26. února 2019 11:45
Martina ČerňanskáDiagnóza salmonela: Kdo je nejvíc ohrožen a jak se účinně bránit
Salmonela. Toto slovo je v posledních dnech hojně skloňované. Důvod? Hovězí maso dovážené z Polska a to nejen do České republiky. Co vlastně salmonela způsobuje? Jak se účinně bránit? Kdo je nejvíce ohrožen? Přinášíme odpovědi na všechny otázky i to, jak a kdy se k nám nakažené maso dostalo.
Co je salmonelóza
Salmonelóza je infekční onemocnění způsobované bakteriemi z rodu salmonela. Jedná se o jedno z nejčastějších průjmových onemocnění u dětí a dospělých.
Jak se člověk může nakazit salmonelou?
Onemocnění u lidí propuká po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kontaminovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny. Pasterizací při teplotě nad 72°C po dobu 16 sekund se bakterie salmonely ničí. Některé zdroje ale uvádějí teplotu 75°C a dobu 5 minut. Var a teploty nad 100 °C salmonely ničí spolehlivě. Pozor! Pracovní plochy je nutno poté dezinfikovat. Jinak se může bakterie přenést i na jiné potraviny, např. zeleninu krájenou na stejném prkénku.
Průběh a příznaky onemocnění
Inkubační doba je 6–48 hodin. Nemoc se projevuje zejména průjmy – někdy i 20–30× denně s kolikovitými bolestmi, často též zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Velmi často se může následně dostavit dehydratace. Ohroženy jsou nejvíce děti, senioři a obecně lidé s oslabenou imunitou.
Léčba salmonelózy
Při léčbě není obvykle vhodné podávat antibiotika. Doporučuje se hodně pít, jíst lehké potraviny (banány – obsahují draslík, rýži, později přidávat mléčné výrobky). Dále se může podávat např. živočišné uhlí. Tato léčba trvá zhruba 7–14 dní a poté příznaky odezní. Při dlouhodobé nákaze salmonelózou se nemoc může stát chronickou a způsobit poškození jater či ledvin.
Kauza závadného hovězí masa z Polska v průběhu času:
27. ledna – Polská televize TVN24 odvysílala reportáž, ve které popsala podezřelé praktiky na jatkách v Mazovském vojvodství na východě země. Na nich poráželi zjevně nemocné kusy dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.
Český ministr zemědělství Miroslav Toman jednal o problému s polským protějškem Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Státní veterinární správa (SVS) se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zda závadné maso mohlo zamířit do ČR. Polské dozorové orgány informovaly české ministerstvo zahraničí, že maso z podezřelých jatek nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do ČR. Jatka, kterých se kauza týká, byla uzavřena a dělají se v nich kontroly.
1. února – Ministr Toman řekl, že se maso z problematických polských jatek dostalo i do ČR. Zhruba 300 kilogramů hovězího se objevilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Toman také řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj měnily. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata.
Podle informací Evropské komise byly skandálem vedle Polska, ČR nebo Slovenska zasaženy Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.
2. února – Podle SVS se polovina z dodávky problémového masa, které se dostalo do ČR, vrátila zpátky do Polska nebo byla zadržena ve skladu obchodníka.
Do Polska přijeli inspektoři EU, aby vyšetřili podrobnosti skandálu. Aféra už měla dopad na polský vývoz, ceny hovězího z Polska začaly výrazně klesat.
6. února – Toman řekl, že některé pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr také prohlásil, že v pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, podle SVS u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři rozhodli o jeho likvidaci. Podnik se cítí poškozen a zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství.
7. února – V mase z problematických polských jatek nebyla v ČR zjištěna zdraví nebezpečná salmonela. Následné kontroly Státní veterinární správy (SVS) ale odhalily, že některé pražské restaurace vydávají polské maso za české.
20. února – Toman oznámil, že stát zavádí od 21. února kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího dovezeného z Polska. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.
21. února – V Česku začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Z přibližně 700 kilogramů dříve dovezeného závadného masa bylo kolem 110 kilogramů zpracováno. Podle Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují.
25. února – Z Polska bylo do Česka dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako už dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. Vorlíček sdělil, že vyjma 50 kilogramů se už veterinářům podařilo všechno maso dohledat (zdroj ČTK).