Celebrity

16. prosince 2023 05:59

David Laštovka

Brodský utekl Jiráskové od oltáře s výmluvou. Hanzlík mu pak přebral Janu Brejchovou

Style - Brejchová o nemoci - opravené

Životem Vlastimila Brodského prošla spousta krásných žen. Často mezi nimi bývaly i herecké kolegyně. Několikrát se ale v lásce spálil. Jaké bylo soukromí nezapomenutelného českého herce, od jehož narození 15. prosince uplynulo 103 let?

Vlastimil Brodský se poprvé zamiloval do o jedenáct let mladší herečky Jiřiny Jiráskové, s níž se seznámil v divadle. Bylo to mezi nimi tak vážné, že se po pár měsících rozhodli vzít. Jak se ale blížil termín obřadu, herce začaly přepadat jisté pochybnosti a svatbu nakonec pouhý týden před jejím konáním zrušil. Jako důvod uvedl, že mu zemřela babička a on by se styděl, pokud by v takovém smutku měl prožít tak velké štěstí. Jirásková mu nevěřila a až do své smrti byla přesvědčena o tom, že si to celé vymyslel, jen aby si ji nemusel brát.

Jak Brodský sbalil Brejchovou?

První manželkou Vlastimila Brodského byla o dva roky mladší tanečnice a baletka Božena Křepelková, která už jedno nevydařené manželství za sebou měla. S ní měl Bróďa (jak se mu přezdívalo) syna Marka, který po rodičích podělil umělecké nadání. Věnuje se herectví, hudbě a výtvarnému umění. Jejich manželství však skončilo rozvodem, neboť se herec zakoukal do krásné, o dvacet let mladší herečky Jany Brejchové.

Seznámili se díky režisérovi Oldřichu Lipskému, který je chtěl společně obsadit do chystaného filmu. „A Bróďa neztrácel čas. Pozval mě do divadla na Válku s mloky, na nejlepší představení, o kterém věděl, že je v něm výborný. Jakmile jsem ho uviděla na scéně, byla jsem na lopatkách. Já se tehdy snad ani nezamilovala tolik do chlapa jako do herce. V Mlocích tančil, zpíval, hrál. Všechno geniálně. Samozřejmě účinkoval i v jiných hrách, tam mě ovšem rafinovaně nepozval - zřejmě v nich nebyl tak dobrý. Ale na mločí kreaci mě dostal,“ popsala Jana Brejchová v knize, kterou o ni napsala jejich dcera Tereza.

Osudové natáčení Noc na Karlštejně

Přestože ji Brodský požádal o ruku, svatbě se dlouho bránila. Ke sňatku svolila až po dlouhém přemlouvání v roce 1964. Brali se v pátek třináctého. „A samozřejmě jsem toho později litovala, stejně jako v předchozích manželstvích. Prožili jsme spolu ale moc hezký čas,“ uvedla Brejchová. Čtyři roky po svatbě se jim narodila dcera Tereza, která úspěšně pokračuje ve šlépějích svých rodičů a stala se z ní uznávaná herečka.

Brejchová se s Brodským rozvedla po osmnácti letech manželství. Důvodem byl o osm let mladší herec Jaromír Hanzlík, do kterého se zamilovala během natáčení filmového muzikálu Noc na Karlštejně. V něm mimochodem s manželem představovali královský pár. Bróďa to považoval za velkou zradu. Nejen od své ženy, ale i od Hanzlíka, s kterým sdílel společně divadelní šatnu a bral ho jako svého přítele. Zpočátku doufal, že jejich románek vyšumí a Jana se k němu zase vrátí, to se ovšem nestalo.

S Brodským se nudila, Hanzlík byl akční

Jak herečka vzpomínala ve své knize, vztah s Brodským se pro ni postupem let stal nudným stereotypem. Zato s Hanzlíkem se nenudila ani minutu. Byl to podle ní akční muž, nadšeně cestoval a organizoval výlety nejen po Čechách, ale po celé Evropě.

„Bavilo mě to. Jaromír ustavičně něco vymýšlel. Neměli jsme už chalupu, tak jsme koupili babety a jezdili na výlety. Pořád se něco dělo a já si to užívala. Vždyť do té doby jsem prakticky od mládí pořád jen pracovala. Nechodila jsem ani do tanečních. A pro Jaromíra nebylo nic problém. Jedeme do lesa, pod stan, budeme se živit sběrem a lovem, jindy nakoupil pruty, že budeme rybařit, prostě bylo to s ním zábavné. Nebyl rozhazovačný, ale uměl si užívat a byl velkorysý,“ zmiňovala herečka. S Hanzlíkem jí láska vydržela dvanáct let.

Brodský pak do konce života prožil několik známostí, se žádnou další ženou už se k oltáři ale nevydal.

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.