Celebrity

3. června 2023 09:30

Eliška Reiglová

Zpověď o životě s nemocným Brucem Willisem. Mysleli jsme si, že ohluchl, říká dcera

Počátkem loňského roku rodina Bruce Willise (68) na sociálních sítích světu sdělila, že slavný herec trpí afázií a ukončuje kariéru. O rok později jeho nejbližší ve společném prohlášení informovali, že jeho stav se zhoršil a byla mu diagnostikována frontotemporální demence. Willisova dcera Tallulah (29) nyní promluvila o tom, jak těžko se se stavem svého otce od počátku smiřuje.

Bruce Willis platil za velkou hvězdu nejen akčních filmů. Vzhledem k jeho fyzické kondici se zdálo, že stejně jako pro mnohé herce jeho věku i pro něj je odchod do důchodu jen fantazií. Postihla ho ale afázie, porucha produkce a porozumění řeči, která vzniká při ložiskovém poškození mozku. Jeho rodina proto v březnu loňského roku oznámila, že musí ukončit kariéru. Následně byla diagnóza lépe specifikována na frontotemporální demenci.

Podle Mayo Clinic je frontotemporální demence souhrnný termín pro skupinu mozkových poruch, které postihují především čelní a spánkové laloky mozku. Tyto oblasti mozku jsou obecně spojeny s osobností, chováním a jazykem. V současné době také neexistuje žádná léčba této nemoci. S diagnózou se tak rodina slavného herce smiřuje jen stěží.

Upřímná Tallulah

„Nejprve jsme si mysleli, že po letité kariéře zkrátka jen částečně ztratil sluch. Později ale reagoval míň a míň a já si to občas brala osobně. Měl dvě děti s mou nevlastní matkou a já si myslela, že o mě ztratil zájem. To ale nemohlo být dál od pravdy, můj adolescentní mozek se jen týral hloupostmi, že pro mámu nejsem dost krásná a pro tátu zajímavá,“ řekla jedna ze starších dcer Bruce Willise magazínu Vogue.

Tallulah Willis si stav svého otce nechtěla dlouho připouštět, koneckonců se musela zaměřovat i sama na sebe – trpěla mentální anorexií a přišlo se u ní na psychické onemocnění, konkrétně bipolární poruchu. Nečekaný zásah jí uštědřila návštěva události, která se pro všechny ostatní dala považovat za radostnou.

„Pamatuji si na moment, kdy mě otcův stav bolestivě zasáhl. V létě 2021 jsem byla na svatbě, kde otec nevěsty pronesl dojemnou řeč. Tehdy mi došlo, že takové chvíle se já nedočkám. Bylo to devastující. Odešla jsem od stolu, vyběhla ven a plakala za keři,“ přiznala.

Truchlení a požitkářství

„Táta pořád ví, kdo jsem a vždy, když vejdu do místnosti, rozzáří se. Možná bude vždy vědět, kdo jsem, jeho druh demence postihuje řečové a motorické schopnosti, spíše než paměť. Mluvím o něm v minulém i přítomném čase, protože mám ohledně jeho stavu naděje, kterých se zdráhám vzdát. Části jeho osobnosti pozoruji i na sobě, a kdyby bylo víc času, vím, že bychom byli skvělí přátelé,“ svěřila Tallulah, pro kterou je těžké sledovat, jak choroba jejího otce mění.

Dnes už nikdy nebude život s Brucem Willisem pro jeho rodinu takovým, jakým býval. Oblíbený herec se víceméně přestal ukazovat na veřejnosti a užívá si každého momentu se svými nejbližšími, i když jinak, než dříve. Jsou momenty, na které jedna ze tří dcer, jež přivedl na svět s Demi Moore, rozhodně nezapomene.

„Vždy si uměl užívat života přesně takového, jaký si ho udělal. Byl to požitkář. Když jsme chodívali do restaurací, tak si občas objednal celé menu, aby ochutnal všechno. Vždy rád sedával na gauči s nohama nahoře a podle mě denně uvažoval nad tím, jak si udělat ještě o něco větší pohodlí,“ zavzpomínala.

Nové časy

Vzhledem k tomu, že Bruce Willis vychází se svou bývalou manželkou a jeho stávající žena jakbysmet, velmi široká rodina tráví mnoho času pohromadě. Před necelými dvěma měsíci se navíc ještě o jednoho člena rozrostla.

„V dubnu má starší sestra Rumer přivedla na svět dceru Louettu, z Bruce a Demi se tak stali prarodiče. Je tu malé stvoření, které se každou hodinu mění, a pak to, co se děje mému otci, co se zhoršuje rychle a nepředvídatelně,“ dodala Tallulah Willis.

Sdílejte článek
Štítky rodina demence herec Bruce Willis afázie Frontotemporální demence Tallulah Willis

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.