Prima maminka

13. července 2022 12:20

Josef Šťastna

Zavřou se české školy, když Rusko vypne plyn? Ministerstvo řeklo, co čekat od září

Dodávky ruského plynu do Evropy na čas končí

V souvislosti s koronavirovou epidemií si školáci, rodiče i učitelé zvykli na to, že část školního roku probíhala formou distanční výuky. Nyní se mezi rodiči začaly šířit spekulace, že od září se školy neotevřou vůbec, protože Rusko hrozí, že vypne plyn. To by byl velký problém nejen pro topnou sezonu, ale pro celou společnost. Jaký postoj má k této záležitosti ministerstvo školství?

Koronavirovou krizi vystřídala krize válečná. Nyní je situace taková, že Rusko dál útočí na Ukrajinu a do toho se začíná zvedat další covidová vlna. To je stav, který česká ekonomika a školství zatím nezná.

V úterý v Česku opět přibylo téměř 2 000 nových případů koronaviru. Počet hospitalizací vzrostl na 364, incidence je nejvyšší od začátku května. Podle epidemiologa Romana Prymuly je zřejmé, že vláda bude muset řešit, zda do hry vrátí restrikce, které by šíření viru zbrzdily.

„Optimismus, že v létě nebudou žádná opatření, už mizí. Pozitivita testů u nás přesahuje 30 procent. Vidíme také masivní přítomnost koronaviru v odpadních vodách,“ zmínil epidemiolog v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Covid ale není jediným faktorem, který přidělává vrásky rodičům i učitelům. České školství může paralyzovat i energetická krize způsobená jednáním Ruska. Stále více expertů na mezinárodní situaci se obává, že ruský prezident Putin bude Evropskou unii vydírat tím, že omezí či zastaví dodávky plynu. To by přineslo černé scénáře pro celou společnost.

Jak velký problém EU má, se ukáže 22. července

Od 11. července probíhá pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Pravidelná údržba potrvá do 21. července. Co bude pak? Německo a další země EU se obávají, že plynovod zůstane dál odstaven.

Druhou variantou je, že do něj Rusko plyn znovu pustí, ale v omezené kapacitě. Pro Německo a také pro ČR je komplikované až nemožné pro konec roku 2022 zajistit náhradního distributora plynu. Němci si už připustili, že na ruském přírodním bohatství jsou ekonomicky závislí.

Německá vláda také varovala rodiče, že v případě nejhoršího scénáře by uvažovala o omezení výuky. Ministryně školství Bettina Stark-Watzinger pro Die Zeit uvedla, že si už v souvislosti s covidem přála, aby školy byly zahrnuty do kritické infrastruktury a fungovaly co nejdéle. Rodiče ale raději předem připravuje na nejtemnější scénář.

České ministerstvo je (zatím) v klidu

Pro české ministerstvo školství zatím omezování výuky kvůli energetické krizi není zásadní téma. Z resortu kvůli skandálu hnutí STAN odešel Petr Gazdík a nahradil ho Vladimír Balaš. Jeho resort rodičům vzkázal, že se školy v září otevřou. Respektive nyní se nepočítá s tím, že by zůstaly zavřené.

„Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy v tuto chvíli omezení prezenční školní docházky nezvažuje,“ uvedla pro Prima Ženy ředitelka tiskové odboru ministerstva Lubomíra Černá. Němci i Češi se ale shodují na tom, že 22. července bude významný den, kdy se ukáže, kam až chce Vladimir Putin v boji proti EU zajít.

„Zastavení dodávek je podle mého názoru velmi reálné, byť se nám takový krok jeví jako iracionální. Jenže Rusko už udělalo řadu kroků, které nedávají smysl, proto bych nespoléhal, že se teď zachová jinak,“ varoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energii (ANDE) Jiří Gavor pro CNN Prima NEWS dodal, že pokud by Rusko dodávky neobnovilo, přišel by tento krok v nejméně vhodnou dobu. „V tuto chvíli bych nevyhlašoval regulaci spotřeby plynu, nemůžeme se ale tvářit, že se nic neděje. S neobnovením dodávek bychom měli počítat a připravovat se na to. Pokud by nyní Rusko kohoutky uzavřelo, přišlo by to v moment, který pro nás není příznivý. Zásobníky by nám vystačily do listopadu či prosince,“ sdělil svůj pohled na problematiku Jiří Gavor s tím, že zima by byla opravdu kritická.

Sdílejte článek
Štítky Vladimir Putin FTV Prima školství Ukrajina rodiče školy Evropská unie plyn Česko Rusko COVID-19 koronavirová recese

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.