Prima Ženy

22. října 2022 06:01

Tomáš Durčák

10 nejbohatších žen světa. Drží jmění v hodnotě 10 bilionů korun!

Byť ženy v žebříčcích nejbohatších lidí světa zdaleka nefigurují tak často jako muži, ty nejbohatší již najdete na dostřel předních příček. A dohromady dnes drží tolik peněz, že se například vyrovnají ročnímu HDP Spojených arabských emirátů. Kdo jsou tyto ženy a jak ke svému bohatství přišly?

Dle magazínu Forbes je aktuálně na světě 327 žen, jejichž odhadované jmění přesahuje jednu miliardu dolarů (asi 25 miliard korun). V loňském roce se nově mezi dolarové miliardářky dostaly třeba zpěvačka Rihanna, bývalá manželka Billa Gatese Melinda nebo vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová. Desítka těch nejbohatších je nicméně v posledních letech relativně stabilní a aktuálně vypadá takto:

1. Francoise Bettencourt Meyers (69)

Jmění: 1,87 bilionu Kč

Francoise Bettencourt Meyers si drží titul nejbohatší ženy světa již druhý rok po světě. Je vnučkou zakladatele francouzského kosmetického giganta, společnosti L'Oréal a na žebříček světových miliardářů se poprvé dostala v roce 2018 po smrti své matky Liliane Betttencourt, tehdejší nejbohatší ženy světa. Zajímavostí také je, že Francoise je druhá nejbohatší Evropanka světa po Bernardu Arnaultovi, francouzském podnikateli, který je třetím nejmovitějším člověkem světa,

2. Alice Walton (73)

Jmění: 1,63 bilionu Kč

Dcera zakladatele amerického maloobchodního řetězce Walmart, Sama Waltona, jen za poslední rok díky růstu ceny akcií této společnosti zbohatla o více než 87 miliard korun. Alice Walton byla v roce 2020 nejbohatší ženou světa, než o tento titul loni přišla ve prospěch výše jmenované dědičky kosmetického impéria.

Nejbohatší Češkou je Renáta Kellnerová, vdova po Petru Kellnerovi

3. Julia Koch (60)

Jmění: 1,5 bilionu Kč

Julia Koch je vdova po podnikateli a filantropovi Davidu Kochovi. Ona a její děti dnes vlastní 42 % v obrovském konglomerátu Koch Industries, druhé největší soukromé společnosti v celých Spojených státech amerických. Davidův stále žijící starší bratr Charles Koch je vlastníkem dalších 42 % firmy.

4. MacKenzie Scott (52)

Jmění: 1,09 bilionu Kč

Od rozvodu se zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem v roce 2019 se MacKenzie Scott stala jedním z nejplodnějších filantropů v celé historii. Za necelé dva roky věnovala na dobročinné účely více než 1250 různým organizacím celkem v 312 miliard korun.

5. Jacqueline Mars (83)

Jmění: 793 miliard Kč

Jacqueline Mars zdědila přibližně třetinu společnosti Mars Incorporated, konglomerátu vyrábějícího cukrovinky a krmiva pro domácí zvířata, který stojí za značkami jako Mars, Snickers, M&M’s, Orbit, Pedigree nebo Whiskas. Společnost založil její dědeček Frank C. Mars v roce 1911.

6. Gina Rinehart (68)

Jmění: 755 miliard Kč

Gina Rienhart předsedá velké australské těžební a zemědělské společnosti Hancock Prospecting Group, kterou založil její otec Lang Hancock (zemřel v roce 1992). Již několik let je zapletena do soudního sporu se svými dospělými dětmi o rodinný svěřenský fond, který bude pokračovat nejméně do příštího roku; soudce údajně odložil jejich další soudní jednání na rok 2023.

7. Miriam Adelson (77)

Jmění: 688 miliard Kč

Miriam Adelson je vdova po byznysovém a kasinovém magnátovi Sheldonu Adelsonovi. Dnes vlastní téměř 50% podíl svého manžela, který zemřel v roce 2021, ve společnosti Las Vegas Sands. Ta je největším provozovatelem kasin v USA a vlastní také několik resortů v Asii. Dva měsíce po smrti Adelsona se společnost rozhodla odprodat své hlavní majetky v Las Vegas za v přepočtu 156 miliard Kč a soustředit se víc na rostoucí trh s kasiny v Asii.

8. Susanne Klatten (60)

Jmění: 608 miliard Kč

Susanne Klatten vlastní přibližně 19 % německé automobilky BMW, kterou zdědila po své matce Johanně Quandtové a otci Herbertu Quandtovi, průmyslníkovi, jenž se zasloužil o záchranu značky BMW před bankrotem v roce 1959. Susanne dále vlastní také chemickou společnost Altana.

9. Iris Fontbona (80)

Jmění: 570 miliard Kč

Fontbona je vdovou po chilském magnátovi Andrónicu Luksicovi, který zemřel v roce 2005 na rakovinu poté, co zbohatl na těžebním průmyslu a výrobě nápojů. Iris a její rodina vlastní měděné doly v Chile prostřednictvím společnosti Antofagasta, která se obchoduje na londýnské burze. Vlastní také většinový podíl ve společnosti Quiñenco, veřejně obchodovaném chilském konglomerátu, který podniká v bankovnictví, pivovarnictví a zpracovatelském průmyslu.

10. Abigail Johnson (60)

Jmění: 530 miliard Kč

Abigali Johnson je od roku 2014 generální ředitelkou společnosti Fidelilty Investments, jednom z největších správců aktiv na světě. Funkci převzala po svém otci Edwardu Johnsonovi III., který zemřel letos v březnu. Ve firmě, která spravuje aktiva v celkové hodnotě 105 bilionu dolarů a kterou v roce 1946 založil její dědeček, vlastní odhadem 24,5% podíl.

Sdílejte článek
Štítky BMW Mars byznys Petr Kellner Jeff Bezos Walmart USA Renáta Kellnerová Fidelity Investments MacKenzie Scottová Amazon.com L’Oréal Koch Industries nejbohatší žena nejbohatší ženy Francoise Bettencourt Meyers Alice Walton Julia Koch MacKenzie Scott Jacqueline Mars Mars Incorporated Gina Rinehart Miriam Adelson Susanne Klatten Iris Fontbona Abigail Johnson Françoise Bettencourt Meyers Julius Koch Lang Hancock

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.