Celebrity

28. ledna 2024 13:30

Tomáš Durčák

Zkažený porod Pfauserové. Chybějící bonding, stížnost na doktorku a matky kroutící hlavou

Denisa Pfauserová má už více než půl roku po porodu své dcery Naily. I přesto ji však některé záležitosti očividně stále trápí. Rozhodla se proto veřejně popsat důvody, proč si po porodu šla rovnou stěžovat řediteli nemocnice na pediatričku, kvůli níž měla přijít o vysloveně žádaný bonding s dcerou. Komentující maminky však její příběh příliš nedojal, spíš naopak.

„Rozhodla jsem se toto sdílet proto, že by to někomu mohlo pomoct, ne proto, že bych se chtěla litovat, jen aby bylo jasno,“ začala své vyprávění Denisa Pfauserová. Její loňský porod provázely už od počátku komplikace. Dcera se nacházela v neporoditelné poloze, a tak lékaři herečce sdělili, že bude muset rodit císařským řezem. Což ji nakonec netrápilo, neboť dle svých slov chápala, proč jde o jedinou bezpečnou variantu pro zdraví jí samotné i Naily.

Kvůli vyšetření bonding až po 15 minutách

„Co se ale ovlivnit dalo, a i to bylo jedno z mých výslovných porodních přání, byl okamžitý bonding s miminkem (kontakt kůže na kůži), což lze i v případě císaře. Nailu mi ale jen na chvíli ukázali s tím, že ji musí odnést na vyšetření pediatričce,“ popsala herečka události po porodu, které ji velmi rychle rozesmutnily i rozzuřily do běla.

„Štěstí mi ale nepřálo a paní doktorka, co ten den sloužila, snad vysloveně naschvál toto vyšetření protahovala a já tak plačící a volající, aby mi miminko už konečně přinesli, ležela na lehátku v tu chvíli nekonečných 15 minut, kdy mě všichni přesvědčovali, že to, že Naila pláče, je v pořádku,“ svěřila se Denisa Pfauserová s porodním zážitkem, který v ní nepochybně zanechal velmi nepříjemný pocit.

Trauma a stížnost na doktorku

Druhý šok pak pro novopečenou maminku údajně následoval ve chvíli, kdy absenci bondingu popsala lidem ze svého okolí: „Následovaly u mě hodiny probrečené do polštáře, že jsem nezažila to, na co jsem se těšila nejvíc, a to, co mi paradoxně vůbec nepomáhalo, byla prohlášení mých blízkých, že mám zdravé dítě, tak ať se proberu a přestanu bulet.“

Denisa se zážitek rozhodla sdělit v rámci stížnosti řediteli nemocnice, v reakci, na kterou dle svých slov obdržela nádhernou omluvu. Zároveň dodala, že se s omluvou spokojila a žádné další kroky už nepodnikla. „Mně tato stížnost už v ničem nepomůže, ale napsala jsem ji proto, že by mohla někomu dalšímu. A tím apeluji na vás – pokud se vám (nejen ve zdravotnictví) stalo cokoli, co vám způsobilo jakékoli trauma, nemávejte nad tím rukou, podejte stížnost. Jedině tak můžeme společně něco změnit,“ dodala Pfauserová.

Kritika Pfauserové ze strany komentujících

Její příběh však u fanynek a sledujících nenašel pouze pochopení, jak možná herečka předpokládala. „Řešíte blbosti…a doufám, že to dobře dopadne pro doktorku,“ stojí v jednom z nejlajkovanějších komentářů pod příspěvkem. „Největší problém máte sama se sebou, nikoliv s paní doktorkou. Celé to působí, jako když nemáte žádný problém, tak jste ho někomu vyrobila. Víte vy vůbec, co znamená trauma? Co tihle lidé skutečně prožívají a jak silně to ovlivňuje jejich životy? Že vám není hanba,“ stojí v dalším komentáři uživatelky „lucindy“, s nímž rovněž souhlasí řada dalších.

„Začínáme se všichni divit, že nejsou pediatři. No, kdo by to chtěl dělat? Jen se špatně podíváte, tak máte na stole stížnost od zasloužilé matky, která si myslí, že její slohová práce, kterou si poctivě 9 měsíců psala, nebyla splněná do puntíku,“ uvedla v dalším rozhořčeném komentáři Nikola. „Je nad moje chápání, jak může někdo podat stížnost na doktorku, která si dovolila vyšetřit novorozeně. Možná by doktoři měli skutečně slepě poslouchat vševědoucí rodičky, jednoduše jim plácnout nemytého prcka na prsa, nechť se děje vůle Boží,“ kroutila hlavou nad příběhem Pfauserové Katka.

Do záplavy kritiky se však vnesly i další komentáře od žen, které naopak herečku podpořily a vyjádřily nad jejím zklamáním i stížností pochopení. „Deniso, děkujeme za zveřejnění příběhu. Za to, že jste napsala stížnost. A za to, že jste třeba inspirací i pro další ženy, které v českém porodnictví zažily situace, které neodpovídaly tomu, že české porodnictví je na „špičkové úrovni“, jak je nám často předkládáno. Protože ve špičkovém porodnictví se takovéto situace nedějí,“ stojí například v jednom z komentářů.

Denisa Pfauserová popsala, jak probíhal její červnový porod dcery Naily:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.