Životní styl

11. listopadu 2023 06:00

Tomáš Durčák

Odborník na dlouhověkost zjistil, jak se dožít stovky. Vynechte posilovnu a přesčasy

Dlouhověkost a snaha být co nejdéle aktivní patří k často skloňovaným trendům. Lidé stále více zajímá, co mohou dělat, aby „na stará kolena“ byli mobilní, vyšli schody a měli chuť k jídlu i do života. Odpovědi na tyto otázky by mohly poskytnout oblasti, kde se lidé nejčastěji dožívají 100 let.

Těmto územím s citelně vyšším procentem populace, která si může dopřát oslavit století na světě, se říká takzvané modré zóny. Oblasti se zároveň mohou pochlubit jednoznačně nejvyšším průměrným věkem dožití. Autor a odborník na dlouhověké komunity Dan Buettner hledá odpovědi na otázku, jak žít déle, už 15 let a nyní své dosavadní poznatky shrnul.

Dokument s názvem Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón ukazuje Buettnerovu návštěvu pěti modrých zón po celém světě:

  • Ostrov Okinawa v Japonsku
  • Ostrov Sardinie v Itálii
  • Město Loma Linda v Kalifornii
  • Ostrov Ikaria v Řecku
  • Poloostrov Nicoya v Kostarice

Autor vyzpovídal obyvatele jednotlivých modrých zón a nějakou dobu pozoroval jejich každodenní režim i náplň života. Následně dal své poznatky dohromady, aby zjistil, co mají lidé v těchto oblastech společného, i když od sebe žijí tisíce kilometrů daleko a vzájemně o své dlouhověkosti zpravidla ani netuší. Nakonec přišel se čtyřmi zásadami, kterými jde každá z těchto komunit dlouhému věku den co den naproti.

1. Pohybují se zpravidla jen přirozeně

Drtivá většina modrých zón není příliš závislá na moderních technologiích v oblasti dopravy. Zdejší lidé z velké části chodí z bodu A do bodu B pěšky, věci si vyrábějí ručně a intenzivně se věnují zahrádkářství i pěstování vlastních plodin. Dan Buettner podotýká, že tyto příklady fyzické aktivity s nízkou intenzitou jsou pro zdejší obyvatele mnohem cennější a zdravější než chození do posilovny. Jsou totiž takto mírně aktivní po celý den.

2. Mají pozitivní náhled na život

Dalším společným znakem obyvatel modrých zón je optimistický pohled na život, který jim zpravidla dává víra, ať už náboženská, či spirituální. V těchto koutech světa rovněž odpočinek stále není sprostým slovem, a když se člověk cítí unaven, všeho nechá a jde si na chvíli bez výčitek lehnout. K jejich pozitivnímu pohledu na svět však asi nejvíce přispívá vnitřní spojení se smyslem života. Od filozofie ikigai na Okinawě až po plan de vida na kostarickém poloostrově Nicoya nemají obyvatelé modrých zón problém odhalit své skutečné životní poslání a využít jej jako palivo k tomu, aby měli každé ráno chuť vstávat s úsměvem.

3. Stravují se moudře

Obyvatelé modrých zón mají z velké části na svém jídelníčku především rostlinné potraviny, zejména zeleninu, ovoce, oříšky a hlízy – jako brambory či batáty. Zároveň se zpravidla stravují relativně skromně a nemají sklony k přejídání. A protože hned v několika modrých zónách je pro obyvatele klíčové zahradnictví, jejich obyvatelé většinou dávají přednost čerstvým lokálním potravinám přímo od zdroje. To je také důvod, proč nepotřebují nakupovat dovezené potraviny v supermarketech.

4. Mezilidské vztahy jsou pro ně nejdůležitější

Ve všech modrých zónách jednoznačně platí, že rodina je vždy na prvním místě. Proto zdejší obyvatelé nemají problém raději trávit více času s rodinou než jej věnovat přesčasům v práci. Zásadní jsou pro ně i jejich partneři. „Lidé v modrých zónách vnímají své partnery jako prioritu, neustále se vztah s nimi snaží opečovávat a investovat do něj,“ říká v dokumentu Buettner. „Mít ty správné partnery je dost možná tím největším tajemstvím, které lidem v modrých zónách pomáhá dělat správné věci a vyhýbat se těm špatným,“ dodává.

„Velkým prozřením, které vám studium těchto lidí dá, je skutečnost, že stejné věci, které nám pomáhají žít dlouhý a zdravý život, jsou zároveň i ty, kvůli nimž stojí za to žít,“ uzavírá své poznatky shromažďované dlouhých 15 let Dan Buettner.

Jak žije nejstarší český pár?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.