Celebrity

28. května 2024 19:30

Tomáš Durčák

Tučný bonus za hokejové zlato. Každý hráč dostane za titul mistra světa milion korun

Bouřlivé oslavy hokejistů pokračují

Čeští hokejoví reprezentanti aktuálně stále bujaře oslavují vítězství na letošním mistrovství světa. A že je co slavit – titul získali poprvé po dlouhých 14 letech. Kromě prestižního poháru a zlatých medailí však každému z nich na účtu přistane od Českého svazu ledního hokeje také prémie ve výši jednoho milionu korun. Za tu mohou poděkovat Aloisi Hadamczikovi i ekonomickému úspěchu šampionátu.

Čerství zlatí hoši z Prahy mají letos poměrně štěstí. Hokejový svaz totiž zrovna před letošním domácím mistrovství světa dosavadní prémii, která měla za zlatou medaili činit 500 tisíc korun, zdvojnásobil. Může za to mimo jiné fakt, že do Česka díky pořádání šampionátu přitečou nemalé peníze od Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Poděkovat mohou reprezentanti také šéfovi českého hokeje Aloisi Hadamczikovi, který jim lepší podmínky za zisk trofeje pro mistry světa zajistil. „Celý život jsem pro hráče bojoval za co nejlepší podmínky. A jsem přesvědčený, že za velké věci by se měly dostat adekvátní peníze. Mít cílovou odměnu 20 tisíc za sedmé místo, to je tak, abyste si vypral oblek, když vás lidi poblejou a polijí pivem,“ vysvětlil snahu zajistit pro hokejisty zajímavější peníze Hadamczik webu Sport.cz.

Web na základě svých zdrojů přinesl informaci o milionové prémii pro každého člena vítězného týmu, byť tuto cifru Hadamczik odmítl potvrdit, či vyvrátit. Přiznal však, že rozdat mezi vítězné reprezentanty větší balík peněz rozhodně nebude problém – svým způsobem si na něj totiž sami vydělali. „Počítáme, že Český svaz ledního hokeje by mohl mít čistý výnos kolem 700 milionů korun. Na své si přijde i veřejná kasa České republiky. Celkově by mohly tyto výnosy dosáhnout až tří miliard korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Velký finanční úspěch šampionátu potvrdil i Hadamczik. „Každý zápas finálového víkendu dělal 35 milionů korun. To je díky hráčům a divákům. Oni ale v reprezentaci nehrají kvůli penězům,“ poznamenal bývalý reprezentační trenér a aktuální šéf svazu.

Mohlo by vás zajímat: Kdo je Pastrňákova snoubenka Rebecca? Půvabnou Švédku sbalil na své narozeninové party

V tom má pravdu, protože zejména pro naše hokejové hvězdy z NHL je při vší úctě milion korun spíš symbolická částka. Ta nejlépe placená – David Pastrňák – si pro představu za sezonu v zámoří aktuálně vydělá více než 300 milionů korun. Ale to se bavíme o jednom z nejlépe placených kanonýrů celé soutěže. Nicméně i jeho spoluhráč Pavel Zacha si na základě nové smlouvy z loňska v Bostonu přijde na více než 100 milionů korun za sezonu.

Na druhou stranu však v letošním vcelku unikátním výběru trenéra Radima Rulíka najdeme i méně věhlasná jména hráčů, kteří působí v české extralize. A pro takové bude milion korun na účtu navíc nepochybně hrát mnohem větší roli. Z pohledu sportu jako celku jsou však hokejoví mistři světa stále „žabaři“. Třeba na letošním Euru si vítězná fotbalová reprezentace odnese astronomických bezmála 700 milionů korun. Může za to fakt, že fotbal je chtě nechtě populárnější a komerčně úspěšnější sport, minimálně v Evropě.

Sdílejte článek
Štítky peníze vítězství premiéra NHL zlatá medaile David Pastrňák hokej Česko Praha Alois Hadamczik Český svaz ledního hokeje Mistrovství světa v ledním hokeji Mezinárodní federace ledního hokeje

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 9. 2024

Experimenty kombinující kreativitu a technologie mohou vést k možnostem zvýšení vašich příjmů. Jste vnímaví k novým nápadům a ochotní vynaložit úsilí, abyste je využili ve svůj prospěch. Pravděpodobně objevíte nové talenty, o kterých jste nevěděli, že je máte. Tento den je vhodný k tomu, abyste se přihlásili do kurzu, navštívili přednášku nebo vyhledali doučování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.