Velký test nanuků, včetně těch veganských: Nejdražší neznamená automaticky nejlepší
V létě výrazně stoupá prodej zmrzlin a podle průzkumu nejradši kupujeme nanuky na dřívku. Mnoho lidí však tápe, jestli zmrzlina patří do zdravého jídelníčku a čím se při výběru řídit. Iniciativa Vím, co jím a piju, o. p. s., testovala 8 populárních mléčných nanuků a také 6 veganských. Hodnotila se chuť, výživové hodnoty, složení, cena i legislativní náležitosti. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty.
I zmrzlina může být zdravá
Mléčné zmrzliny se řadí mezi klasické pochoutky a díky podílu bílkovin patří i po výživové stránce k těm lepším mezi zmrzlinami. Tvaroh, jogurt nebo skyr obsažené v hlavní složce testovaných nanuků jsou také výborným zdrojem vápníku. Jedním z důvodů, proč si některé z nich můžete občas bez výčitek dát, je množství obsažených bílkovin. Ty mají v organismu důležitou stavební funkci, podílejí se i na jeho obranyschopnosti. „Bílkoviny mléka patří mezi plnohodnotné, obsahují všechny důležité (esenciální) aminokyseliny. Další výhodou mléčných výrobků je, že obsahují méně purinů a jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové,“ říká doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant Vím, co jím a piju, o. p. s.
U jednoporcového balení je rovněž výhoda, že si můžete kontrolovat příjem živin a kalorií. Energetická hodnota byla u všech testovaných nanuků jen mírně nad 100 kcal, což při občasné konzumaci v horkých letních dnech nevede ke zvýšenému příjmu energie.
Co se v testu hodnotilo?
Do testu, který proběhl v květnu letošního roku, bylo vybráno celkem 8 mléčných zmrzlin, které byly nakoupeny v běžně dostupné v obchodní síti – v internetových ochodech, v hypermarketech a supermarketech – Míša tvarohový, Prima Kuba tradiční tvarohový krém, Mýval mražený krém tvarohový, Polárka mražený krém tvarohový v kakaové polevě, Smíšek tvarohový krém Ballino, Pribináček Zmrzka Vanilka, Hollandia ZMRZKA v belgické mléčné čokoládě a Skyr Natur. Hodnotil se jejich vzhled, barva, konzistence, která by měla být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek a krystalů, dále vůně a chuť, složení výrobku, zejména podíl klíčových složek, uvážlivé použití přídatných látek, dodržování požadavků legislativy. Svoji roli hrála i cena.
Celkové pořadí v rámci testu nejvíce ovlivnila chuť. Další parametry vedly jen k drobným korekcím v celkovém pořadí. Polepšit si mohly mražené krémy, které lépe chutnají i při nižším obsahu energie, vyrobené z kvalitnějších surovin (bio, fair trade), s vyšším podílem bílkovin u mléčných výrobků, s rozumným používáním přídatných látek, bez dalších alergenů deklarovaných mimo složky, bez vad ve značení a s nižší cenou.
JAKÁ JE VAŠE IDEÁLNÍ ZMRZLINA PODLE ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU?
Nejlepší je Míša
Vítězem testu je tradiční Míša, který získal celkové prvenství díky nejvyššímu podílu mléčné složky a nejlepšímu hodnocení v senzorickém testu. Míša (Unilever) využívá jako základní surovinu tvaroh, který je zdrojem kvalitních proteinů. Díky největšímu podílu tvarohu (53 %) má téměř nejvíce bílkovin na 100 g. V množství bílkovin ho o pouhou desetinku předběhl Skyr Natur (Tipafrost, a. s.). Bohužel Skyr zcela propadl v senzorickém hodnocení, ve kterém skončil na posledním místě. Odborníky v laboratoři nezaujal pro svou jemně slanou chuť.
Prima Kuba má nejméně tuků
Naopak velmi dobré hodnocení dostal Prima Kuba (Bidfood Opava, s. r. o.), který je na hezkém druhém místě. Pyšnit se může velice příznivou cenou a nejnižším množstvím tuků mezi testovanými mraženými krémy. Mírnou výtku obdržel za sladkou kakaovou polevu, která zakrývá chuť zmrzliny, přestože 50 % jeho složení tvoří tvaroh.
Příliš sladký Smíšek
Polovinu tvarohu ve složení mají i zmrzliny Smíšek Ballino od Lidlu a Polárka tvarohová od výrobce EUROICE Food. Smíšek je ale kritizovaný za slabou tvarohovou chuť přehlušenou polevou a vůbec nejvyšší množství cukrů. Polárka zase za absolutně neodpovídající obsah cukrů uvedený na obale. Má ale hned po Skyru a Míšovi nejvíce cenných bílkovin.
Zmrzka od Hollandia a Mýval neoslnily
Naopak nejméně bílkovin obsahuje Zmrzka od Hollandia, která oproti ostatním není z tvarohu ale z 51 % z jogurtu. Nepříliš dobře si vedla i při ochutnávání, špatné známky získala zejména za zvláštní netypickou chuť čokoládové polevy a nakyslého kondenzovaného mléka. Chuťově neoslnil ani Mýval mražený krém (Tipafrost, a. s.), který připomíná spíše zmrzlou vodu. Cenově jde o jeden z nejlevnějších nanuků.
Otestovány byly i veganské nanuky
Jídelníček založený na potravinách čistě rostlinného původu patří k výrazným trendům poslední doby, a na trhu proto už můžete najít i mražené krémy, které na obalu přímo uvádějí, že jsou určené pro vegany. Není jich zatím mnoho. Veganské zmrzliny jsou poměrně novým segmentem na trhu a poptávka po čistě rostlinných výrobcích se zvyšuje každým rokem. Proto bylo do samostatného testu vybráno šest veganských nanuků, tři s podílem ovocné složky (Solero Mango, Fresca Paleta Mango, BabaSucco Sicily Lemon) a tři s vyšším podílem tuků (Valsoia Nanuk Sójový Mražený, Magnum Vegan Almond a Rawito Raw ice cream in Chocolate with haselnuts). Ukázalo se, že výrobci často bojují se správným označením. Pro spotřebitele je ale důležitější informací, že některé veganské nanuky porotu neoslovily ani chutí.
Pro běžného zákazníka je nejlepší volbou Solero Mango (Unilever). Odborníky si izískala díky začástečně kandovaným kouskům manga, přiměřenému množství cukrů a příznivé ceně. Kdo má rád osvěžující chuť citrusových plodů a je ochotný zaplatit za nanuk (65 ml) cenu 69,90 Kč, může sáhnout po BabaSucco Sicily Lemon (Unilever). Při senzorickém testu se zdála až příliš kyselá, své fanoušky si jistě najde. Navíc je i vhodným zdrojem vitaminu C.
U zmrzlin, které nemají podíl ovocné složky, oslovila odborníky Magnum Vegan Almond (Unilever) díky své krémové chuti s příjemně křupajícími mandlemi. Jde ale o mražený krém s 26 g cukru na 100 g, což z ní činí nejkaloričtější výrobek v testu. Při senzorickém testu naopak zcela propadlo Rawito Raw Ice cream (Meruzalka, s. r. o.). Podle odborníků se na jazyku vůbec nepodobá zmrzlině, vykazuje zvláštní pachuť a vůni. Vyčnívá tu zejména až příliš hořká chuť kakaa. Zmrzlina má ovšem absolutně nejnižší množství cukru na 100 g (15 g). Příznivci hořkých čokolád by v ní mohli najít zalíbení, pokud je neodradí vyšší cena.
Kompletní výsledky testů najdete na stránkách Vím, co jím.