Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Magický čas podzimní rovnodennosti: Ideální doba pro oslavy a rituály

Podzimní rovnodennost, tedy čas, kdy Slunce vstupuje do znamení Vah a začíná podzim, je i dobou sklizně, oslav a různých rituálů. Zapojte se do nich i vy, rozlučte se s létem a využijte toto krásné období i k zamyšlení, zklidnění a zhodnocení toho, co děláte.
Vydáno: 22.09.2019
Magický čas podzimní rovnodennosti: Ideální doba pro oslavy a rituály
Autor: iStock Magický čas podzimní rovnodennosti: Ideální doba pro oslavy a rituály
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Rovnodennost je okamžik, kdy slunce přechází přes rovník, což nastává na jaře a na podzim. Den je tehdy stejně dlouhý jako noc. Podzimní rovnodennost nastává obvykle 22. nebo 23. září (letos je to 23. září v 9.51 hodin). Slunce o rovnodennosti vychází přesně na východě a zapadá na západě.

Od podzimní rovnodennosti jsou dny kratší než noci, ubývá tedy světla. Rovnodennost ale nemá vliv na posun času, který se stanovuje administrativně poslední neděli v březnu a v říjnu.

Den i noc se dostávají do dokonalé rovnováhy. Léto dosáhlo vrcholu a skončilo, dny se ochlazují a zkracují.

Už staří Keltové...

S podzimní rovnodenností jsou spjaté oslavy dalších sklizní, zejména vína a jablek. A tyto dvě plodiny byly významné i v keltském svátku Alban Elved (někdy uváděný název je Mabon). Byl to čas hojnosti, radosti, veselí, hostin, návštěv, završení plodné části roku a příprav na zimní hladové období, nabírání sil a tvoření zásob. Prý to byl významný den pro upevňování přátelských i rodinných vztahů a soudržnosti rodiny i celého kmene.

Na prastaré rituály navázaly oslavy posvícení, hodů. I ty stvrzovaly rodinné a rodové vazby: pekla se velká zvířata, společně se hodovalo. V rituálech našich předků, kteří žili úzce propojeni s přírodou, bylo přirozené vyjádřit vděčnost za úrodu. U hodování nešlo pouze o konzumaci a veselí, ale spíše o obřad z prvních plodů úrody – peklo se z nové mouky, z čerstvě sklizeného ovoce, na svatomartinské posvícení se pilo a pije mladé (letošní) víno.

Některé zvyky souvisely i s rituálním obětováním zvířat s prosbou za zachování hojnosti a dodnes někde přežily v symbolické podobě. Někdo proto spatřuje souvislost mezi prastarým zvykem rituálních obětí a hromadným pečením husy na Martina nebo krocana na Den díkůvzdání (což je také svátek poděkování za úrodu na severoamerickém kontinentu, slavený ale až v listopadu). 

Jak se rozloučit s létem

Den podzimní rovnodennosti se nabízí k uspořádání malé rozlučky s létem. Jak už zaznělo, jedním z podzimních symbolů jsou jablka a víno – pro oslavu podzimní rovnodennosti připravte štrúdly a koláče, udělejte si vlastní čerstvý mošt a ochutnejte letošní burčák, který splní i pročišťovací funkci. 

Večer si rozdělejte s dětmi na zahradě nebo v přírodě ohýnek. Využijte dary podzimu a místo uzenin si opečte jablka či brambory ve žhavém popelu. Pokud si předem připravíte kynuté těsto, můžete ho ve tvaru slabých spirálek ("trdelníčků", viz recept níže) ovinout kolem klacíku a za pár minut mají děti upečenou netradiční originální pochoutku. Tu si mohou upravit buď naslano posypáním kmínem a solí, nebo nasladko se skořicí a cukrem. 

Osobní rituál: Poděkování a sebeláska

  • Tento měsíc děkujeme za dary přírody, ale proč nepoděkovat někdy také sami sobě?
  • Je čas hojnosti, země je v rovnováze. A co vy?
  • Sklidili jste to, co jste si na začátku roku přáli, co na jaře vzklíčilo?
  • Poděkujte za to, čím jste byli obdarováni. Vezměte to s nadhledem – vše, co vás potkalo, je dar.
  • Dívejte se na sebe jen pozitivně, s láskou. Rozlučte se s negativní minulostí uvnitř sebe, s potlačenými emocemi. Stejně tak si můžete uklidit a očistit i své okolí a domácnost – vyhoďte nebo darujte na charitu vše nepotřebné, ukliďte letní oblečení a připravte podzimní a zimní.
  • Zamyslete se, zda to, co tvoříte a čemu věnujete pozornost, vám přináší radost a štěstí.
  • Právě teď je prý ta nejvhodnější doba na vytváření vizí a dlouhodobých plánů, které si zase přesněji naplánujete na přelomu roku a které plně vzklíčí na jaře.

Recept na trdelníčky

Trdelníčky na klacku
Autor: Monika Kindlová/Tradinář Trdelníčky na klacku

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 ml mléka
  • 25 g rozpuštěného másla nebo sádla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí (20 g)
  • 1/2 lžičky soli

Na dokončení:

  • rozpuštěné máslo na potření
  • třtinový cukr a skořice (nebo kmín a sůl na slanou verzi) na posypání

Postup:

Všechny ingredience na těsto dejte do domácí pekárny a počkejte, až vám těsto vykyne. Kdo nemá pekárnu, nejprve připravte kvásek: do mísy rozdrobte droždí a přidejte 1 lžíci cukru a 100 ml vlažného mléka. Až kvásek vzejde, přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte těsto a nechte ho pod utěrkou na teplém místě alespoň hodinku odpočívat. 

Potom z těsta uválejte hady, namotejte je na klacíky, pomažte rozpuštěným máslem a posypte skořicí a třtinovým cukrem. Pečte nad ohýnkem dozlatova.

Tradinář
Autor: archiv Smart Press Tradinář

-ak-

Článek je zařazen v: podzimní rovnodennost, 23. září, konec léta, loučení s létem, sklizeň, mladé víno, burčák, co upéct z jablek
Reklama