Celebrity

21. května 2024 18:33

Tomáš Durčák

Superbohatý Pastrňák je nohama na zemi. Vyrůstal v chudobě, prožil několik tragédií

Pastrňák a Zacha posílí český tým

David Pastrňák je miláčkem nejen českých, ale i zámořských hokejových fanoušků. Nestal se jím pouze díky svému hokejovému umu. Řadě lidí je sympatická i jeho mimořádně lidská nátura. „Pasta“ už totiž v životě na vlastní kůži poznal nejen chudobu, ale i ponaučení, že některé kruté tragédie nedokáží vynahradit žádné peníze světa.

V loňském roce byl s odhadovaným jměním 170 milionů korun a platem okolo 250 milionů korun ročně třetím nejlépe placeným hráčem z České republiky. Magazín Forbes před něj umístil pouze basketbalistu Tomáše Satoranského a dalšího hokejistu Jakuba Voráčka, který aktuálně nehraje, což naznačuje, že i letos bude Pasta s přehledem jedním ze tří českých sportovců s nejvyššími příjmy.

I tak byste ale podle chování nejspíš netipnuli, že David Pastrňák je multimilionář. Rodák z Havířova si totiž v dětství zakusil opravdovou chudobu. Když mu byly pouhé čtyři roky a jeho staršímu bratrovi Kubovi devět, zůstala na jejich výchovu maminka Marcela Ziembová zcela sama. Navzdory nelehké finanční situaci však oběma synům umožnila zkusit si v dětství hokej.

„Oba dva tatínci jsou hokejisti, respektive byli hokejisti, takže jsem si od začátku myslela, že půjdou ve šlépějích tatínků. U Kuby jsme nakonec zjistili, že mu to moc nejde, takže skončil jako fotbalista. Ale když jsme Davidovi poprvé obuli brusle, šlo mu to strašně rychle,“ popsala matka Davida Pastrňáka v podcastu Známí známých. Utáhnout výchovu dvou malých chlapců ještě navíc s nákladným hokejem však nebylo vůbec snadné.

Čtěte také: David Pastrňák si užívá otcovství: Přebaluju poslepu, zbožňuju procházky s kočárkem

Nejenže David Pastrňák prvních pár tréninků musel absolvovat na upravených dívčích bruslích, ale aby matka vše zvládla, měla v jednu dobu celkem tři práce najednou. I přes nelehkou životní situaci se dle svých slov nikdy neměla chuť vzdát: „Takový moment si myslím, že nikdy nepřišel. Docházely mi síly, energie a byly dny, kdy jsem si říkala, že se na to vyprdnu, ale vždycky jsem to nějak skousla a jela v tom režimu dál.“

Když se talentovaný Pasta konečně dostal k prvním sponzorům a dostal možnost odjet hrát do Švédska, rodinným financím se konečně začalo blýskat na lepší časy. V sedmnácti letech ho však ve Skandinávii zasáhla krutá zpráva – jeho otec Milan Pastrňák, který již podruhé bojoval se zákeřnou rakovinou, zemřel. David na ledě ještě přidal, a nakonec se mu podařilo dosáhnout svého dětského snu, který si pro svého syna vysnil i jeho zesnulý táta – dostat se do prestižní NHL.

Zde se český hokejista v dresu Bostonu Bruins vypracoval až mezi absolutní špičku všech hráčů, zamiloval se do švédské krásky Rebeccy Rohlsson, která otěhotněla, a zdálo se, že Pasta je v osobním i hráčském životě na absolutním vrcholu. Pak ale přišla další rána osudu, které se David chtě nechtě musel učit snášet již od svého dětství. Jejich syn Viggo Rohl Pastrňák pouhých šest dní po svém narození zemřel.

Ani tato zdrcující tragédie však Pastu nesrazila na kolena. O rok později pomohl české reprezentaci k bronzu na Mistrovství světa a v roce 2023 s nynější snoubenkou Rebeccou přivedli na svět dceru Freyu Ivy Pastrňák. David tak dokázal všechny nástrahy, které mu zatím život připravil, nejen překonat, ale „vybruslit“ z nich ještě silnější, a nakonec dost možná i šťastnější.

Mohlo by vás zajímat: Pastrňák má pohádkovou smlouvu a patří mezi nejlépe placené hráče. Kolik bude brát?

Jeho obří úspěch v prestižní NHL a astronomický plat přirozeně od základů změnil život celé jeho rodině. Dnes se může bez problémů postarat o obětavou maminku Marcelu, díky níž mohl v dětství hokej vůbec hrát. Ta je pyšná na oba své syny, kteří jsou dle jejích slov dnes šťastně zadaní a spokojení. Na Davida je však pyšná i proto, že jej velké peníze nijak nezměnily.

„Určitě nám to všem změnilo život, nejenom Davidovi, ale celé rodině. Hlavně je to pořád normální člověk. I přesto, že dostal tuhle šanci vydělávat neskutečné peníze, stále je, myslím si, při zemi,“ vychválila ve zmíněném podcastu svého syna Ziembová. Ten už nepochybně pochopil, že v životě existují i kruté a nehezké chvíle, kdy nepomohou ani všechny peníze světa.

Maminka Davida Pastrňáka měla tři práce, aby své syny uživila. Dnes je virtuální babičkou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 6. 2024

Pokud jste připraveni a dobře zorganizováni, Berani, měl by dnešní den proběhnout hladce a příjemně. Nebojte se oddávat fantaskním snům a věcem rozmarné povahy. Máte právo vybočit z běžné rutiny. Pokud jste však své úkoly nedělali pořádně, budete nyní muset věnovat čas dohánění a plánování dopředu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.