Recept na dlouhý život? Žena, která pracovala od 18 do 99 let, má jasno: Hlavně ne důchod

Madeline Paldo se dožila požehnaných 100 let, avšak zároveň je teprve nyní čerstvě v důchodu. V pracovním nasazení totiž strávila více než 80 let svého života. Pracovala od 18 do 99 let. A je dnes pevně přesvědčená, že právě zaměstnání bylo zásadním důvodem její dlouhověkosti.

„Neustále jsem měla co dělat a práce mě vždy bavila,“ říká dnes stoletá Madeline o svém posledním zaměstnání a podotýká: „Naproti tomu důchod mě zatím příliš nebaví.“ Její rodina kdysi založila firmu na výrobu elektronických nápisů a ona měla roky na starosti veškerou administrativu. Zároveň musela na denní bázi jednat s klienty, což měla dle svých slov úplně nejraději.

„Moc ráda jsem mezi lidmi a komunikuji s nimi. A v kanceláři jsem práci s klienty měla na starosti vlastně jako jediná, což mi ale vůbec nevadilo, právě naopak. Musím říct, že jsem proto vždy do práce chodila s radostí,“ pochlubila se Madeline, které se očividně podařilo mít v životě práci, jež ji vždy naplňovala.

Dekády trvající studie Harvardu zaměřená na to, co činí lidi v životě šťastné, letos mimo jiné ve svých závěrech zdůraznila, že pozitivní mezilidské vztahy nejenže podporují životní štěstí, ale rovněž pomáhají k delšímu životu. Proto zřejmě nikoho nepřekvapí, že Madeline klade celý život velký důraz nejen na rodinu, ale i své přátele.

„Mnoho stoletých lidí hovoří o důležitosti vztahů, svých rodinách, komunitách a přátelích,“ potvrzuje doktorka Sofiya Milman, která se zabývá výzkumem dlouhověkosti. Madeline Paldo svými návyky dokazuje, že ve stáří není důležité zůstat pouze zdravotně fit, ale také „sociálně fit“, pravidelně se s druhými setkávat a vyrážet do společnosti.

Pravdou však je, že Madeline má štěstí. Hned několik jejích přátel v podobném věku se těší stejné  vitalitě jako ona a mohou se tak vzájemně pravidelně navštěvovat. „Dáváme si společně třeba obědy, neustále spolu děláme něco zábavného. Protože, řekněme si upřímně, kde by člověk byl bez přátel… nemám pravdu?“ dodává energická a inspirující babička.

Přátelé a rodina však samozřejmě nejsou zdaleka jediným faktorem, který rozhoduje o dlouhověkosti. „Na úvod je vhodné třeba zmínit, že ženy se dožívají v průměru vyššího věku než muži. A velkou roli dle dnešních poznatků hraje také genetika,“ připomíná Milman. Zřejmě na tom něco bude, jelikož sestra Madeline se dožila 103 let, byť její rodiče se dožili „jen“ 84 let a další sestry rovněž nežily nijak výrazně dlouhé životy.

Mladší člověk si možná říká, že hlavní prioritou stoleté osoby je odpočinek a klid. Madeline má však zcela jiný cíl – zůstat neustále aktivní. „Neustále se dokážu bez problému hýbat sama. Vyjdu i sejdu schody, cítím, že mám energii, takže na stovku to rozhodně není špatné,“ sdělila paní Paldo, která zároveň celý svůj život nepodceňuje stravu.

„Pocházím ze sedmi dětí a můj otec pro rodinu vytvořil velkou zahradu. Velkou část dětství jsme tam jedli především doma vypěstovanou zeleninu. Maso jsme moc často neměli, protože si ho rodiče zkrátka nemohli dovolit. Myslím, že to zároveň byl velký důvod, proč jsem odjakživa jedla zdravě,“ popisuje Madeline, které tento návyk vydržel dodnes a kromě občasného donutu za odměnu jí stále striktně zdravě.

Dalším znakem stoletých je dle doktorky Milman jednoznačně převládající optimismus, což Madeline rovněž beze zbytku splňuje. Byť vědci dnes stále s jistotou nevědí, zda lidé, kteří se dožívají požehnaných věků, jsou optimisté opravdu celoživotně, nebo se z nich vždy pozitivní, nestěžující si lidé stávají až postupem věku. Paní Paldo to vidí jednoduše, příliš se prý nestresuje, protože „všechno se dá vždycky nějak vyřešit“.

„Mám velké štěstí, že jsem se dožila stovky, a navíc v tak dobré zdravotní kondici. Na nic si popravdě nemůžu stěžovat. Chodím, mluvím a nic mě nebolí,“ dodává na závěr s úsměvem staletá paní.

V loňském roce zemřel nejstarší žijící člověk na světě. O koho šlo a jakého neuvěřitelného věku se dokázal dožít?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.