Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

4 recepty na marmelády s netradiční chutí: meruňky s rozmarýnem, maliny s kokosem a další

Práce na zahrádce a sklízení ovoce se během této podivné doby zdá jako esenciální. Sklidit ovoce a zároveň ho zpracovat je hlavně radost. Základními ingrediencemi na zavařeninu jsou ovoce a cukr. A pak už záleží na vás, co si k nim ještě přidáte, aby ta vaše marmeláda nebo džem byly ještě lepší a originálnější. Máme pro vás několik nápadů na netradiční chutě.
Vydáno: 10.07.2020, Petra Kloidová
Meruňkový džem s rozmarýnem
Autor: Labeta Meruňkový džem s rozmarýnem

Malinový džem s kokosovým nádechem

Malinový džem s nádechem kokosu
Autor: Labeta Malinový džem s nádechem kokosu

Maliny s kokosovým mlékem patří mezi netradiční chutě, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Potřebujete:

500 g malin (čerstvé nebo mražené), 250–300 g cukru, 200–250 ml kokosového mléka z plechovky, 1 citrón, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové 

Postup:

  • Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml.
  • Maliny vložte do hrnce a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plameni maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce.
  • Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte.
  • Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte.
  • Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem. 

Meruňkový džem s rozmarýnem

Meruňkový džem s rozmarýnem
Autor: Labeta Meruňkový džem s rozmarýnem

Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do cukroví, sladkých koláčů i palačinek. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc.

Potřebujete:

1 kg vypeckovaných meruněk, 1–2 snítky čerstvého rozmarýnu, 300 g cukru, 1 JamFix 3:1 Labeta, 1 citrón, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové (není nutné)

Postup:

  • Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
  • Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
  • Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť. Poté snítky rozmarýnu vyjměte a k meruňkám přidejte JamFix rozmíchaný v cukru a šťávu vymačkanou z citrónu. Pro lepší odšťavení je dobré citrón trochu dlaní rozválet, zvláště pokud má tvrdší slupku. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
  • Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
  • Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Džem z jahod a broskví

4 recepty na marmelády s netradiční chutí
Autor: Labeta 4 recepty na marmelády s netradiční chutí

Co potřebujete:

0,5 kg jahod, 0,5 kg broskví bez pecky, 500 g cukru, Jamfix 2:1 Labeta

Postup:

  • Ovoce očistíme a rozmixujeme na hladké pyré. 
  • Jamfix dobře promícháme s cukrem a přidáme k ovoci. Společně přivedeme k varu a sbíráme případnou pěnu.
  • Po 5 minutách můžeme plnit do vyvařených skleniček. Hrdla a víčka vydesinfikujeme pálenkou. Skleničky na šroub stačí otočit dnem vzhůru. Jestli ale máme skleničky s gumičkou, musíme je po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.

Třešňový džem s pomerančovým likérem

4 recepty na marmelády s netradiční chutí
Autor: Labeta 4 recepty na marmelády s netradiční chutí

Co potřebujete:

1000 g zralých českých třešní, 1 dcl pomerančového likéru (př. Gran Marnier), 700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta, ½ sáčku Ovocného pektinu Labeta, Kyselina citrónová Labeta

Postup:

  • Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně. 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat.
  • Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme.
  • Nyní degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce.
  • Správnou konzistenci otestujeme “talířkovou metodou”. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
  • Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Článek je zařazen v: želírování, marmelády, recepty, meruňky, jahody, třešně, broskve, kokosové mléko, džemy, recept