Chcete bojovat proti klimatickým změnám? Snižte příjem těchto potravin!
I malá pomoc může mít v důsledku velký dopad. Pokud chcete aktivně bojovat proti nežádoucím změnám klimatu, stačí, když třeba omezíte některé potraviny.
Když se hovoří o změnách klimatu a jaký mají dopad na přírodu, můžeme mít pocit, že tento problém je vzdálený a neovlivnitelný. Jistě, třídíme odpad, jezdíme méně autem, ale jak ještě můžeme ovlivnit to, aby netály ledovce? Přitom stačí málo, aby se nějaká změna projevila nebo se věci alespoň přestaly zhoršovat.
Přijměte novou výzvu, bude se týkat vašeho jídelníčku!
Svět a lidé v něm se snaží žít zodpovědněji, což je určitě skvělé. Můžeme si vytvořit nové návyky, které zase o kousek posunou naši snahu nežít stylem “po-nás-potopa”. Navíc, a to je rozhodně další motivace, přispějeme zároveň ke svému zdraví a kráse!
Vědci se shodli, že pokud lidstvo (tedy i každý z nás) omezí některé druhy potravin o pouhých 50 %, opravdu se můžeme podílet na další dobré věci, která povede ke zpomalení nežádoucích klimatických změn. Navíc by nás každý lékař za takové rozhodnutí pochválil. Jak tedy zabít dvě mouchy jednou ranou? Zkuste omezit tyto potraviny ve svém jídelníčku o 50 %!
Maso
Maso je důležitým zdrojem bílkovin, o tom žádná! Pokud nejste zapřísáhlý vegetarián, je v našem jídelníčku poměrně žádoucí. Jde spíš o množství! Nejíte ho prostě příliš? Stačí snížit jeho příjem o 50 % a bude to změna k lepšímu pro planetu i pro vás. Inspirujme se třeba u našich předků, pro které bylo maso sváteční hostinou na neděli. Přes týden se bez něj víceméně obešli.
Jedná se hlavně o hovězí maso, tedy skot, jehož množství začíná být neúnosné. Vědci říkají, že jakýkoli nárůst v oblasti chovu masa nebo mléka by mohl mít katastrofální následky na růst teplot v příštích 40 letech!
Mléko
Nechceme démonizovat ani mléko, které je důležitým zdrojem vitamínů, vápníku a bílkovin, ale opět zní otázka: mohli byste mléčné výrobky omezit o 50 %? Nahradit kravské mléko třeba mandlovým nebo rostlinným není takový horor, uvidíte, jak vám zachutná. Pokud bychom přešli na stravu, která více čerpá z rostlinné říše, mohly by se snížit katastrofální koncentrace plynů způsobujících změnu klimatu. Dostatek půdy by mohl být využit pro nakrmení rostoucí světové populace.
Cukr
Není asi žádným překvapením, že další potravinou, jejíž omezení by pomohlo v boji proti klimatickým změnám, je cukr. Ostatně proti cukru se aktivně bojuje už pár let. I potravinářští giganti se začínají smiřovat s tím, že trend “sugar free” není jen pomíjivou módou. Pokud omezíte konzumaci cukru o 50 % čekají vás takové benefity jako štíhlejší tělo, lepší zdraví, silnější zuby, mladší pleť, břicho bez pneumatiky a v neposlední řadě prospěch pro celou planetu.
Co a v jakém množství bychom tedy měli každodenně jíst, aby se projevil výsledek na klimatu? BBC dala dohromady tohoto šikovného průvodce, který vám pomůže sestavit denní jídelníček:
Ořechy – 50 g denně
Fazole, cizrna, čočka a ostatní luštěniny – 75 g denně
Ryby – 28 g denně
Vejce – 13 g denně (to je jedno a půl týdně)
Maso – 14 g červeného masa a 29 g kuřecího masa denně
Přílohy – 232 g celozrnného chleba a rýže denně a 50 g škrobové zeleniny
Mléko – 250 g, což je ekvivalent jedné sklenice mléka
Zelenina – 300 g
Ovoce – 200 g
-KU-