Celebrity

26. října 2023 15:59

David Laštovka

František Filipovský po mrtvici přestal mluvit. Seděl v křesle a čekal na smrt

Pavlína Wolfová vaří ráda: Jaké jídlo umí připravit vážně skvěle?

Od smrti Františka Filipovského, legendy českého herectví a dabingu, 26. října uplynulo 30 let. Zemřel ve věku 86 let. Jaké bylo soukromí nezapomenutelného českého umělce, který před kamerou ztvárnil desítky slavných rolí a stal se hvězdou dabingu?

Konec života František Filipovský protrpěl. Trápilo ho zdraví, prodělal mrtvici a poté dokonce přišel o hlas. „Když přestal dědeček mluvit, začal být dezorientovaný a začal scházet. Byl to tehdy strašně těžký rok. Že to spěje ke konci, jsme všichni věděli, ale nikdo jsme si to nedovedli představit,“ svěřila se hercova vnučka Pavlína Wolfová v pořadu CNN Prima NEWS Povídej. Poslední rok jeho života s ním bydlela v jednom bytě (jak vypadá byt Pavlíny Wolfové se můžete podívat v úvodním videu). „Odcházel strašně zvláštním způsobem,“ povzdechla si Pavlína.

Trpěl, že už není schopen hrát

Filipovský se před kamerou naposledy objevil v pokračování seriálu Arabela, v němž ztvárnil postavu Blekoty. „Na Arabele vlastně umřel. V závěru tam jezdil a byl velmi špatný. Když dotáčel tu poslední Arabelu, už se o něj starali. Vím, jak strašně trpěl tím, že už toho není schopen. Bylo to hrozně dojemný,“ prozradila Pavlína Wolfová v televizním dokumentu Tajemství Františka Filipovského. Nikdy mu nesměla říkat dědo, oslovovalo ho tak jako jeho přátelé a kolegové: Filínku.

Dojemné odcházení

Legendární herec žil ve spokojeném manželství. Svoji životní lásku Hildu si bral ve svých třiceti letech a krásný vztah jim vydržel až do jeho smrti. Měli své rituály. Když se například Filipovský učil texty, usedl do svého milovaného křesla a manželka mu nahazovala.

ČTĚTE TAKÉ: Pavlína Filipovská vzpomíná na Václava Klause: Uměl víc než učitel, ale s nikým se nebavil

„Babička seděla, zírala do brýlí, nahazovala, on si to přeříkával. Pracoval hodně, ale rád. V tom křesle strávil poslední dva roky života, kdy už nemohl mluvit a bylo to s ním už hrozně špatný. Na proti němu sedávala babička. Bylo to smutný, ale také krásný vidět dva lidi, kteří spolu šedesát let drží. Drželi spolu až do konce. Strašně mi to dalo,“ přiblížila Pavlína Wolfová v dokumentu o svém dědečkovi.

Louis de Funes si přál, aby ho nadaboval ve Francouzštině

Filipovský měl s manželkou dvě děti, dceru Pavlínu, která se stala uznávanou zpěvačkou, moderátorkou a herečkou. A syna Jana, který byl vášnivým milovníkem koní a fotograf. Jeho život však vyhasl předčasně.

František Filipovský se stal dvorním dabérem francouzské ikony Louise De Funèse. Přestože se objevilo několik zaručených zpráv o tom, že se spolu osobně poznali, nebyla to pravda. „Nikdy se neviděli, nikdy si ani nenapsali. Ale Funès o tatínkově dabingu věděl, a když už byl nemocný, zajímal se o to, jestli umí tatínek francouzsky, že by jej rovnou namlouval. Ale otce tento jazyk minul, takže z toho sešlo,“ uvedla věci na pravou míru.

Pavlína Wolfová v pořadu CNN Prima NEWS Povídej promluvila o dědečkovi Františkovi Filipovském:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.