Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

Ochutnejte výborný salát podle receptu uznávané propagátorky biopotravin a autorky úspěšných knih Hanky Zemanové.
Vydáno: 27.10.2016, Anna Kopečková
Je sytý, bez lepku a bio
Je sytý, bez lepku a bio Autor: Alena Hrbková/smartpress.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Salát je jídlo, o kterém si spousta lidí neprávem myslí, že na jeho přípravu žádný recept není potřeba. Jenže když chcete, aby výsledek skvěle chutnal a krásně vypadal, nemůžete v míse smíchat vše, co vám v kuchyni přijde pod ruku. Zkuste si udělat salát z pečlivě vybraných surovin, které se výborně doplňují a navíc se předem pečou, což je teď na podzim úplně ideální. 

 

 

Co budete potřebovat na 4 porce:

Je sytý, bez lepku a bio Foto:

 

  • 500 g očištěné dýně Hokkaidó
  • 250 g cibule, ideálně červené
  • 250 g pastináku
  • 50 ml olivového oleje
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
  • trošku tymiánu
  • misku různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
  • lehce nasucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

Na zálivku:

  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce umeocta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku celozrnné biohořčice Zwergenwiese

 

1. Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.

2. Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.

3. Mezi pečením si připravte salát. Ideální je polníček, rukola nebo mladý špenát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.

4. Saláty omyjte a osušte v papírové utěrce, případně vysušte v ruční sušičce na saláty.

5. Připravte si zálivku z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.

6. Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i zálivku, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

 

Proč biohořčice?

Biohořčice neobsahuje konzervační látky ani umělá dochucovadla, a pokud je přislazená, pak pouze přírodními, a ne umělými sladidly. Kvalitní hořčice není jen dochucovadlem, ale podle tradiční moudrosti též lékem. Podporuje vstřebávání minerálních látek v těle, posiluje činnost tlustého střeva a dýchacích orgánů. Navíc neutralizuje škodlivé látky, které vznikají při grilování masa či opékání buřtů. Proto s sebou k ohni berte dobrou hořčici a čerstvé bylinky, které také působí jako dobrý pomocník při trávení.

Hanka Zemanová doporučuje biohořčici značky Zwergenwiese, která je běžně v nabídce bioprodejen nebo na www.probio.cz. Je vyrobena tradiční cestou z ekologicky vypěstovaných semínek hořčice. Nejčastěji kupuje pro děti jemnou a pro dospělé celozrnnou.

 

 

obalka_nova_biokucharka_hanky_zemanove_jpg Foto:

Uvedený recept najdete spolu s dalšími 77 v Nové biokuchařce Hanky Zemanové. která je kompletním přepracováním úspěšné Biokuchařky z roku 2005. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. „Novou biokuchařku jsem napsala pro každého, kdo si chce osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin a zdravém vaření, ale i v běžném každodenním životě. Kniha je určena i těm z vás, kteří máte zmatek ve velkém množství často zcela protichůdných informací a hledáte ty, jež jsou podložené nejen vědou, ale i tradičními lékařskými disciplínami. A konečně pro vás všechny, kdo se chcete znovu vrátit ke zdravému selskému rozumu, ke své intuici a k moudrosti matky přírody,“ říká o své knize autorka. Vydává Smart Press, www.smartpress.cz.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Co všechno se dá vytvořit z dýní?

Podzimní dýně: 20 nápadů, jak s nimi můžete vyzdobit váš domov

 

Článek

Podzimní hit: nadívané pečené brambory Foto:

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

I obyčejné pečené brambory se dají neobyčejně vylepšit.
Stačí ji dobře ochutit a strčit do trouby

Upečte si zeleninu! Superjednoduché recepty, které vám budou chutnat

Článek je zařazen v: biokuchařka, hanka zemanová, biozelenina, podzimní salát, pečená dýně, pečená zelenina, salát jako hlavní jídlo, sytý salát
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama