Celebrity

11. září 2022 09:53

David Laštovka

Jak vypadá a co dnes dělá představitelka Růženy z filmu Hoří, má panenko?

Byla to sice její první a zároveň poslední filmová role, rozhodně ale stála za to. Od té doby si na postavu Růženy pamatuje skoro každý. Růžena byla dívka trochu při těle, která se na hasičském plese ucházela o titul královny krásy a korále se jí rozkutálely pod stůl s tombolou, jež byla následně rozkradena. Kam vedly další profesní kroky její představitelky Aleny Sehnalové?

K nezapomenutelné roli, která jí zajistila věčnou slávu, se neherečka Alena Sehnalová dostala náhodou. „Slavila jsem zrovna s rodinou osmnácté narozeniny a o pár stolů dál seděl slavný režisér Miloš Forman se svými spolupracovníky. Jednoho z nich za mnou vyslal, že bych se mu prý hodila do filmu. Brala jsem to jako žert a domnívala se, že si ze mě dělají legraci. Taky se pak dlouho nic nedělo. Až za několik měsíců. Pracovala jsem v Obchodní bance a najednou někdo přiběhl z našeho vedení a už z dálky s vytřeštěnýma očima volal: Volá tě Barrandov! V práci z toho bylo velké haló,“ prozradila redakci webu Prima Ženy paní Alena.

Přestože s herectvím neměla žádnou zkušenost, obavy neměla. Brala to jako dobrodružství a novou výzvu. „Samotné natáčení probíhalo tak, že nám pan režisér Forman před každou scénu vylíčil, co si představuje, jak by to mělo vypadat a jelo se naostro. Hodně nám přitom kladl na srdce, abychom zůstávali přirození, takoví, jací opravdu jsme,“ zavzpomínala.

Komparzisté se opili. Forman zrušil celý natáčecí den

Miloš Forman byl prý na place úžasný a dokázal navodit pohodovou atmosféru. Rozčíleného ho viděla pouze jednou. „Natáčeli jsme v kulturním domě ve Vrchlabí a pro zachování atmosféry pravého hasičského bálu se točilo večer. Vždycky tak od sedmé do půlnoci. Komparz tvořili především místní lidé. To byli ti, co seděli u stolů v sále. A jednou během čekání na klapku se hrozně opili. Miloš se na ně dost zlobil a zrušil celý natáčecí den. Pokračovalo se až další den,“ vylíčila paní Alena.

S Formanem i po natáčení zůstali v kontaktu a občas se vídali. „Ptala jsem se ho samozřejmě i na to, proč si do role Růži vybral zrovna mě. Odpověděl mi, že jakmile mě uviděl, tušil, že jsem pro tu postavu ideální. Když v hlavě nosil film, měl vždycky jasnou představu, jak by ti lidé měli vypadat. Byl to geniální režisér a skvělý člověk,“ prozradila paní Alena, která si díky natáčení vydělala i velmi slušné peníze. „Přesnou částku už si teda nepamatuji, ale v porovnání s tím, kolik jsem tehdy brala v bance, to bylo celkem hodně,“ uvedla.

Emigrovala do Švýcarska, přátelí se s Matuškovou

Že už se pak před kamerou nikdy neobjevila, ji netrápí. Bere věci tak, jak jsou. „Jsem šťastná i za tu jednu roli, která mě potkala. Hoří má panenko se líbí i mým dětem a vnoučatům. Po okupaci jsem emigrovala do Švýcarska, Miloš do Ameriky, takže se naše cesty rozešly. Myslím, že kdyby nepřišel osmašedesátý rok (sovětská okupace – pozn. red), do svého dalšího filmu by mě možná obsadil,“ prohlásila paní Alena, která zůstala v kontaktu s Olgou Matuškovou, vdovou po slavném zpěvákovi, jež si v komedii rovněž zahrála. A to postavu nevybrané kandidátky na titul královny. „Jezdívám za ní na Floridu nebo se setkáváme, když přiletí do Čech. Jsme obě křtěné Vltavou. Vždycky jsou to moc příjemné chvíle, u kterých rádi zavzpomínáme a samozřejmě probereme, co je nového,“ uzavřela s úsměvem představitelka Růženy.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.