Oslaďte si život: Tvarohový Míša dort bez lepku

Míša dort patří k těm nejoblíbenějším. Je totiž poměrně rychlý, jednoduchý a chutná všem. A tuto verzi si mohou v klidu dopřát i bezlepkáři!

Pamatujete si z dětství na pruhované obdélníčky, kdy se vám po patře nejprve rozlila hebká čokoláda, kterou osvěžil tvaroh a nakonec ho osladil čokoládový piškot?

Upečte Míša řezy jednoduše jako dort a potěšte jím malé i velké. Tahle kombinace totiž chutná opravdu každému.

Tvarohový Míša dort

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 85 g bezlepkové mouky Schär Mix C Patisserie
  • 15 g kakaa holandského typu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • máslo na vymazání a bezlepkovou mouku na vysypání formy

Na náplň:

  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 500 g plnotučného tvarohu v kostce

Na dokončení:

  • meruňkovou zavařeninu k promazání (zhruba 60 g)
  • 350 g kvalitní čokolády na polevu
  • 100 g 100% tuku na polevu

Postup:

1. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do pěny. Pozvolna do ní zapracujte mouku, kakao, olej a sníh. Vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí – vpíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li čistá a bez drobků, korpus vyjměte a nechte zchladnout. Ideálně do druhého dne.

3. Na náplň utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte tvaroh dohladka. Vršek korpusu seřízněte do roviny, vložte ho zpět do formy, potřete zavařeninou a tvarohovým krémem.

4. Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem a rovnoměrně jí dort polijte. Vložte ho na několik hodin do lednice, až poleva ztuhne. Před podáváním dort vyjměte z formy a krájejte ho nožem nahřátým v horké vodě, abyste nepolámali čokoládu.

LUCIE KAZDOVÁ: BEZ LEPKU

Když Lucie Kazdová zjistila u svého syna celiakii, začala vařit a péct bezlepkově. Zatímco u mnoha slaných jídel lepek snadno vynecháte nebo nahradíte jinou surovinou, která ho neobsahuje, u sladkostí a zejména pečiva hraje lepek zásadní roli. Lucie to však pojala jako výzvu a časem vyladila tradiční české dezerty, klasické dorty a další dobroty do dokonalosti a v roce 2013 otevřela ve Zdibech Bezlepkovou cukrárnu. V kuchařce Bez lepku se s vámi podělí o více než 60 vyzkoušených slaných a sladkých receptů na koláče, dorty, zákusky, cukroví, pizzu, houstičky i chléb. Doplňují je informace o vhodných surovinách, osvědčené postupy a praktické rady pro život bez lepku. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.