Celebrity

24. března 2023 09:51

Eliška Reiglová

Slzy a bolest. Ewa Farna promluvila o tom, co se děje u sousedů těhotným ženám

Zpěvačka Ewa Farna (29) si uvědomuje, že má obrovský vliv nejen na uměleckém poli, ale její slova mají silný dopad v celé společnosti. Nyní se rozhodla otevřeně promluvit o tom, co zažívají těhotné ženy, které nesmí jít na potrat.

Zhruba 25 milionů. Tolik se podle odhadů ve světě provede každoročně nebezpečných potratů, které jsou jednou z hlavních příčin úmrtí těhotných žen. Tato čísla se netýkají jen rozvojových zemí. Například v Polsku od roku 2020 platí jeden z nejpřísnějších potratových zákonů v Evropské unii. Toto téma se dotklo i slavné zpěvačky. Ewa popsala, že během svého těhotenství se děsila okamžiku, že by musela zůstat v Polsku.

Podle informací neziskové organizace Lékaři bez hranic nebezpečné potraty vedou k nejméně 22 800 úmrtí a milionům vážných komplikací. Když je ženám z jakéhokoliv důvodu odpírán přístup k bezpečným způsobům ukončení těhotenství, mnoho z nich ze zoufalství zvolí takový, který ohrozí jejich zdraví, potažmo i život.

Přestože 97 % nebezpečných potratů probíhá v rozvojových zemích, při celkovém počtu 25 milionů ani zbylá tři procenta nejsou zanedbatelné číslo. Například polským ženám je od roku 2020 bráněno v přístupu k bezpečným potratům, které zajistí buď léky, nebo zákrok. Ženy se proto potají a s pocitem studu uchylují k jiným metodám, kterými chtějí těhotenství ukončit.

Podle organizace pro lidská práva Amnesty International omezování přístupnosti k potratům neznamená, že takové zákroky přestanou existovat. Proto pokusy o jejich restrikci ve výsledku nesníží jejich počet, pouze donutí lidi vyhledávat jejich nebezpečné varianty.

Potraty v Polsku

Od roku 2022 je v Polsku interrupce nelegální ve všech případech kromě vážného ohrožení života nebo znásilnění, i způsoby výkladu samotného zákona jsou navíc problematické. Lékaři mnohdy ze strachu o ztrátu licence neprovádějí interrupce ani v případech, kdy je to legální. Polská média už zveřejnila řadu případů, kdy těhotné ženy proto zemřely, jejich zdravotní stav se výrazně zhoršil nebo trpí psychickými problémy.

Čtěte také: Zákaz potratů v Česku? Šlo by o návrat do středověku, nedopustíme to, slibují poslanci

Téma polského potratového zákona se hluboce dotýká i zpěvačky Ewy Farné, která má v Polsku kořeny a stejně jako v České republice i v sousední zemi si dokázala vybudovat úspěšnou kariéru. Sama má dvě děti a především během druhého těhotenství pro ni cestování do Polska bylo psychicky náročné.

„Když já byla podruhé těhotná a jezdila do Polska pracovat, prosila jsem svého bratra, aby jel do Varšavy se mnou, protože kdyby se cokoliv stalo, nedejbože, ať mě naloží do auta a fičí do Čech, abych se nedostala do polské nemocnice, kde by se mě týkala tahle jiná pravidla,“ řekla v pořadu Interview Speciál na ČT.

Smutek, bolest a slzy. Ewa promluvila o šokujícím potratu

Nejen Polskem ale celou Evropou už rezonovalo několik případů, kdy polský potratový zákon buďto zapříčinil smrt těhotné ženy, nebo jí způsobil jiné problémy. Samotná Ewa Farna nemůže z paměti vymazat jeden z nejhrůznějších případů. Když se o něm rozmluvila, vehnaly se jí slzy do očí a pokračovala jen stěží.

„Byl v Polsku případ mamky, která byla v pátém měsíci těhotenství, měla doma už dceru, dostali informaci, že plod se nevyvíjí, že to nepřežije a že není cesta. Musela jít na potrat. Ale ten se neprovedl, protože to dítě oficiálně nezemřelo, jen se přestalo vyvíjet. Tak se čekalo, až zemře, jenže zemřela ta paní - na sepsi. Nechala po sobě úplně zbytečně doma ve 33 letech rodinu a druhé malé miminko. A takových případů je víc… Nemůžu o tom ani mluvit,“ rozplakala se zpěvačka a neskrývala, jakou velkou bolest v ní případ vyvolal.

Ewa Farna o výchově dětí:

Z toho, co se nyní v Polsku děje, je zpěvačka nešťastná a nechápe, proč jsou ženy vystavovány takovým rizikům. „V té zemi se nemůžete cítit bezpečně, protože vás nezachrání. Čekají, až to miminko, které bohužel stejně nezachrání, zabije i vás. To je přeci chorý,“ myslí si.

Čtěte také: Polskem otřásla smrt ženy, čekala dvojčata. Lékaři odmítli potrat, přestože jedno zemřelo

„Je dobře, že Polky a Poláci vycházejí do ulic, protože si myslím, že není v pořádku nesmět rozhodovat o svém těle. Věřím v Boha, a proto bych já nešla na potrat, ale neznamená to, že ti to budu zakazovat. Víra má ovlivňovat naše rozhodnutí, a ne to, že to zakážu někomu jinému, kdo nevěří v Boha, anebo věří, ale přesto se může rozhodnout po svém,“ dodala Farna, která je maminkou dvou dětí.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.