Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Ověřená fakta o mléce: Nevěřte všemu, co se o něm říká

Lidé pijí mléko po staletí. Přesto se v posledních letech objevují informace, které jeho pozitivní účinky zpochybňují. Pravda je sice relativní, ale fakta hovoří jasně. Jak je to tedy s mlékem a jeho výživovými hodnotami?
Vydáno: 30.03.2019
Ověřená fakta o mléce: Nevěřte všemu, co se o něm říká
Autor: iStock Ověřená fakta o mléce: Nevěřte všemu, co se o něm říká
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jak je to s mlékem a výživou

  • Mléko je jediný nápoj na světě, který obsahuje tak široké množství přirozeně se vyskytujících nutrientů. 
  • Mléko poskytuje dětem esenciální nutrienty včetně vápníku, bílkovin, draslíku a hořčíku a celou řadu vitaminů (B2, B12, A, D, E, K). 
  • Děti potřebují nutrienty, jež poskytuje mléko, protože jejich kosterní systémy nahrazují kostní masu každé 2 roky až do dosažení dospělosti. 
  • Pasterace mléka se začala používat koncem 19. století. Také díky ní došlo k významné eliminaci epidemie tuberkulózy, která tehdy byla rozšířená.
  • Mléko a mléčné výrobky mají nejen vysoký obsah vápníku, ale navíc je tento vápník snadno dostupný pro náš organismus.
  • Abychom dostali stejné množství vápníku, jaké je v jedné sklenici mléka, museli bychom sníst více než 2 celé brokolice nebo 1 hlávku vařené kapusty. 
  • Spotřeba mléka je spojena se sníženým rizikem nepřenosných chorob, jako je osteoporóza, případně rakovina tlustého střeva a diabetes 2. typu
  • Mléčné výrobky jsou vynikající volbou při napomáhání regeneračním procesům jak po namáhavém cvičení, tak i při zvyšování výkonu. 
  • Mléko se svou přirozenou rovnováhou vody a elektrolytů, uhlohydrátů a bílkovin pomáhá tělu doplňovat zásoby glykogenu a vytvářet svalovou hmotu.
  • Bílkoviny kravského mléka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin potřebných k našemu růstu, které si tělo neumí vytvářet samo.
  • V mléce je možno nalézt téměř všechny vitamíny, o nichž víme, že jsou pro člověka nezbytné.
  • Mléčné výrobky přinášejí jen 10 procent kalorií z naší stravy, přičemž poskytují vysoce kvalitní bílkoviny a více než 50% procent našeho vápníku a vitamínu D
  • Mléko a mléčné potraviny obsahují nenahraditelný soubor výživných látek, které nelze nalézt v žádném jiném jídle či nápoji.
  • Lidé užívají po staletí teplé mléko s medem k tomu, aby jim pomáhalo usnout. 

Zajímavosti o mléce

  • O více než 37 miliónů mléčných farem ve světě se starají ženy. Množství mléka z těchto farem tudíž představuje významný podíl celosvětové produkce, ale také významný přínos k obživě jejich rodin.
  • Historici jsou přesvědčeni, že lidé začali používat mléko jako nápoj před cca 10.000 lety, kdy byla domestikována první zvířata. 
  • Kozí mléko bylo zřejmě první, které se konzumovalo, a to před cca 11,000 - 9,500 lety. 
  • Než byla vyvinuta první dojicí zařízení, podojili farmáři za hodinu jen zhruba 6 krav, zatímco dnes průměrný farmář podojí i vice než 100 krav za hodinu.
  • Spotřeba mléka ve Východní, Jihovýchodní a Jižní Asii roste rychleji než spotřeba masa.
  • Mléko bylo identifikováno jako základní součást stravy prvních cisterciáckých mnichů v 11. století.

-ak-

Článek je zařazen v: Mléko, mléčné výrobky, vápník, osteoporóza
Reklama