Zasejte semínka, pomůžete včelám

S příchodem jara přichází i období bzučícího hmyzu, který sedá na rozkvetlé květiny a stromy naší přírody.

Mezi nejčastější zástupce opylovačů patří všechny druhy včel a čmeláků. Dále můžeme pozorovat poletující motýly nebo i některé brouky. Bez opylovačů bychom nesklízeli ovoce ani zeleninu. Včely dělnice opylují více než osmdesát procent všech kulturních plodin. Na zahradu je v potřebném množství přilákáte výsadbou medonosných rostlin. Pěstitelé dobře vědí, že bez včel by se nedočkali úrody – sklizeň ovoce i zeleniny je na nich závislá víc, než se zdá. Medonosné rostliny v zahradě poskytnou včelám pastvu v období, kdy přestanou kvést stromy.

Proč jsou opylovači důležití?

Aby vzniklo semeno rostliny ze kterého později vyroste rostlina daného druhu, musí dojít k opylení. Rozlišujeme samoopylení a opylení pomocí opylovačů (např. vítr nebo hmyz). Většina našich rostlin je závislá na přenosu pylu z rostliny na rostlinu pomocí hmyzu.

Jedná se o ovocné stromy (např. jabloně, hrušky, švestky), zemědělské kulturní plodiny (např. řepka olejka, okurky, jetele), ovocné keře (maliny a ostružiny), ale i luční porosty. Bez opylovačů nevzniknou semena a bez semen nevzniknou rostliny. Navíc opylovači přispívají k druhové rozmanitosti rostlin a vyšší kvalitě ovoce, zeleniny, ořechů a semen.

Více informací na www.fiskars.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.