Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

Ochutnejte výborný salát podle receptu uznávané propagátorky biopotravin a autorky úspěšných knih Hanky Zemanové.
Vydáno: 27.10.2016
Je sytý, bez lepku a bio
Je sytý, bez lepku a bio Autor: Alena Hrbková/smartpress.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Salát je jídlo, o kterém si spousta lidí neprávem myslí, že na jeho přípravu žádný recept není potřeba. Jenže když chcete, aby výsledek skvěle chutnal a krásně vypadal, nemůžete v míse smíchat vše, co vám v kuchyni přijde pod ruku. Zkuste si udělat salát z pečlivě vybraných surovin, které se výborně doplňují a navíc se předem pečou, což je teď na podzim úplně ideální. 

 

 

Co budete potřebovat na 4 porce:

Je sytý, bez lepku a bio Foto:

 

  • 500 g očištěné dýně Hokkaidó
  • 250 g cibule, ideálně červené
  • 250 g pastináku
  • 50 ml olivového oleje
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
  • trošku tymiánu
  • misku různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
  • lehce nasucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

Na zálivku:

  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce umeocta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku celozrnné biohořčice Zwergenwiese

 

1. Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.

2. Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.

3. Mezi pečením si připravte salát. Ideální je polníček, rukola nebo mladý špenát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.

4. Saláty omyjte a osušte v papírové utěrce, případně vysušte v ruční sušičce na saláty.

5. Připravte si zálivku z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.

6. Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i zálivku, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

 

Proč biohořčice?

Biohořčice neobsahuje konzervační látky ani umělá dochucovadla, a pokud je přislazená, pak pouze přírodními, a ne umělými sladidly. Kvalitní hořčice není jen dochucovadlem, ale podle tradiční moudrosti též lékem. Podporuje vstřebávání minerálních látek v těle, posiluje činnost tlustého střeva a dýchacích orgánů. Navíc neutralizuje škodlivé látky, které vznikají při grilování masa či opékání buřtů. Proto s sebou k ohni berte dobrou hořčici a čerstvé bylinky, které také působí jako dobrý pomocník při trávení.

Hanka Zemanová doporučuje biohořčici značky Zwergenwiese, která je běžně v nabídce bioprodejen nebo na www.probio.cz. Je vyrobena tradiční cestou z ekologicky vypěstovaných semínek hořčice. Nejčastěji kupuje pro děti jemnou a pro dospělé celozrnnou.

 

 

obalka_nova_biokucharka_hanky_zemanove_jpg Foto:

Uvedený recept najdete spolu s dalšími 77 v Nové biokuchařce Hanky Zemanové. která je kompletním přepracováním úspěšné Biokuchařky z roku 2005. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. „Novou biokuchařku jsem napsala pro každého, kdo si chce osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin a zdravém vaření, ale i v běžném každodenním životě. Kniha je určena i těm z vás, kteří máte zmatek ve velkém množství často zcela protichůdných informací a hledáte ty, jež jsou podložené nejen vědou, ale i tradičními lékařskými disciplínami. A konečně pro vás všechny, kdo se chcete znovu vrátit ke zdravému selskému rozumu, ke své intuici a k moudrosti matky přírody,“ říká o své knize autorka. Vydává Smart Press, www.smartpress.cz.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Co všechno se dá vytvořit z dýní?

Podzimní dýně: 20 nápadů, jak s nimi můžete vyzdobit váš domov

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s parmazánem a česnekem

Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

Stačí ji dobře ochutit a strčit do trouby

Upečte si zeleninu! Superjednoduché recepty, které vám budou chutnat

Článek je zařazen v: biokuchařka, hanka zemanová, biozelenina, podzimní salát, pečená dýně, pečená zelenina, salát jako hlavní jídlo, sytý salát
Reklama