Zdraví a nemoci

2. dubna 2024 12:00

Ema Bártová

Jak zmírnit projevy jarní alergie? Sledujte pylové zpravodajství a více dbejte na hygienu

Alergie různého rozsahu trápí třetinu dospělých a až čtyřicet procent dětí. Co dělat, když máte akutní potíže související s množstvím pylu ve vzduchu? Je také potřeba rozlišit příznaky alergické reakce od rýmy, za kterou může být nachlazení a virová infekce.

Kvůli uplynulé mírné zimě začala letošní sezóna pylových alergií brzy a je obzvláště silná. Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému a mimochodem, nikdy se neprojeví po prvním kontaktu s alergenem, ale až po čase, kdy na něj člověk začne být přecitlivělý. Mezi nejčastější příznaky patří svědění, zarudnutí kůže, vyrážka, kýchání či otoky kvůli vyplavení histaminu do krevního oběhu.

Přečtěte si také: Jídlo versus alergie: Které potraviny mohou prozradit, že jste alergičtí na pyl?

Mezi typické spouštěče jarní alergie patří:

  • bříza
  • líska
  • vrba
  • olše
  • osika
  • buk
  • jilm
  • jalovec
  • javor
  • a také mnoho trav a dalších rostlin

Lidé s typickými potížemi přitom často nemají kam se obrátit, protože alergologové mají plno.

Objednáme vás na podzim. Ale co teď?

„Pacient, který se k nám objednává jako nový, ať již sám nebo na doporučení jiného lékaře, dostane standardní termín za šest měsíců. Pokud trvá na přímo mojí osobě, počká si devět měsíců,“ potvrzuje alergolog Tomáš Rohovský z brněnské kliniky Hornmed, že specializované ordinace mají plno.

S alergickými potížemi nicméně můžete navštívit i svého praktika, protože základní diagnózu může stanovit i on, stejně jako může předepsat základní léky a kapky na akutní potíže. Pokud nemůžete sehnat alergologa, můžete rovněž kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu, aby vám nějakého našla, je to její povinnost. K mání jsou i volně prodejné testy na alergie, nejsou však tak spolehlivé jako ty laboratorní.

Jak zmírnit projevy alergie

Pokud trpíte alergií na pyly, má smysl sledovat pylové zpravodajství a řídit svoje chování podle toho, kolik pylů je ve vzduchu a jaké je zrovna počasí. Pro zvládání projevů alergie můžete totiž hodně udělat úpravou svého režimu.

  • Je například dobré v době, kdy je alergie nejsilnější, chodit ven jen brzy ráno, navečer nebo po dešti.
  • Po delším pobytu venku si umyjte vlasy.
  • Setřete prach z poliček a knih, vyperte závěsy.
  • Luxujte dvakrát týdně, ideální je, když to dělá někdo jiný než alergik, protože vysávání uvolňuje do vzduchu alergeny z podlah a koberců.
  • Smysl mají protipylové sítě do oken, kterými větráte, přičemž větrání by mělo být jen krátké. Neprohloupíte ani investicí do čističky vzduchu.
  • Dlouhodobě se vyplácí pečovat o kondici dýchacích cest. Osvědčeným tipem je inhalace minerální vody pomocí inhalátoru, pomáhá preventivně i při akutních potížích. Výsledky má i proplachování nosních dutin konvičkou se solným roztokem, případně vystříkávání nosu mořskou vodou z lékárny.

Pro alergiky nemusí platit, že venkovský vzduch je lepší, protože v něm bývá obvykle více alergenů. Na druhou stranu, ve městech se často vysazují exotické a okrasné rostliny, které mohou vyvolat poměrně vážné alergické reakce. Také znečištění městského vzduchu může zesilovat projevy pylové alergie.

Dlouhodobá terapie

I když vás alergolog kvůli plné kapacitě nemůže vzít s akutními potížemi hned, vyplatí se objednat se i na pozdější termín, protože léčba alergie je dlouhodobá. Testy se navíc dělají mimo sezónu, ideálním časem je podzim nebo zima.

Lékaři mohou předepsat léky na mírnění příznaků – jsou i volně prodejné, ale specialista může doporučit vhodné dlouhodobé dávkování a navíc antihistaminika na předpis do velké míry hradí zdravotní pojišťovny.

K diagnostice slouží takzvaný Prick test, tedy kožní vyšetření, kdy alergolog na předloktí nanese kapky nejčastějších alergenů a vyhodnocuje rozsah podráždění na kůži. Komplexnějším vyšetřením je chemická analýza vzorku krve. „Jde o novou generaci testu, která umožňuje vyšetřit najednou téměř kompletní profil alergenů. Vyšetřit tedy lze tímto testem v laboratoři najednou 295 alergenů z velmi malého množství odebrané krve,“ popisuje metodu lékař Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Mohlo vám uniknout: Nebezpečná doba plastů: Do těla se dostanou konzumací ryb i pitím sáčkového čaje

U dlouhodobých a vážných alergických projevů připadá v úvahu rovněž například alergenová imunoterapie neboli desenzibilizace. Při ní se pacient postupně a kontrolovaně vystavuje malým množstvím alergenu, která se postupně zvyšují, čímž stoupá tolerance organismu. Terapie může mít podobu tablet, kapek pod jazyk nebo injekcí.

Podívejte se také na rozhovor s bylinkářkou. Poradila, jak na alergie:

A co když je to rýma?

Mnoho lidí věří mýtu, že alergie se vyvíjí pouze v dětství. Když je v dospělosti začne trápit rýma spojená s pálením očí, přičítají to nachlazení. Jenže se mohou mýlit, protože alergická reakce se může poprvé objevit v každém věku. Jak to tedy rozlišit? Pro virové onemocnění je kromě rýmy a pálení očí příznačná i zvýšená teplota, celková únava, bolesti kloubů i svalů a celková zchvácenost. U alergie může být rýma skutečně silná a otravná, ale bývá jen vodová, bez teplot a dalších příznaků.

Pokud lze vypozorovat souvislost například s množstvím pylu ve vzduchu, půjde spíše o alergii. S tou je na místě zajít k lékaři, který může pomocí testů přesně určit, na co je člověk alergický a zároveň upozornit například na to, že se k pylové alergii může přidat i ta potravinová. Lidé, kteří jsou alergičtí na břízu, často špatně snášejí i jablka a podobně.

Zdroj: webmd.com, nzip.cz, wikiskripta.eu

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.