Zdraví a nemoci

16. října 2024 06:00

Ema Bártová

Třezalka zvyšuje riziko krvácení, česnek snižuje tlak. Nekombinujte je s léky

Zatímco u léků, ať už na předpis nebo volně prodejných, se většinou zajímáme, jaké mají vedlejší účinky a jak se mohou kombinovat, u bylinných přípravků to tolik neřešíme. U některých přitom hrozí, že když si je vezmeme spolu s pilulkami, způsobí třeba nebezpečné výkyvy tlaku, krvácení nebo další zdravotní komplikace.

Přírodní medicína, tedy různé tinktury, kapsle či odvary z bylin, často ovlivňuje účinek běžných léků a to oběma směry. Někdy zesílí jejich efekt, jindy ho naopak oslabí, obojí je rizikové. Lidé to však často vůbec netuší a přírodní medicínu užívají bez většího rozmyslu. Buď si myslí, že její účinek je tak slabý, že to nebude mít žádný vliv, nebo ji coby přírodní považují za zcela bezpečnou.

„Nejvíce nás trápí interakce s léky, které jsou proti srážení krve. Tam mohou vadit různé byliny, ať to je meduňka, dobromysl, nebo máta. Čaje z tradiční čínské medicíny mohou interagovat i významně s některými léky, které jsou doporučovány k léčbě vysokého krevního tlaku," upozornila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Kardiaci v ohrožení

Nemocemi srdce a oběhového systému, mezi něž patří i vysoký tlak neboli hypertenze, přitom trpí vysoké procento lidí, kteří na ně dlouhodobě nebo dokonce trvale berou léky a zároveň je  mnohdy z nevědomosti kombinují s rizikovými přírodními přípravky na stejné nebo další zdravotní potíže.

„Pacienti se mylně domnívají, že je užívání rostlinných přípravků naprosto bezpečné. Kromě možné toxicity samotné rostliny se zde objevuje i riziko lékových interakcí. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé nad 65 let, pacienti s polyfarmacií a polymorbidní (užívající více léků a s více diagnózami - pozn. red.), případně se závažnými chronickými onemocněními. Nejnovější vědecké studie poukazují na rizika spojená s interakcí grepu, ginkga, lékořice a třezalky s mnohými léčivy. Tyto interakce mohou mít až fatální následky, proto je orientace praktického lékaře v této problematice nezbytná,“ uvedla farmaceutka Alice Sychrová z Farmaceutické fakulty brněnské Masarykovy univerzity ve své odborné práci pro časopis Medicína pro praxi.

Problém je ovšem v tom, že pacienti většinou praktikovi ani specialistovi neřeknou, že předepsanou léčbu doplňují přírodní medicínou.

Přečtěte si také: Viagra zvyšuje prokrvení genitálií i u žen. Rizikem jsou nepříjemné vedlejší účinky

Nebezpečné kombinace

Berete léky na potíže se srdcem a oběhem? Pak byste měli být opatrní při užívání následujících přírodních prostředků.

Koenzym Q-10 (prodává se na únavu i na podporu srdeční činnosti)

  • snižuje účinnost léků na ředění krve, hrozí rozvoj trombózy
  • zesiluje účinek léků na vysoký krevní tlak

Ženšen, lékořice (doporučují se na širokou škálu věcí, včetně posílení činnosti mozku)

  • snižuje účinnost léků na ředění krve, hrozí rozvoj trombózy

Šalvěj červenokořenná  (prodává se jako přípravek na podporu srdce)

  • zesiluje účinnost léků na ředění krve, stoupá riziko krvácení
  • zesiluje účinek léků na vysoký krevní tlak
  • zvyšuje riziko vzniku arytmie

Pupalka obecná, gingko biloba, česnek (mimo jiné podpora imunity)

  • zesilují účinnost léků na ředění krve, stoupá riziko krvácení
  • česnek v jídle nevadí, riziko vzniká například při dlouhodobém užívání výtažků

Hloh (přírodní léčba arytmie)

  • zesiluje účinek léků používaných na arytmii a léků na vysoký krevní tlak

Ploštičník hroznatý (užívá se například na mírnění příznaků menopauzy)

Třezalka tečkovaná (doporučovaná jako přírodní antidepresivum, při nespavosti či potížích se žlučníkem)

  • zesiluje účinek léků na ředění krve, stoupá riziko krvácení

  • snižuje účinek léků na vysokou hladinu cholesterolu

  • snižuje účinek léků užívaných například po transplantaci

Jaké další

Léky na srdce či tlak nejsou samozřejmě jediné, jejich účinek mohou ovlivnit souběžně užívané přírodní přípravky. I tady je na místě opatrnost, protože například zmíněná třezalka snižuje účinek mnoha druhů léčiv včetně například antidepresiv.

Kozlík lékařský (užívá se například na uklidnění, lepší spánek)

  • prodlužuje účinek barbiturátů podávaných někdy na úzkost
  • zesiluje účinek alkoholu

Echinacea (podpora imunity)

  • zatěžuje játra, a proto by se neměla užívat s jinými hepatoxickými léky, což je i běžný paracetamol či tetracyklinová antibiotika, či alkoholem

Na druhou stranu, ačkoli jsou mnohé bylinné přípravky poměrně silné a mohou ovlivnit účinek léků, není možné jimi jen tak pilulky nahradit. „Většinou lék nejde nahradit bylinným preparátem a bylo by chybou účinný lék vysadit,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Podívejte se na rizika spojená s přírodní medicínou v kombinaci s léky:

Léky nezapíjejte džusem ani čajem

Lidé účinky léků nevědomky ovlivňují i tím, že je zapíjejí. Zcela nevhodné jsou ovocné nebo zeleninové šťávy, protože například jablečná šťáva, grep či pomelo blokují odbourávání léků v organismu a zvyšují tak jejich nežádoucí účinky. Grep je v tomto horší než jablko a pomelo horší než grep - mohou za to furanokumariny, které tyto dva citrusy ve velkém obsahují. Voda s citronem je nicméně bezpečná, pomerančová šťáva představuje jen minimální riziko. Podobně působí i zázvorový čaj, zatímco ten zelený ovlivňuje působení léků na srdce a tlak a obecně snižuje vstřebávání jakékoli medicíny.

„Například grepovým džusem by se neměly zapíjet léky na vysoký krevní tlak, na snížení cholesterolu, na léčbu alergií ani hormonální antikoncepce. Kávou a nápoji obsahujícími kofein se nemají zapíjet léky užívané při chronických zánětech průdušek nebo při astmatu. Mlékem se nesmí zapíjet řada léků ze skupiny antibiotik, třezalkovým čajem antikoncepční pilulky,“  uvádí konkrétní příklady nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Nejlepší je zapíjet léky vodou, a to minimálně dvěma, lépe třemi deci, aby se skutečně dostaly až do žaludku a neuvízly například v jícnu.

Zdroj:

www.mayoclinic.org, www.mountsinai.org, www.medicinapropraxi.cz, www.emedicinehealth.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 10. 2024

Vaše energie je na nejvyšší úrovni, takže můžete pracovat více než obvykle. Mohlo by vás to inspirovat k práci v domácnosti, úklidu, opravám a uklízení. Večer se u vás může nečekaně zastavit návštěva. Přestože jste neměli v plánu pozvat na večeři společnost, dům je v dobré kondici a vy si skvěle zahrajete na hostitele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.