Celebrity

5. února 2023 05:30

David Laštovka

Václav Štekl chtěl zničit život Jiřímu Suchému a Šlitrovi. Ze smrti měl panickou hrůzu

Style - Šlitr výročí

Herec, komik a konferenciér Václav Štekl (†64) si zahrál v desítkách slavných filmů. Pravidelně ho obsazoval například režisér Václav Vorlíček, který si na něm cenil jeho osobitého humoru a citu pro improvizaci. Život nezapomenutelného umělce provázely vzestupy a pády.

Václav Štekl se narodil v Plzni a odmalička rád bavil ostatní. Už během studií na DAMU hostoval v Národním divadle, čehož si velmi vážil. V době vojenské základní služby působil v armádních souborech, odkud přešel do Ústředního souboru ministerstva vnitra a z něj pak do Divadla Semafor. Do slavného souboru přicházel s jasným úkolem vydaném z těch nejvyšších míst.

Mohlo by vás zajímat: Vladimír Hrabánek z Marečku, podejte mi pero! byl oblíbenec Menzela. Na co uháněl ženy?

Rozkaz zněl jasně: Staneš se uměleckým šéfem místo Jiřího Suchého, ale zbavíš se Jiřího Šlitra. Zadání splnil, ve funkci se ovšem příliš dlouho neohřál. Šlitr se Suchým totiž také měli své kontakty. Rozhodili sítě, a nakonec docílili svého. Z divadla se pakoval Štekl a oni (Šlitr se Suchým) se s velkou slávou vrátili zpátky. V tu dobu mu nabídl pomocnou ruku herec a kamarád Lubomír Kostelka.

Pro mnohé byl druhý Menšík

Secvičili zábavné parodické scénky, s kterými objížděli republiku. Štekl se stal hercem ve svobodném povolání a do toho organizoval estrádní zájezdová představení, kam zval hosty z branže, kteří uměli udělat legraci. V praxi to fungovalo tak, že on představení moderoval, a navíc prokládal imitací Vladimíra Menšíka, kterého uměl brilantně napodobovat.

K tomu dostával nabídky na filmování. Jeho dvorním režisérem se stal Václav Vorlíček. „Štekl byl komediant od přírody, takže by byl hřích jeho talent nevyužít. Když se zrovna nenatáčelo, na place působil jako takový Menšík. Pořád bavil ostatní, vyprávěl vtipy a historky, co kde všude prožil. Ale pozor, když se tam potkal s Menšíkem, tak mlčel a pozorně naslouchal,“ sdělil redaktorovi Prima Ženy během života Vorlíček.

O smrti mluvil často. Měl z ní panický strach

Štekl byl milovník života, vyhlášený gurmán, který si zakládal na dobrém jídle a pití. Nikdy se neošidil. Měl rád společnost a dobrou zábavu. Přestože trpěl obezitou a lékaři mu nařídili přísnou dietu, nedbal na jejich rady. Přitom měl až panickou hrůzu ze smrti. „Mluvil o tom často, přitom na svou životosprávu kašlal. Měl držet dietu, upravit jídelníček, alespoň trochu se hýbat, sportovat, ale to on nikdy nedokázal,“ popsal režisér. Obezita Štekla dohnala v době, kdy mu bylo šedesát let. Začaly ho sužovat velké zdravotní problémy a v nemocnicích byl častěji než doma. Nakonec se mu osudným stal infarkt. Zemřel 5. února roku 1994 ve věku 64 let.

Sdílejte článek
Štítky infarkt herec Jiří Suchý komik Jiří Šlitr Vladimír Menšík Divadlo Semafor Lubomír Kostelka Václav Štekl

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.