Celebrity

16. března 2023 14:30

David Laštovka

Bronislav Poloczek mohl žít déle, ale nechtěl. Jeho osud ovlivnila silná láska k ženě

Originální seriály právě online na prima+

Velký herec malých rolí. To byl Bronislav Poloczek. Umělec robustní postavy a citlivé duše, který zemřel ve věku 72 let. Od jeho smrti právě uplynulo jedenáct let. Jaké bylo jeho soukromí?

Bronislav Poloczek se narodil v Horní Suché ve Slezsku, která tehdy patřila do polského záboru československého území. Navzdory své zavalité postavě se v mládí věnoval sportu, závodně běhal a hrával fotbal. Původně chtěl studovat přírodní vědy, nakonec se vydal uměleckým směrem. Po absolvování polského gymnázia, se dostal na JAMU v Brně, kterou v roce 1961 dokončil. Poté působil v několika oblastních divadlech až se v roce 1988 dostal do Národního divadla.

Přečtěte si také: Václav Štekl chtěl zničit život Jiřímu Suchému a Šlitrovi. Ze smrti měl panickou hrůzu

Jeho životní láskou byla spolužačka Zdenka, kterou si bral už ve svých osmnácti letech a měl s ní syna Bronislava. Jejich manželství bylo idylické. Ve Zdence měl obrovskou oporu. Vytvářela mu báječné rodinné prostředí a měla pochopení i pro jeho občas výbušnou povahu. Rozčílit ho dokázala i maličkost, v jádru to byl ovšem velmi hodný, citlivý člověk, dobrák.

Čekal jen na smrt

Osud je však rozdělil předčasně. Rok před 40. výročím svatby Zdena nečekaně zemřela a Poloczek se stal ve svých 56 letech vdovcem. Od té chvíle v jeho životě nebylo nic jako dřív. Bez své ženy, na kterou byl citově fixován, nedokázal žít. Utápěl se v žalu, což se projevilo i na psychice a především zdraví. Prodělal infarkt a mrtvici. Lékaři mu nařídili dietu, díky níž zhubl více než třicet kilo. „Co mi zemřela manželka, mě už nic nezajímá. Jsem starej. Už nechci ani hrát, nic neplánuju, jen čekám na smrt. Cítím, že už přichází,“ prohlásil Poloczek v jednom ze svých posledních rozhovorů deníku Blesk.

Čtěte také: Nejtěžší chvíle pro Deanu Jakubiskovou. V Praze se rozloučila s drahým Jurajem

Mohl žít, ale už nechtěl

Když ho 4. března roku 2012 postihla další srdeční příhoda, byl převezen do Vinohradské nemocnice, kde po jedenácti dnech zemřel. „Mohl ještě žít. Už ale nechtěl a bylo to na něm poslední dobou opravdu vidět. Říká se mi to velmi těžko, ale vlastně se mu splnilo přání. Byli jsme letití kamarádi a pokaždé jsme se v létě scházeli u mě na chalupě,“ prozradila na jeho pohřbu herečka Jiřina Bohdalová, která měla v Českém ráji chalupu jen krůček od té Poloczkovy. „Když mu zemřela žena, stal se tak trochu nabručeným samotářem, ale před kamerou vždycky předvedl stoprocentní výkon,“ poznamenal na jeho adresu režisér Václav Vorlíček, který ho často obsazoval do svých filmů.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.