Záhadná místa: Hrad Housku prý obchází mnich bez tváře a střeží bránu do pekla

Peklem rodiče straší malé děti, když nechtějí poslouchat, ale přemýšleli jste někdy, jestli opravdu existuje? Podle historiků máte největší šanci se k němu nejblíž dostat na hradě Houska, který je opředen celou spoustou tajemství. Opravdu schovává vstup do míst, kam obyčejný smrtelník vejít vlastně ani nechce?

Co měl střežit středověký hrad?

Hrad Houska, který se nachází v severních Čechách nedaleko Mělníka, není jen krásným historickým sídlem, ale také domovem mnoha tajemství a záhad, které fascinují návštěvníky po staletí. Už jeho samotná výstavba nedá odborníkům spát. Hrad totiž nesplňuje žádná z kritérií pro středověký hrad. Ty byly obvykle stavěny tak, aby odolaly nájezdům a obléhatelům, ale v případě Housky to spíš vypadá, jako by měla chránit něco uvnitř. Čtvercový půdorys s dnes už neexistujícími vnitřními věžemi připomíná výstavbou spíš věznice. Co tak strašného měl chránit?

Zastavte pekelné bytosti!

O tom, že na hradě je něco zlého, se poprvé objevuje zmínka v Kronice české Václava Hájka z Libočan, kde uvádí: „…nalezena jest nedaleko od toho hradu díra jedna u veliké skály, v kteréžto díře množství rozličných duchů obývalo, kteříž pomalu více a více lidem tu obývajícím překážku činili a někdy v rozličných hovad tvářnosti proměňujíce se lidem po cestách chodícím ukazovali tak hrozně, že tudy lidé nesměli choditi…“

Podle těch nejstarších pověstí se měla ve skále otevřít průrva, ze které byla podle místních cítit síra a vylézaly z ní nelidské bytosti. Ty místním škodily jak na polích, tak i v domácnostech. Obyvatelé se snažili průrvu zasypat kamením, ale ukázalo se, že je bezedná. A tak nad ní byl vystavěn hrad Houska. Dodnes prý podle kastelána Konopáska bránu do pekel střeží muž v kápi, mnich bez tváře, který obchází pozemky a vyhání všechny, kdo by snad na Housce nebo v jejím okolí chtěli nocovat.

Síť podzemních chodeb spojovala dva hrady

O čem už se tolik nemluví, je síť podzemních chodeb, která se pod Houskou nachází. Podle místních prý chodba spojovala Housku s nedalekým Bezdězem. Třeba pan Paramund se v rozhovoru ze dne 8. 7. 2010 nechal slyšet: „Já jenom vím, že jako dítě jsem slyšel, že mezi Bezdězem a Houskou byla tajná chodba, že to vedlo až na Housku do zámku, a když byl hrad obléhán, tak tou chodbou tahali čerstvě ulovenou zvěř na Bezděz a oni tak měli pořád jídlo. Obléhatelům to bylo dost divný, že se obránci nevzdávají, oni házeli ty čerstvý kůže, co stáhli ze zvěře, naházeli je z toho hradu dolu, aby je přesvědčili, že na Bezdězu mají pořád čerstvý potraviny…“ Kdybyste si však chtěli toto tvrzení potvrdit, neuspějete. Podzemí hradu není návštěvníkům přístupné a některé chodby byly zasypány.

Nevysvětlitelné jevy, které budí hrůzu

Podle místního kastelána prý někteří lidé na hradě trpí nevysvětlitelnými pocity úzkosti, bolestí hlavy, občas někdo omdlí a další odmítne do hradu vstoupit. Ti, co na hradě nocovali, tvrdí, že v noci jsou slyšet zvuky, jako je skřípání, cinkot a dupání. Podle kastelána Konopáska se do místní kaple bojí vejít psi, kňučí, štěkají a vrčí na „někoho“ v úplně prázdné místnosti. Kaple samotná je prý vystavěna přímo nad zmíněnou průrvou a je pravda, že ji zdobí velmi netradiční výjevy, které jsou pro církevní stavbu nejen netypické, ale také nepřípustné. Ovšem pokud si je budete chtít vyfotit, velmi pravděpodobně se vám snímek nepovede.

Hrad Houska zůstává jedním z nejzáhadnějších a nejpodivnějších míst v České republice. Jeho historie, spjatá s pekelnými legendami a tajemstvím podzemí, přitahuje dobrodruhy, nadšence záhad a vědce, kteří se snaží rozluštit záhadu tohoto mystického místa. Ať už věříte v nadpřirozeno, nebo jste skeptik, návštěva hradu Houska vás nechá s otázkami a dojmy, které budete nosit dlouho po svém odchodu.

Zdroj: Autorský text, KONOPÁSEK, Miroslav, Kastelán o Housce. VEGA-L, 2004, PAVEL, Josef, Pověsti českých hradů a zámků


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.