Jarní alergie trápí jen nepřipravené. Jak se vyhnout nepříjemným příznakům?

Patříte mezi ty, které jaro a rozkvetlé stromy netěší, protože každý rok bojujete se zarudlýma očima a nosem či jinými příznaky? Lékárnice a specialistky na homeopatii nám poradily, jak se proti alergii bránit i jinak než léky na bázi antihistaminik.

Jarní alergie bývají nejčastěji způsobené pyly kvetoucích rostlin, „spouštěčů“ ale může být víc. Víte, které alergeny vám dělají potíže? Podle lékárnice Mgr. Jany Pilecké je toto zjištění prvním a zásadním krokem. „Proto primárně doporučujeme zajít na alergologii, a to ve chvíli, kdy je organismus v klidu. Lékař pak doporučí, co dál, nebo je možné poradit se v lékárně s lékárníkem.“

Na jarní alergie

Někteří odborníci se přiklánějí k užívání homeopatik, především v případech, jako je sezonní alergická rýma a další obtíže, kdy není vždy nutné užívat antihistaminika. Obzvlášť pokud se na sezonu připravíte včas. Existuje spousta homeopatických a přírodních preparátů, které mají protizánětlivé a zklidňující účinky.

Velkou inspiraci přinesla například bylinkářka a léčitelka Maria Treben, která se po roce 1990 proslavila knihou Zdraví z boží lékárny a byla také propagátorkou známých švédských kapek, ve své době hojně užívaných na mnohé neduhy.

  • Černý rybíz – Ve formě tinktur a dalších preparátů pomáhá jako antialergikum při senné rýmě, ekzému i astmatu.
  • Nefritový závoj – Tinktura ze směsi bylin, která pomáhá pročistit dýchací cesty a obdobně jako antihistaminika zmírnit projevy alergické reakce ve formě ucpaných dutin, svědění a pálení sliznic a další.
  • Medicinální houby – V případě alergií se nejvíce využívá protizánětlivých účinků reishi, podporující funkci plic, anebo cordycepsu, který zklidňuje otoky.

První pomoc

Prevence je vždy lepší než řešit akutní projevy. Pokud už se ale do této situace dostanete, přijdete například domů z venku a tělo je potřeba zbavit nálože alergenu, pomohou vám tyto tipy Mgr. Jany Pilecké a farmaceutické asistentky Moniky Mikešové. Závisí také na oblasti, která je postižena.

  • Oční výplach – Vždy je dobré mít doma nějaký oční výplach. Například ze světlíku lékařského, který je šetrný a mohou ho používat i miminka. Po výplachu očí pokračujeme i oplachem celého obličeje a výplachem nosu.
  • Výplach nosu – K výplachu nosu se většinou používají izotonické mořské vody a speciální konvička, která se vyrábí i pro děti. Dobré je vybrat si vodu s obsahem manganu, který má protizánětlivý efekt a zklidňuje přecitlivělou sliznici.
  • Oblečení – Nezapomínejte ani na oblečení z venku, které je důležité vyprat, nenosit ho doma dál.
  • Prach a roztoči – Pokud jste na ně alergičtí, vyplatí se pořídit si domů čističku vzduchu. Dále věnujte pozornost výběru materiálu povlečení a dalších tkanin, které se vyrábějí i hypoalergenní.
  • Čerstvý vzduch – Větrat by se mělo ideálně mimo den, tedy později večer a v noci nebo brzy ráno, než se rozední, kdy je výskyt pylových zrn v ovzduší nižší.

Do lékárny, nebo k lékaři?

Alergie se může projevit na úrovni lokální, ale i systémové. „Lokálně se projevuje například jako zúžení sliznice nosní, alergická rýma, otok očí, výtok nebo svědění očí, zánět průdušek, kopřivka nebo vyrážka a podobně. Existuje také alergická reakce na úrovni ucha, obecně mohou silní alergici reagovat všemi sliznicemi,“ popsala Mgr. Jana Pilecká. „Systémová alergická reakce se projevuje jako anafylaktický šok, což je závažný stav, kdy pacient patří do rukou lékaře. Jako lékárnice mám samozřejmě hranici, kdy ještě mohu zasáhnout já,“ dodala.

Alergií na pyly trpí vysoké procento Čechů. Podívejte se na reportáž:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.