Jarní únava? 4 kroky, jak s ní zatočit
V zimě dostalo naše tělo zabrat. Je vyčerpané, a je proto důležité ho nyní podpořit, dopřát mu regeneraci, a zabránit tak jarní únavě. Jak na to?
Krok č. 1: Dopřejte si kvalitní spánek
Asi to čtete a slyšíte stále dokola, ale opravdu se vyplatí touto radou řídit. Jen tak může organismus úspěšně regenerovat. Ideální je spát v místnosti s nižší teplotou. Spánek v chladné místnosti má totiž pozitivní vliv na metabolismus, který tak více spaluje tuky. Četné výzkumy navíc prokázaly, že spánek v chladu zaručuje jeho lepší kvalitu. Díky tomu náš organismus více relaxuje, rychleji regeneruje a druhý den lépe odolává stresu.
Krok č. 2: Hýbejte se
Není třeba trávit hodiny v posilovnách, naopak, ideální jsou procházky na čerstvém vzduchu. Vystavte se (s mírou) také jarnímu sluníčku, jehož svit také podporuje naši imunitu a nabíjí nás pozitivní energií.
Krok č. 3: Změňte po zimě jídelníček
Je naprosto normální, že se přes zimu uchylujeme k tučnějším a těžším jídlům. S příchodem jara je to ale třeba změnit. Zdravá a pestrá strava podporuje dobrý stav těla, to všichni víme, a na jaře je třeba dodat tělu hlavně vitaminy z čerstvého ovoce a zeleniny. Obecně zdravý člověk nemusí zařadit vitaminy v tabletách, kromě vitaminu D, kterého máme přes zimu všichni nedostatek. Do jídelníčku přidejte i ořechy, luštěniny a bylinky. Trávicímu traktu prospějí kysaná mléka a kvalitní jogurty, které podpoří střevní mikroflóru. To vše podpořte ještě dostatečným pitným režimem, odborníci doporučují především pramenitou vodu, různé minerální vody a bylinné čaje.
Krok č. 4: Buďte v klidu
Pozor na psychickou zátěž a stres. Myslete i na své duševní zdraví. Dopřejte si čas na odpočinek, věnujte se oblíbeným činnostem, nestraňte se ani společnosti. „Pozitivní myšlení a psychická pohoda jsou velmi důležité. A to zejména ve vyšším věku. Je důležité radovat se i z maličkostí, časné jaro je náročným obdobím, kdy se mohou častěji vyskytovat jak deprese, tak pocit únavy,“ říká přední česká gerontoložka Iva Holmerová.
Křehká riziková skupina
„Nemocemi jsou nejvíce ohroženi hlavně senioři a děti. Jejich imunita je slabší a pozornost jarní vzpruze organismu by měli věnovat právě oni,“ doplňuje Iva Holmerová. Starší lidé prožívají zimu nejhůře. Zároveň mají také největší problémy s příjmem potravy. „S přibývajícím věkem mizí chuť k jídlu, což může být dáno jak nemocemi a zdravotními omezeními, tak snížením chuťových vjemů. I proto velké množství lidí pokročilého věku trpí podvýživou. Nutit seniory do jídla není šťastná cesta, vhodnější je začít užívat klinickou výživu a výživu k popíjení, jejichž příjem je podstatně příjemnější,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová.
„Správná výživa má na zdravotní stav velký vliv, avšak poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že pouze 13 % z oslovených seniorů se o vhodné stravě radí se svým lékařem. Pestrá a vyvážená strava napomáhá regeneraci organismu po lékařských zákrocích a působí preventivně proti syndromu křehkosti, který trápí mnohé lidi staršího věku. Křehkost s sebou přináší horší vyrovnávání se s pooperačními komplikacemi, chřipkou, ale i pouhým nachlazením. A to vše má samozřejmě vliv na soběstačnost každého jedince. Křehkost je do značné míry reverzibilní stav, lze jej tedy za pomoci dobré výživy nebo třeba nutričních drinků a fyzické aktivity zvrátit,“ říká docentka Iva Holmerová.
-ak-