Zdraví a nemoci

20. října 2024 06:30

Ema Bártová

Do jednoho ramene chřipka, do druhého covid. Po očkování může člověk mít teplotu

Zatímco očkování proti chřipce většinou naprosto spolehlivě zabrání tomu, abyste nemoc chytili, vakcína proti covidu až tak proti nákaze nechrání - infekce však díky tomu může mít výrazně lehčí průběh. Podle odborníků mají proto smysl obě očkování, zvláště pro ohrožené skupiny. Můžete si je nechat dát obě najednou.

Máme tendenci mluvit o chřipce, jakmile se potýkáme s nějakým nachlazením, které za pár dní pomine. A často nás ani nepřiměje zpomalit či dokonce ulehnout. Pravá chřipka naproti tomu většinou člověka pořádně skolí, výjimkou nejsou ani dva tři týdny mimo provoz, kdy se nejdříve projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů, kloubů a hlavy, suchým kašlem a následně pak velkou únavou. Kašel, horečky a únava patří i mezi příznaky covidu-19. Ten někdy proběhne skoro bez  potíží, ale zrovna tak může být poměrně těžký průběh. S oběma infekcemi část lidí skončí v nemocnici.

Obě se totiž mohou zkomplikovat či mít dlouhodobé následky. A proti oběma se dá očkovat, což je podle lékařů zvláště rozumné, pokud je člověk nějak oslabený, ať už kvůli věku nebo nějakým dalším zdravotním problémům. Zvláště očkování proti chřipce nicméně patří mezi ta, která doporučují všem.

U chřipky mezi akutní komplikace patří záněty uší nebo zápal plic, ale nejen ty. „Chřipka může vyvolat zánět srdeční svaloviny neboli myokarditidu. To bývá i život ohrožující stav,“ popisuje kardiolog Zorjan Jojko. Covid-19 může kromě akutních potíží s dýcháním způsobit například dlouhodobou únavu,  potíže se soustředěním a může také poškodit ledviny.

Podle údajů České vakcinologické společnosti se chřipkou každoročně nakazí asi patnáct procent obyvatel. Epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu upozorňuje, že podlehnout této nemoci může nejen oslabený senior, ale například také malé dítě.

Největší riziko však nemoc znamená především pro seniory, stejně to platí i pro covid-19, který už se mezi nimi začal letos na podzim výrazně šířit a dá se čekat, že až se ochladí, bude to ještě horší. Chřipka se většinou ve větší míře ke slovu dostává později během podzimu a zimy. „Rychlý mezitýdenní nárůst infikovaných mezi lidmi pětašedesátiletými a staršími, co se týká chřipky a chřipce podobných infekcí, do této kategorie spadá i infekce covidem 19, podtrhuje vnímavost seniorů vůči těmto respiračním infekcím a zdůrazňuje potřebu ochrany očkováním. V současnosti je ideální čas na očkování zejména proti chřipce a covidu-19. Vakcíny proti oběma infekcím mohou lékaři aplikovat i v jediný den, každou do jiné paže. Očkování chrání proti těžkému průběhu nemoci a může znamenat i rozdíl mezi zdravím a celoživotními následky. Zvážit by lidé měli i vakcínu proti pneumokokovým onemocněním,“ vysvětluje hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Očkování oběma vakcínami najednou odpovídá aktuálním doporučením i poznatkům ze studií. Následující den dva mohou lidé pociťovat bolest v místě vpichů, může se objevit rovněž bolest kloubů a zvýšená teplota, vlastně to trochu připomíná lehkou virózu. Silnější vedlejší účinky očkování jsou velmi vzácné. Na místě je se po očkování vyhnout zvýšené námaze a pití alkoholu.

Přečtěte si také: Třezalka zvyšuje riziko krvácení, česnek snižuje tlak. Nekombinujte je s léky

Navíc, i když člověk chřipku překoná bez následků nebo ji zvládne, aniž by šel k lékaři, většinou musí ležet a nemůže chodit do práce, věnovat se koníčkům či se starat o rodinu. I tomu se dá pomocí očkování zabránit. Vakcína proti covidu sice až tolik proti nákaze nechrání, ale i tak se díky ní podle lékařů nakazí mnohem méně lidí a když už člověk covid-19 chytne, nemoc mívá lehčí průběh ve srovnání s lidmi bez očkování.

„Průběh covidu je zejména u rizikových pacientů závažnější než v případě chřipky. Jen v loňském roce zemřelo na covid 1 200 lidí, což je přibližně trojnásobek počtu obětí dopravních nehod,“ vyčíslil Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství. Pro srovnání, na chřipku podle dat Českého statistického úřadu v první polovině loňského roku zemřelo zhruba 200 lidí. Letošní souhrnná čísla ještě k dispozici nejsou. Jde navíc jen o úmrtí prokazatelně způsobená přímo chřipkou nebo koronavirem, do této statistiky se nepromítne, když člověk například zemřel na chronickou chorobu, protože infekce zhoršila její průběh.

Podívejte se na video o  černém kašli:

Kolik očkování stojí

Zatímco očkování proti covidu hradí pojišťovny všem, na chřipku si část lidí musí připlácet - stojí to včetně aplikace kolem pětistovky s tím, že je možné si to většinou nechat zpětně proplatit od zdravotní pojišťovny. Ta očkování proti chřipce mnoha lidem platí rovnou - jde například o jedince starší 65 let, dále pacientům s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin či diabetem.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou k dispozici nejnovější očkovací látky proti onemocnění covid-19 (varianta JN.1) i proti té variantě chřipky, jejíž kmen by se měl letos v zimě šířit jako dominantní. Proti infekci covid-19 je připraveno pro letošní sezónu 700 tisíc dávek, proti chřipce 900 tisíc dávek. Očkování je možné absolvovat u praktických lékařů nebo v očkovacích centrech zdravotnických zařízení.

Zdroje: Tiskové materiály Státního zdravotního ústavu, Tiskové materiály Ministerstva zdravotnictví, www.cdc.gov


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.