Celebrity

23. března 2022 19:47

Žaneta Dernerová

Zemřela Madeleine Albrightová. Bývalá ministryně zahraničí USA podlehla rakovině

Bývalá ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightová zemřela na rakovinu, píše agentura AP s odkazem na její rodinu. Bylo jí 84 let. Americký prezident Bill Clinton si Albrightovou vybral jako šéfku diplomacie. Byla historicky první ženou v tomto úřadu a do té doby také nejvýše postavenou političkou v amerických dějinách.

Nejvýznamnější politička českého původu Madeleine Albrightová se narodila 15. května 1937 v Praze do židovské rodiny. Původním jménem Marie Jana Körbelová ale o svém skutečném původu dlouho neměla ani ponětí, rodiče ji vychovávali jako katoličku. O židovských kořenech se prý dozvěděla až v roce 1996 od novináře, který o ní psal článek do Washington Post. Tehdy také zjistila, že se několik jejích příbuzných stalo oběťmi holocaustu.

Její otec Josef Korbel (německou přehlásku rodina vypustila po válce) byl československý diplomat, jemuž se po německé okupaci podařilo uprchnout s rodinou do Londýna. Právě tam zažila Madlenka, jak ji doma oslovovali, německé ostřelování. „Bydleli jsme v opravdu moc malém bytě a bylo to v čase, když bombardovali Londýn. Vždycky v noci jsme šli do sklepa a můj otec říkával, že kdyby nějaká bomba na ten dům spadla, stejně bychom umřeli, protože tam byly všemožné roury s teplou vodou a taky s plynem,“ vzpomínala Albrightová v rozhovoru pro Radiožurnál.

Ačkoliv se po válce vrátili zpátky do Prahy, po komunistickém převratu v roce 1948 byl otec Madeleine odsouzen k smrti jako nepřítel státu, a tak zažádali o politický azyl v USA. Přestože neměli peněz nazbyt, vzdělání bylo pro Madeleine, jež si tak začala psát své jméno ve švýcarské škole, velice důležité. Jako dcera diplomata ke svému otci vzhlížela a na svou kariéru se dlouho připravovala.

V deseti letech studovala internátní školu ve Švýcarsku, následně pak v USA politologii, veřejné právo a státovědu. V roce 1976 dokonce získala i doktorát. „Já jsem dcera diplomata, můj otec pak byl profesor historie a mezinárodních vztahů a pro mě to bylo, jako bych byla v obchodě s bonbony – mě to tak hrozně bavilo,“ uvedla Albrightová pro Český rozhlas. Zajímala ji především východní Evropa a vztahy mezi Východem a Západem.

Za novináře ze zámožné rodiny Josepha Medilla Pattersona Albrighta se provdala v roce 1959. Narodily se jim tři dcery - Katherine a dvojčata Anne a Alice. Pozdější kariérní vzestup však manželství nevydrželo a svazek po 23 letech skončil rozvodem. „Velmi mě to tehdy mrzelo,“ přiznala později politička.

Po krachu manželství se vrhla na politiku

Právě po rozchodu se naplno pustila do své politické kariéry. Americkým demokratům pomáhala s prezidentskými volbami. Na počátku devadesátých let si ji Bill Clinton vybral jako zástupkyni USA při OSN. To se před ní nepovedlo nejen žádné jiné ženě, ale ani žádnému nerodilému Američanovi.

Ten pravý zlomový okamžik ale nastal 23. ledna 1997, kdy ji prezident Clinton jako první ženu v historii Spojených států amerických jmenoval do funkce ministryně zahraničí. V ní proslula jako tvrdá zastánkyně amerických zájmů. Tento významný post, díky němuž se stala nejvlivnější ženou světa, zastávala až do roku 2001.

Americká i česká patriotka také pomohla prosadit vstup Česka, Polska a Maďarska do NATO. Tehdejší český prezident Václav Havel, z jehož rukou převzala nejvyšší české státní vyznamenání – Řád bílého lva, se o ní v roce 1998 dokonce vyjádřil jako o své možné nástupkyni. Sama Albrightová se o tom zmínila v jedné ze svých sedmi knih, které po ukončení kariéry v oblasti diplomacie vydala. „Navrhl, abych si v opačném směru zopakovala svoji dětskou cestu přes Atlantik a vystřídala ho jako prezidenta České republiky. Lichotilo mi to, představa, že bych žila na slavném hradě nad Prahou, byla vzrušující,“ napsala Albrightová v knize Peklo a jiné destinace.

I po odchodu z diplomacie ale zůstávala nadále aktivní. Přednášela, podnikala, psala knihy a samozřejmě se neustále zajímala o politiku. Ostře se vymezovala například proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a kritizovala země za odmítání migrace. V roce 2012 jí bývalý prezident Barack Obama udělil nejvyšší civilní vyznamenání USA – Medaili svobody. V roce 2013 obdržela Thayerovu cenu (2013), kterou uděluje vojenská akademie West Point.

Madeleine Albrightová zemřela 23. března ve věku 84 let. Pražská rodačka podlehla rakovině. Podle vyjádření rodiny skonala obklopena svými nejbližšími. „Ztratili jsme milující matku, babičku, sestru, tetu a přítelkyni,“ stejně jako „neúnavnou bojovnici za demokracii a lidská práva,“ uvádí se v prohlášení.

Sdílejte článek
Štítky Londýn rodina rakovina Barack Obama ministr zahraničí USA Praha Madeleine Albrightová Bill Clinton Josef Korbel

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.