Celebrity

21. dubna 2024 06:00

Tomáš Durčák

Bratr Lucie Bílé Karel Zaňák: Na Lucku byli rodiče přísnější, dodnes ji oslovuji Hanko

Známí známých: Bratr Lucie Bílé Karel Zaňák

Karel Zaňák má za sebou poměrně pestrou pracovní kariéru, od vyučení ocelářem přes práci v tiskárně po obchod. S organizací koncertů pomáhal rovněž své enormně úspěšné sestře, zpěvačce Lucii Bílé, s níž spolupracuje i dnes. Jaké to je dělat ředitele jejího divadla a neničí jim společný byznys sourozenecký vztah? O tom i mnohem dalším se rozpovídal v novém díle podcastu Známí známých.

Karel Zaňák je od roku 2020 ředitelem Divadla Lucie Bílé, bývalého Divadla Ta Fantastika. Co to v praxi obnáší? „Lucie v provozu svého divadla zanechává významnou stopu, protože jako majitelka divadla a jako ideový i tvůrčí vůdce toho projektu se účastní všech důležitých rozhodnutí. Ona má zkrátka svou vizi a já jsem tam od toho, abych tu vizi uvedl do praxe,“ popsal bratr slavné zpěvačky, který je na rozdíl od ní spíše ten pragmatičtější a racionálnější ze sourozenecké dvojice.

„Problém je v tom, že Lucie není jen podnikatelka, ale je to i umělkyně a ona si prostě chtěla vytvořit domácí prostředí pro vlastní tvorbu, a to se jí povedlo v maximální možné míře. A dá se vlastně i říct, že i kdyby se jí investice jako taková finančně nevrátila, tak se jí určitě vrátila v té pohodě k umělecké práci. Kdyby to bylo závislé na mě, rozhodl bych jednoznačně: Nejdeme do toho. Protože matematicky mi to vůbec nevycházelo,“ přiznal o záměru přebrat zmíněné divadlo bratr Lucie Bílé.

Filip Kratochvíl zdědí divadlo

Ten dále v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku, vysvětlil, že se v divadle aktivně angažují i další členové rodiny včetně zpěvaččina syna Filipa, který by měl celý podnik jednoho dne zdědit: „Co se týče Filipa, ať je to, jak chce, je to budoucí majitel divadla. Jednou ho bude řídit. Teď tam pracuje jako technik, oklepává si a prozkoumává všechna ta zákulisí a zákoutí divadelního provozu. Dělá to ale čistě profesionálně, že by měl na věci vliv proto, že je z úzkého rodinného kruhu Lucie Bílé, to rozhodně ne, bylo by to ostatně nespravedlivé i vůči kolegům.“

Ředitel divadla však kdysi začínal jako vyučený ocelář. „U pece jsem byl sedm let. Ale ocelářem jsem se vlastně stal úplně náhodou. Ve škole přišla učitelka a řekla: ‚Chlapci, ministerstvo hutnictví a železa založilo nový učební obor s maturitou. Hutník, operátor, metalurg. Hlaste se.' Tak říkám vedle stojícímu kamarádovi Jirkovi: ‚Hele, Jirko, to je jako kosmonaut, ne?' Nechápal jsem, co to je. A on říká: ‚Nevadí, zvedni ruku.' Tak jsme ji oba zvedli a mě vzali. Po sedmi letech jsem ale přešel do první tiskařské firmy, tedy z fyzické práce na kancelářskou, což byla radikální změna.“

Kdy se cesty Lucie a Karla pracovně sešly?

Poprvé se pracovní cesty obou sourozenců spojily před zhruba patnácti lety, kdy Karel souhlasil, že slavné sestře pomůže s organizací jejích koncertů a jejich komerčního pozadí. „Její profesi jsem se začal věnovat někdy v roce 2010 nebo 2009. Jezdil jsem s ní dva roky po koncertech, staral jsem se o logistiku, smlouvy s obchodními partnery. Pak jsem si ale založil vlastní soukromou živnost,“ popsal Zaňák, který se následně řadu let věnoval svému byznysu.

V době covidové pandemie však nakonec kývnul na sestřinu nabídku šéfovat jejímu novému divadlu. A souhlasí, že společná práce rozhodně navzdory možným předsudkům jejich sourozenecký vztah ještě více utužila. „Stoprocentně, hlavně proto, že jsme spolu trávili víc času. Dříve jsme se setkávali jen v rámci návštěv. Hodně nás to celé sblížilo, zejména od toho roku 2020, protože dneska řešíme mnoho problémů a byť jsou profesní, jsou pro nás společné,“ popsal bratr Lucie Bílé.

Rodiče byli ostřejší na Lucii

Ten se následně rozpovídal i o tom, jaké s budoucí pěveckou hvězdou prožili dětství. „Vyrůstali jsme v době, kdy byl svět výrazně jednodušší. Za starého režimu se k nám nedostávaly žádné informace, které by nás rozrušovaly. Dnes mladí sedí u iPadu a můžou si přečíst jakoukoli zprávu odkudkoliv na světě. A těch zpráv je strašně moc, což podle mě ten mladý mozek nedokáže pohltit. My jsme měli hlavu, s prominutím, čistou. Navíc jsme měli a máme skvělé rodiče, kteří nám vytvořili tu správnou rodinnou atmosféru. Takže mám na mládí hezké vzpomínky a Lucie taky.“

Byť se z jeho sestry už od malička klubala velká hudební naděje, rodiče k ní rozhodně nebyli při výchově nikterak shovívavější. „Kdepak, ostřejší byli rozhodně na ni. Nedokážu vysvětlit proč, ale prostě to tak bylo. Navíc někdy když máma vzala řemen, že mě sešvihá, Lucie nastavovala svůj zadek, aby mě uchránila. Dělala to iniciativně, ona je totiž ochranářka a má neustále potřebu někoho zachraňovat… včetně mě,“ popsal dodnes jeden z hlavních charakterových rysů Lucie Bílé její bratr.

Řeč přišla i na vznik uměleckého jména „Lucie Bílá“. Původně totiž jeho sestra měla vystupovat pod jiným pseudonymem. „Hana Zaňáková možná zní zvukomalebně, ale obchodně už to tak úspěšné není. Iniciály byly navíc stejné jako pro Hanu Zagorovou,“ popsal Zaňák jednu z hlavních překážek. „Byla i alternativa, měla se jmenovat Lucie Anderssonová, ale to znělo moc dekadentně a za komunistického režimu by se to nehodilo. Nakonec z toho vyplynula Lucie Bílá a zpětně se to hrozně povedlo, protože dnes má to jméno opravdu i samo o sobě sílu,“ dodal.

Přiznal se zároveň, že když se sestrou mluví, není schopen její umělecké jméno, které zná celá země, používat. „Já Lucie nepoužívám, to by mi nešlo přes pusu. U oslovování jsem zůstal u jména Hana,“ vysvětlil v závěru Karel Zaňák se smíchem. Bratr Lucie Bílé dnes žije s o třicet let mladší manželkou Adélou, která je talentovaná cukrářka. Dokonce tak talentovaná, že dorty pekla třeba pro Karla Gotta nebo Jiřího Bartošku. Vychovávají spolu tři syny – Vojtu, Honzíka a Karlíka.

Nečelí kvůli výrazně mladší manželce předsudkům okolí? A nezdědil některý z jeho synů hudební vlohy, z nichž vzešla nejúspěšnější porevoluční česká zpěvačka? Pusťte si celý díl podcastu Známí známých s bratrem Lucie Bílé Karlem Zaňákem v úvodu článku.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.