Velká změna pro rodičky: Domácí porod mohou vést asistentky, rizika ponese matka

Domácí porody

Ústavní soud přišel s průlomovým rozhodnutím. Porodní asistentky mohou vést domácí porody. Z hlediska zákona to ale přece jen bude složitější a na takový domácí porod se nevztahují garance, které se běžně pojí se zdravotnickou péčí.

Plánované domácí porody jsou v některých evropských zemích poměrně běžné, v Česku ale představují ožehavé téma. Nemocnic, které dávají porodním asistentkám větší autonomii, postupně přibývá. Co se ale týče domácích porodů, doposud to bylo tak, že služby porodních asistentek v domácím prostředí byly povětšinou omezeny jen na přípravu budoucích matek k porodu a péči o matku a dítě v šestinedělí. Samotný zákrok mohly provádět jen na vybavených pracovištích. To ale podle Ústavního soudu mohlo vést k fatálním důsledkům, když se kvůli tomu některé ženy rozhodly rodit doma o samotě, případně za přítomnosti někoho, kdo nemá žádné zdravotnické vzdělání.

Proto Ústavní soud rozhodl, že porodní asistentky mohou vést domácí porody. Z hlediska zákona ale nepůjde v domácích podmínkách o klasické poskytování zdravotní péče a na domácí porod se nevztahují garance, které se s touto péčí pojí. Rizika ponesou matky, případně ženy, které jim budou při porodu pomáhat.

Jak uvádí CNN Prima NEWS, advokátka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota nález přivítala. „Cílem bylo, aby ženy nebyly kriminalizovány a aby porodní asistentky nebyly pokutovány,“ uvedla.

Právní úprava domácích porodů je ale stále dost nejasná

„Může-li se žena rozhodnout pro domácí porod a využít k tomu asistenci například duly či jiných osob, aniž by to právní úprava jakkoliv zakazovala, neexistuje rozumný důvod, aby nemohla využít služeb osoby odborně vzdělané v oblasti porodnictví (například porodní asistentky), byť nepůjde o zdravotní péči,“ stojí v nálezu soudce zpravodaje Jana Wintra.

Soud také kriticky poukázal na to, že současná právní úprava činnosti porodních asistentek je nejasná a přináší potíže. „Je velmi spletitá až nepřehledná, pro adresáty obtížně srozumitelná, a zejména co se týče potenciálních sankcí také poměrně nepředvídatelná. Taková situace je v právním státě nežádoucí,“ konstatoval soud.

„Stálo by za to, aby se zákonodárce jasně postavil k vedení domácích porodů a aby bylo pro všechny zúčastněné jasnější, co se smí, a co se nesmí,“ řekl soudce Wintr. Jednou z možností je podle něj třeba přímá regulace domácích porodů po vzoru některých západních zemí, včetně definice nároků na vybavení nebo dojezdové vzdálenosti do porodnice pro případ komplikací.

Zdroj: ČTK, CNN Prima NEWS