Celebrity

24. května 2024 11:49

Eliška Reiglová

Zemřel herec Jan Kačer. Sužovala ho cirhóza jater, v posledních letech špatně chodil

Ve věku 87 let tento svět opustil uznávaný herec Jan Kačer. Pro ČTK to sdělila jeho dcera Adéla Kubačáková. Před třemi lety mu lékaři voperovali novou srdeční chlopeň, následně mu byla diagnostikována cirhóza jater a začátkem května byl hospitalizován kvůli vážným problémům s dýcháním, které způsobil těžký zápal plic. Zanechal po sobě tři dospělé dcery.

Jan Kačer v roce 1959 úspěšně vystudoval obor režie na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Dlouhá léta pak působil ve vícero divadlech jako režisér a rovněž jako herec. První filmovou roli získal téhož roku, kdy dostudoval, a to ve snímku Probuzení. Další pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Jednu z důležitých rolí měl také v seriálech Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jeho postava měla původně poměrně brzy zemřít, popularita ale byla obrovská a tak sám herec požádal, aby jeho dějová linie pokračovala. V divadelní sféře se přitom spíše než na herectví zaměřoval na vystudovanou režii.

Čtěte také: Kačerovi se vrátila chuť do života. Jak strávil první Vánoce bez manželky?

Kačer se angažoval také v politické sféře. Byl součástí Občanského fóra, po jehož rozpadu přešel do poslaneckého klubu Občanského hnutí. Rovněž neúspěšně kandidoval do Senátu za formaci Svobodní demokraté. O křeslo senátora se neúspěšně ucházel ještě v roce 2004, a to jako nestraník za KDU-ČSL.

Osudová láska

V soukromém životě byl dlouhá léta spokojený po boku herečky Niny Divíškové, s níž se oženil v roce 1962. Jejich manželství patřilo k nejdéle trvajícím v českém showbyznysu. Byli spolu neuvěřitelných sedmapadesát let, do diamantové svatby jim scházely pouhé tři roky. Přestože spolu několik let žili odloučeně, jejich vztah tím nijak neutrpěl.

S Ninou se seznámili na DAMU, ale láska na první pohled to rozhodně nebyla. V manželství pak museli překonat řadu zatěžkávacích zkoušek. Jejich manželství bylo důkazem, že skutečné pouto je silnější než jakékoliv problémy. Nina Divíšková zemřela v roce 2021, poslední roky života bojovala s Alzheimerovou chorobou.

Čtěte také: Jak šel čas s Josefem Abrhámem po smrti Libuše Šafránkové. I podle Kačera chřadl před očima

„Nesnáším tu nemoc. Mám čím dál víc Ninu rád. Čím je hubenější, tím víc ji mám rád. Ale projevy nemoci, sobecké výkřiky a poroučení: Dej mi pivo, dej mi cigaretu. A jak se opakuje, jak zapomíná. To mě tak neobyčejně se*e, že na ni někdy i řvu,“ svěřil se dva roky před smrtí své ženy Jan Kačer časopisu Instinkt s tím, že se v ní svým křikem snaží probudit tu noblesní dámu, kterou Divíšková bývala.

Zdravotní trápení

Samotného Jana Kačera poslední roky sužovaly vážné zdravotní problémy. Před třemi lety mu lékaři voperovali novou srdeční chlopeň, následně mu byla diagnostikována cirhóza jater, nemoc, která postihuje především alkoholiky. On sám se ale dušoval, že alkoholu neholdoval, žil střídmě a tato diagnóza tak není spravedlivá.

V květnu oblíbený herec a režisér skončil v nemocnici poté, co v důsledku těžkého zápalu plic začal mít problémy s dýcháním. „O tom, že je Jan Kačer v nemocnici, vím. Děláme spolu už roky Čtené divadlo. Naposledy jsme se viděli před měsícem,“ uvedl pro deník Blesk herec, scenárista a režisér Vlastimil Venclík. Kačer později byl z nemocnice propuštěn s tím, že chce mít doma klid. Pro Prima Ženy v posledním krátkém rozhovoru po telefonu uvedl, že to s ním není dobré...

Jan Kačer má dlouhodobě zdravotní problémy (Showtime, 2021):

Sdílejte článek
Štítky nemoc smrt manželství režisér herec Občanské hnutí Jan Kačer Nina Divíšková jaterní cirhóza zemřel Jan Kačer

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 6. 2024

Pokud jste připraveni a dobře zorganizováni, Berani, měl by dnešní den proběhnout hladce a příjemně. Nebojte se oddávat fantaskním snům a věcem rozmarné povahy. Máte právo vybočit z běžné rutiny. Pokud jste však své úkoly nedělali pořádně, budete nyní muset věnovat čas dohánění a plánování dopředu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.