Zdraví a nemoci

5. října 2024 06:00

Marie Makovská

Jak rozeznat chřipku od covidu? Nevím, proč bychom to vůbec dělali, říká imunolog

ON TOPIC: Imunolog Jiří Šinkora – Celý díl podcastu o covidu a imunitě

Už od prvních omezení spojených s covidem-19 se každý rok na podzim nabízí stejná otázka – jak v době častého výskytu respiračních onemocnění poznat covid od chřipky? Na tuto otázku už loni odpověděl imunolog Jiří Šinkora v našem podcastu ON TOPIC.

RNDr. Jiří Šinkora, Ph.D. je známý mimo jiné tím, že se snažil v době pandemie covid-19 šířit osvětu a vysvětlovat jednoduchým způsobem, jak lidský organismus opravdu funguje. „Odevšad se na nás sice valí informace o pandemii, ale o tom, jak funguje naše tělo, toho většina lidí ví žalostně málo. A tak se pokouším tu díru vyplnit,“ pravil v roce 2020. Po celou dobu pandemie tak byl Šinkora proti šíření paniky a vysvětloval, že izolace a plošné nošení roušek jsou největší katastrofou pro naši imunitu.

Předpovídal také, že covid tu s námi už zůstane. Stalo se, a tak už od pandemie každý rok (především na podzim) řešíme, co je příčinou našich respiračních onemocnění a zda to nejsou právě koronaviry. Imunolog ale říká, že nevidí důvod, proč to ve chvíli, kdy jsme nemocní, rozeznávat. „Když se necítíte dobře, tak zůstaňte doma a nechoďte mezi lidi. A když musíte, tak si vezměte respirátor, protože to je podle mě slušnost,“ řekl.

Přečtěte si také: V Česku přibývá případů respiračních nemocí. Na vzestupu je covid, brzy zasáhne i chřipka

„Ze začátku jsme měli velmi dobrý indikátor, a to byla ztráta smyslů – chuti a čichu. To bylo u covidu oproti chřipce jednoznačné. Dnes už je to složitější, nové varianty covidu to nedělají, a je to také možná způsobeno tím, že už se tak nerozšiřují na sliznici, protože proti nim máme obranu. Ale nevím, proč to rozeznávat – komu je špatně, ať zůstane doma, případně ať jde k lékaři a ten vás vyšetří a rozhodne, zda jde například o bakteriální infekci a dostanete antibiotika, anebo vám řekne, ať jdete domů, jíte vitamíny a počkáte, až to odezní,“ dodal.

Nosit roušku jako prevenci?

Imunolog Šinkora také nedoporučuje nosit roušku jako prevenci, tedy v případě, že se cítíme být zdraví. „Spousta virů vás napadá pouze na sliznici, tedy ‚na povrchu‘, a vyvolají rýmu, kašel, mírnou teplotu, a tato imunita má poměrně krátkou paměť. To znamená, že když nebudete tomu viru vystavováni opakovaně, tak tu imunitu ztratíte nebo se oslabí tak, že bude trvat delší dobu, než se znovu zmobilizuje,“ vysvětlil.

Deset milionů let žijeme tak, že na sebe prskáme, olizujeme se, žijeme v těsných komunitách... Příliš velká izolace imunitě škodí.

„A viděli jsme to poté, co jsme po pandemii covid-19 roušky nakonec odložili a v tu ránu se objevilo obrovské množství respiračních infekcí, protože jsme těm virům nebyli tak intenzivně vystavováni jako za normálních okolností,“ dodal s tím, že roušku doporučuje nosit v případě, že jste nemocní a musíte vyrazit například k lékaři. Podle imunologa díky tomu možná nakazíte méně lidí – což závisí i na konkrétním viru, protože ne každý virus je stejně infekční. „Možná u SARS-CoV-2, který je extrémně infekční, ty roušky nehrály žádnou roli, nebo jen minimální,“ řekl.

Co tedy dělat, když jsme nachlazení?

Když nás nějaké nachlazení postihne, říká se, že bychom měli dát tělu prostor se s nemocí poprat. Ale co to znamená – ležet, mít nohy v teple, pít čaje…? „Ano, a pokud možno se nevystavovat stresu, je to jeden z nejhorších imunosupresorů (‚potlačovačů') imunity. Když je člověk ve stresu, tak může mnohem snáze onemocnět. Dále není dobré být v zimě, měli bychom se snažit neprochladnout,“ poradil imunolog Jiří Šinkora.

Doporučil také dodávat tělu látky, které v tu chvíli potřebuje, tedy železo, hořčík, vitamin D, vitamin C. „To jsou látky, které imunitní buňky potřebují, aby odpovídaly optimálně. A nepít alkohol – ono se říká, že alkohol dezinfikuje, ale on nedezinfikuje, on potlačuje imunitu,“ dodal.

Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC s imunologem Jiřím Šinkorou. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu. Imunolog v rozhovoru promluvil například o postcovidovém syndromu nebo vysvětlil, proč stoupá počet lidí s autoimunitním onemocněním.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.