Celebrity

26. června 2024 16:45

Tomáš Durčák

Další rána pro Kelly z Ženatý se závazky. Dceři diagnostikovali neléčitelnou chorobu

Herečka Christina Applegate, kterou proslavila zejména role dcery Kelly v sitcomu Ženatý se závazky, aktuálně bojuje s roztroušenou sklerózou. Nyní se však dozvěděla, že boj s další nepříjemnou nemocí čeká i její třináctiletou dceru Sadie. Té nedávno diagnostikovali neléčitelný chronický syndrom ovlivňující negativně nervovou soustavu i krevní oběh.

Sadie svou nedávnou diagnózu poprvé veřejně oznámila v podcastu, kde promluvila společně se statečnou matkou. Zároveň popsala, že nyní díky své nemoci zcela jinak vnímá i boj mámy s roztroušenou sklerózou.

„Mám něco, čemu se říká POTS. Netuším, co to ve skutečnosti je, ale má to něco společného s autonomním nervovým systémem a má to vliv i na mé srdce. Když vstanu, začne se mi opravdu silně točit hlava, začnou se mi podlamovat nohy a cítím se, jako bych měla omdlít,“ popsala Sadie svou nemoc.

Zkratka POTS se dle webu Johns Hopkins Medicine používá pro takzvaný syndrom posturální ortostatické tachykardie, což je neléčitelné chronické onemocnění postihující autonomní nervový systém a krevní oběh. Lidé trpící tímto syndromem prožívají výrazný růst srdečního tepu, pokud vstanou z polohy sedu či lehu.

Může jít o růst až o 30 srdečních tepů za minutu, což následně přetrvává až deset minut od změny polohy. V důsledku toho lidé trpící POTS mohou trpět závratěmi, mozkovou mlhou, únavou, neschopností cvičit, rozmazaným viděním, silným bušením srdce, třesy či nevolností. Vyskytnout se u nich může také omdlévání a upadaní do mdlob.

Neléčitelný syndrom, který dle lékařů postihuje častěji dívky a ženy, vyžaduje od pacientů v běžném životě pokud možno vyhýbat se rychlým změnám polohy těla, příliš vysokým teplotám (ideálně i přímému slunci), konzumaci alkoholu či přejídání. Mimoto musí v jídelníčku dbát na příjem dostatku soli a tekutin. Existují zároveň speciální cvičební programy.

S nemocnou dcerou soucítí i její maminka Christina Applegate, která nyní sama bojuje s mnohem závažnějším onemocněním. „Je mi to líto, miláčku. Opravdu to kvůli tobě nenávidím. A je mi z toho smutno. Ale z celého srdce tě miluji a vím, že budeš v pořádku. Jsem tady pro tebe a věřím ti. A děkuji, že ses s tím svěřila,“ podpořila herečka svou třináctiletou dceru.

Ani ona nemá problém veřejně hovořit o tom, co kvůli roztroušené skleróze prožívá. „Mám nesnesitelné a neutuchající bolesti, ale už jsem si na to zvykla,“ přiznala letos ve svém podcastu herečka o nevyléčitelné chorobě, na niž rovněž není známa žádná efektivní prevence. V rozhovoru pro magazín People navíc promluvila i o těch nejhorších nástrahách kruté nemoci.

„Čůráš si… do kalhotek. Protože si pravděpodobně nestihneš dojít na záchod včas. Takže musíš nosit plenky,“ popsala nepříjemné intimní komplikace Christina Applegate. S humorem sobě vlastním však dodala, že jakožto invalidovi se jí nyní všude mnohem lépe a snáze parkuje, na invalidním vozíku se dostane na palubu letadla vždy první a nechat se po letišti na vozíčku vozit je skvělý zážitek.

Roztroušená skleróza ve velkém procentu případů postihuje i mladé ženy. Poznáte její příznaky?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.