Bez opylovačů nevzniknou semena a bez semen nevzniknou rostliny. Navíc opylovači přispívají k druhové rozmanitosti rostlin a vyšší kvalitě ovoce, zeleniny, ořechů a semen.

Více informací na www.fiskars.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.